Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, 9:07:39 πμ
Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023 09:55

Η εντροπία του συστήματος της Ελληνικής πολιτικής

Γράφει ο Νικόλαος Κουζίνης

Στη θερμοδυναμική, η εντροπία είναι η έννοια μέσω της οποίας μετράται η αταξία, της οποίας η μέγιστη τιμή αντικατοπτρίζει την πλήρη αποδιοργάνωση (ομογενοποίηση των πάντων) και ισοδυναμεί με την παύση της ζωής. Σε μια τέτοια κατάσταση, δεν υπάρχει καμία διαδικασία και δεν βρίσκεται "σε λήθαργο" (κρυμμένη) κανενός είδους πληροφορία που να επιτρέπει τη ζωή, αν με κάποιο τρόπο γίνει εκ νέου παροχή μόνο ενέργειας.

Αυτός, με λίγα λόγια, είναι ο ορισμός της εντροπίας, μιας περίπλοκης έννοιας με περίπλοκο υπολογισμό και πολύ πιο δύσκολο να της αποδοθεί φυσική σημασία. Υπολογίζεται από έναν περίπλοκο τύπο μέσω ολοκληρωμάτων, όπου κυρίαρχα στοιχεία είναι ο όγκος των αερίων και η θερμοκρασία.

"Όλα τα φυσικά συστήματα οδεύουν φυσιολογικά προς την αταξία και το χάος. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, η εντροπία θα αυξάνεται συνεχώς έως ότου κάποτε δεν θα υπάρχει πια άλλη ενέργεια για να μετατραπεί σε θερμότητα. Η εντροπία θα φτάσει στη μέγιστη τιμή της, οπότε θα επέλθει και ο λεγόμενος «Θερμικός Θάνατος» του Σύμπαντος" (Σιμόπουλος, Διονύσης Π.)

Παραλληλίζοντας την εντροπία με το ελληνικό πολιτικό σύστημα, παρατηρούμε ότι η ομογενοποίηση των ιδεολογιών ήδη έχει αρχίσει να οδηγεί σε ένα πολιτικό ιδεολογικό χάος, όπου δεν είναι πλέον διακριτές οι διαφορές και αντιθέσεις. Ο όγκος του εκλογικού σώματος φθίνει συνεχώς, χάνοντας ενέργεια, αφήνοντας ένα μεγάλο μέρος κρίσιμης μάζας ανεκμετάλλευτο και ανίκανο για επηρεασμό του τελικού αποτελέσματος. Η ανυπαρξία ισχυρών προσωπικοτήτων στον πολιτικό στίβο οδηγεί το εκλογικό σώμα να ψηφίζει με τη λογική "μεταξύ δύο κακών το μη χείρον βέλτιστον". Η ίδια η πολιτική δεν τροφοδοτεί με θετική ενέργεια τις ικανότητές της και φθίνουσα μοιραία τείνει προς μηδενισμό της αξιοπιστίας της. Οι οποίες επιλογές της περισσότερο εξαγριώνουν παρά ανανεώνουν θετικά τη δυναμική της. Η συνεχόμενη αρνητική πορεία την φέρνει πιο κοντά στο χάος, επειδή μοιραία η εκάστοτε κυβέρνηση έχει και τη φυσιολογική της φθορά. Ωστόσο, γεννώνται εύλογα ερωτήματα. Ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντικαταστάτης της τωρινής κυβέρνησης αφού η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη; Οι πολιτικοί θεωρούνται ώριμοι, εφόσον δεν επιθυμούν κυβερνήσεις συνεργασίας και διαφωνούν θυσιάζοντας στο βωμό της κατοχής επί μέρους θώκων και βιτσιόζικων επικοινωνιακών prestige, το συμφέρον της χώρας; Όπου συμφώνησαν στο παρελθόν, οι δογματικές αντιθέσεις έθεσαν όρια στη λήψη των ενδεδειγμένων αποφάσεων σε συγκεκριμένες σοβαρές περιστάσεις. Άρα, η εντροπία είναι προ των πυλών, με τη χαοτική ομογενοποίηση και τις φθίνουσες σταθερές. Θα μας απασχολήσει έντονα στο μέλλον εκτός εάν τροφοδοτηθεί η πολιτική σκηνή με κάποιο νέο κόμμα που θα προσδώσει την απαιτούμενη ενέργεια για μείωση της.