Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 1:05:06 πμ
Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 18:06

Η ζωή μας καμβάς: ας βάλουμε τα χρώματα!

Γράφει η Αναστασία Θεοδωρίδου, Θεολόγος-Σπουδάστρια Εργοθεραπείας.

Σ’ έναν κόσμο πλημμυρισμένο από χρώματα, η συνεχής επανάληψη καθημερινών δραστηριοτήτων (ΔΚΖ) κάνει άχρωμη τη ζωή, χωρίς νόημα, καθιστώντας επιτακτική την αναζήτηση χρώματος για να γίνει αυτή πιο ενδιαφέρουσα.

Ό,τι αντιλαμβάνονται βέβαια οι οφθαλμοί μας γύρω μας ‘’έχει’’ χρώμα.

 

Ως «χρώμα» δε -σύμφωνα με τον Γ. Μπαμπινιώτη – ορίζεται: η οπτική εντύπωση που προκαλείται στον οφθαλμό από την άμεση ή έμμεση αντανάκλαση φυσικού ή τεχνητού φωτός πάνω στην επιφάνεια των μη φωτεινών αντικειμένων.   

Αυτήν την οπτική εντύπωση που προκαλούσαν στον οφθαλμό η τεράστια ποικιλία χρωμάτων της φύσης έδωσε σίγουρα το ερέθισμα στον άνθρωπο από τα πανάρχαια χρόνια για την αναζήτηση του τεχνητού χρώματος.

Το χρώμα άρχισε να εμφανίζεται στη ζωή των ανθρώπων από την προϊστορία, κατά την ανώτερη ή ύστερη παλαιολιθική εποχή, 40 έως 10.000 χρόνια πριν, όταν οι άνθρωποι κατοικούσαν ακόμα σε σπηλιές. Σε πολλά σπήλαια, όπως της Αλταμίρα της Ισπανίας, που ανακαλύφθηκε το 1868, υπάρχουν σπηλαιογραφίες, ζωγραφιές σπάνιας ομορφιάς με μαύρο και κόκκινο χρώμα ή ώχρα.

Κινέζοι, Αιγύπτιοι, Ινδοί, Μάγια ήταν κάτοχοι των μυστικών βαφής περισσότερο από τρεις χιλιετίες πριν.

Στην Αρχαία Ελλάδα εντυπωσιάζουν και σήμερα οι διάσημες τοιχογραφίες της Κνωσού, χρωματικά αριστουργήματα όπως της «Παριζιάνας», έργα της Νεοανακτορικής περιόδου (1700-1500π.Χ).

Μεγάλη εντύπωση προκαλούν επίσης και το μελανό υάλωμα των αττικών αγγείων (630—500 π. Χ) καθώς και τα ερυθρόμορφα αττικά αγγεία (530-390 π. Χ), που χάρισαν στην Αθήνα ένα ασυναγώνιστο μονοπώλιο στον τότε γνωστό της κόσμο.

Αργότερα η Βυζαντινή αυτοκρατορία διέθετε τον 4ο μ. Χ αιώνα ειδικό εργαστήριο πορφυρής βαφής ενδυμάτων Αυτοκρατόρων

Γενικά την περίοδο του Μεσαίωνα (476-1492 μ. Χ) που αναπτύσσεται και η τεχνική ζωγραφικής χειρόγραφων επικρατούν τέσσερα χρώματα: μπλε, έντονο κίτρινο, κόκκινο και πράσινο της Ελλάδος.

Στην Αναγέννηση (προσεγγιστικά ανάμεσα στον 15ο και 17ο αιώνα) με την έκρηξη της Αναγεννησιακής ζωγραφικής έχουμε την καθιέρωση διεθνώς πρωτότυπων αναγεννησιακών χρωμάτων.

Γενικά μέσα στους αιώνες, η  θρησκεία και ο τρόπος ζωής του κάθε λαού ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την επιβολή χρωμάτων της κάθε εποχής, ενώ το  χρώμα είχε προεκτάσεις επιρροής και στην καθημερινότητα και στην παράδοση.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή των χρωμάτων σημαιών κάθε χώρας, όπου το χρώμα χρησιμοποιείται σαν «σύμβολο», όπως  στα χρώματα της Ελληνικής Σημαίας: που αποτελούν συμβολικές απεικονίσεις του μπλε της θάλασσας και του λευκού της Χριστιανοσύνης [Λευκό- Άσπιλο].

Τα σημερινά χρόνια,  όπου το χρώμα χρησιμοποιείται κατά κόρον  σε όλους τους τομείς -ειδικά της διαφήμισης- πολλοί  επιστήμονες και γιατροί, ειδικοί της ψυχικής υγείας μελετούν επισταμένα  τη σχέση μεταξύ χρώματος και διάθεσης.

Τώρα πια πιστεύεται μετά από πολλές μελέτες ότι τα χρώματα προκαλούν συναισθήματα - αντιδράσεις, επηρεάζουν τη διάθεση και την αρμονία μας. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι στην πραγματικότητα  «νιώθουμε» το χρώμα.

