Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 8:50:31 πμ
Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2023 09:46

Εθελοντές, άξιοι θαυμασμού και σεβασμού

Γράφει ο Νίκος Σιάνας.

Σε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν ξεχωριστή παρουσία και δραστηριότητες αναφορικά με τον εθελοντισμό, εκτός από τον θαυμασμό μας τους οφείλουμε και σεβασμό. Είναι κάτι που κάνουν ξεκλέβοντας από τον χρόνο τους, την οικογένειά τους, με περίσσευμα αγάπης στον άνθρωπο και την κοινωνία.

 

Για όλους αυτούς, το να προσφέρουν στον τόπο τους είναι αυτονόητη υποχρέωση. Επιμένουν, προσπαθούν, δηλώνουν «παρών» και παραδειγματίζουν. Είτε ως μεμονωμένα άτομα, είτε μέσα από διάφορες εθελοντικές ομάδες, πολιτιστικούς, αθλητικούς, συλλόγους αιμοδοτών κ.λπ. τους βλέπουμε να προσφέρουν. Στην αντιμετώπιση, μάλιστα, δύσκολων καταστάσεων είναι εκεί πρώτοι να βοηθήσουν όπως και όσο μπορούν να προσφέρουν χωρίς κανένα αντίκρισμα, παρά μόνο την ηθική ικανοποίηση ότι κάνουν το καθήκον τους ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες.

Ας παραδειγματιστούμε, λοιπόν, όλοι μας από αυτούς που θαυμάζουμε. Το εθελοντικό κίνημα στη χώρα μας πρέπει να μεγαλώσει και χώρος υπάρχει για όλους. Οι ανάγκες είναι πολλές και στο μέλλον θα γίνουν περισσότερες, ειδικά τα καταστροφικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, όπως οι ειδικοί.

Η μέριμνα των δημοτικών αρχών για τη συγκρότηση, τη στοιχειώδη εκπαίδευση και τον εξοπλισμό εθελοντικών ομάδων για την αντιμετώπισή τους κρίνεται πλέον αναγκαία και απαραίτητη. Άλλωστε το πόσο χρήσιμη και σημαντική ήταν η συμβολή των εθελοντών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, μάς έγινε γνωστό μέσα από τα μέσα ενημέρωσης αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στη Ρόδο δε, οι επεμβάσεις των εθελοντών ήταν σε κάποιες περιπτώσεις καθοριστικές και σώθηκαν ολόκληρα χωριά. Μπροστάρηδες οι νέοι των χωριών. Μόλις είδαν τις φωτιές να καίνε ανεξέλεγκτα ρίχτηκαν πρώτοι στη μάχη για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της επερχόμενης καταστροφής.

Δυστυχώς, στη χώρα μας οι εθελοντικές ομάδες με την απαραίτητη εκπαίδευση και εξοπλισμό είναι ελάχιστες. Είναι καιρός οι δημοτικές αρχές να εντάξουν στον σχεδιασμό τους για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τη συγκρότηση τέτοιων εθελοντικών ομάδων, έτσι ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν μέχρι να έρθει η πυροσβεστική.

 

Καλοκαιρινά πανηγύρια:

Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος, τα πανηγύρια καλά κρατούν  απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ όλη τη χώρα. Η τσίκνα από τα σουβλάκια και τ’ άλλα κρεατικά είναι διάχυτη και η ρετσίνα με τη μπύρα να ανταγωνίζονται για το ποια θα έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Βέβαια, τώρα τελευταία στο πανηγύρι άρχισαν σιγά σιγά να μπαίνουν και τα λεγόμενα «ευγενή» ποτά˙ ουίσκι, βότκα και άλλα εισαγόμενα από την εσπερία. Δε σας κρύβω πως σε κάποιες εκδηλώσεις που βρέθηκα, νόμιζα πως βρισκόμουν σε καλοκαιρινό μπουζουξίδικο, αφού σε πολλά τραπέζια οι μπουκάλες με τα ουίσκι και τις βότκες καμάρωναν αντάμα με τα διάφορα συνοδευτικά˙ παγάκι, ξηρά καρπά κ.λπ. «Τα πάντα όλα», που λέει και η διαφήμιση. Μπροστάρηδες και εδώ οι εθελοντές και οι διοικούντες των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων αλλά και οι νέοι των τμημάτων τους.

Η διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Έχει πολλή δουλειά και πολύ τρέξιμο˙ μιλάω εκ πείρας. Σε όλους αυτούς αξίζουν συγχαρητήρια και ένα μεγάλο «Μπράβο».

Επιτρέψτε μου, όμως, αγαπητοί μου φίλοι να επισημάνω για μια ακόμη φορά κάτι που δεν αρμόζει σε έναν πολιτιστικό σύλλογο κατά την ταπεινή μου άποψη.

Γιατί πρέπει να τσουβαλιάζονται όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικά, γυάλινες φιάλες και κουτιά αλουμινίου) μαζί με τα σκουπίδια;

Είναι ευχάριστο να βλέπεις νέα παιδιά των συλλόγων να συμμετέχουν και να βοηθούν, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να τα ωθήσουμε στην απαξίωση της ανακύκλωσης, η οποία δυστυχώς στη χώρα μας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Κάποιοι λένε πως είναι θέμα παιδείας. Νομίζω πως έχουν δίκιο. Δεν είναι σωστό ένας σύλλογος που υπηρετεί τον πολιτισμό να μη δίνει το καλό παράδειγμα σε όλους!