Τα χρώματα με τα νέα δεδομένα ερμηνεύονται, δείχνουν πράγματα για την προσωπικότητα και το χαρακτήρα μας και χρησιμοποιούνται ως θεραπευτικά μέσα σε ασθένειες σώματος και ψυχής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Χρωματοθεραπεία: μια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής η οποία χρησιμοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες του φωτός για τη θεραπεία όλων των ειδών παθήσεων και ασθενειών και επιδρά στο σώμα και την ψυχή χωρίς  να αναιρεί την κλασική ιατρική αλλά δρα  παράλληλα θεραπευτικά μ’ αυτήν.

Ο τομέας της Αισθητικής , όπου το χρώμα αποτελεί εργαλείο βασικό της δουλειάς της , δίνει τη δική της ερμηνεία για τη σημασία των χρωμάτων.

  • το κόκκινο: δείχνει σπουδαία δύναμη και προκαλεί έντονα συναισθήματα
  • το πορτοκαλί: δείχνει σεβασμό και αυτοέλεγχο
  • το πράσινο: δηλώνει την ήρεμη δύναμη, είναι το χρώμα της θεραπείας.
  • οι διαβαθμίσεις του μπλε: δείχνουν διανοητική ικανότητα.

Ο Νίκος Καζαντζάκης (1883-1957) είπε: «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα»: μια ευφυής  προτροπή που δηλώνει ότι η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από εμάς τους ίδιους.

Είτε κυριολεκτικά λοιπόν  είτε μεταφορικά αξίζει να βάλουμε χρώμα στη ζωή μας, για να σπάσουμε την μονοτονία της επανάληψης που τείνει να προκαλέσει συναισθήματα πλήξης, και να δώσουμε άλλη αίσθηση στη ζωή μας με μικρές ή και μεγάλες πινελιές, γεγονός που θα κάνει εμάς αλλά και τους γύρω μας να αισθανθούμε  διαφορετικά.

Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι:  

  • Σε ότι αφορά την εμφάνιση: Γυναίκες ακόμα και άντρες μπορούν

- εάν οι συνθήκες το καθιστούν εφικτό - να επισκεφτούν ειδικούς του τομέα ομορφιάς όπως κομμωτές και αισθητικούς -ιδίως οι γυναίκες- και να διαμορφώσουν το στυλ τους εκ νέου με συμβουλές για το τι κόμη ταιριάζει ακριβώς στο σχήμα του προσώπου αλλά και στις γωνίες τους, αλλά και ποιος χρωματικός τόνος στα μαλλιά εναρμονίζεται με το χρώμα του δέρματος και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά.

   Οι γυναίκες μπορούν να περιποιηθούν τα άκρα τους προσθέτοντας  στα νύχια τους  χρώματα της άνοιξης.

   Χρωματικές προσθήκες μπορούν να γίνουν και στην γκαρνταρόμπα ανδρών -γυναικών:  με χρώματα τόσο σε απαλές αποχρώσεις αλλά και σε έντονες θα δώσουν αίσθηση κομψότητας, χαράς, δυναμισμού, και θα διώξουν το μουντό μοτίβο αποχρώσεων της παλέτας του χειμώνα.

  • Σε ότι αφορά τον προσωπικό χώρο διαμονής μας: μπορούμε σ΄ ένα πρώτο επίπεδο να κάνουμε εκκαθάριση από οτιδήποτε περιττό.

Να τακτοποιήσουμε εν συνεχεία όλα τα αντικείμενα του χώρου όπου διαμένουμε ώστε να έχουμε εύκολη πρόσβαση σε

ό,τι ψάχνουμε: αυτά τα δύο βήματα θα μας δώσουν αυτόματα την αίσθηση ευεξίας και θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη διάθεσή μας.

Ακόμα και σαν δραστηριότητα μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα στους τοίχους των δωματίων και να κάνουμε φωτεινή τη διαμονή μας εκεί. Ενδεικτικά στα υπνοδωμάτια μπορούμε να τοποθετήσουμε παστέλ αποχρώσεις της αρεσκείας μας όπως πράσινο, που θα δώσουν το αίσθημα ηρεμίας και γαλήνης απαραίτητα στοιχεία για έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο.

Χρώμα μπορούμε να δώσουμε και σε μία γωνία του σπιτιού κάνοντάς την μια μικρή όαση για εμάς, σε στιγμές που θέλουμε να χαλαρώσουμε και να ανασυνταχτούμε. Μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μαξιλάρι επιδαπέδια,  πίνακες με χρώματα εμπνευσμένους από τη φύση όπως του Γάλλου ζωγράφου Claude Monet και ανάβοντας κεράκια τριγύρω σε μέρος ασφαλές, με μια χαλαρή μουσική να διαβάσουμε το αγαπημένο μας βιβλίο.

Γενικότερα  είναι καιρός ν’ αλλάξουμε την πεποίθησή μας ότι η ζωή είναι μια μονότονη κατάσταση, κάνοντας μικρές εναλλαγές που θα γίνουν το ζωηρό γαλάζιο μας, σ’ ένα σκοτεινό ‘’άχρωμο’’ ουρανό.

  • αν βγαίνουμε για περίπατο ή σωματική άσκηση και ακολουθούμε την ίδια πάντα διαδρομή, μία ή δύο φορές την εβδομάδα ας ακολουθήσουμε άλλο μέρος ή άλλη πορεία ειδικά αν έχουμε πρόσβαση στη φύση.
  • στο δρόμο για την εργασία ή τις καθημερινές δραστηριότητες, μπορούμε να φτιάξουμε μια playlist μόνο με αγαπημένα τραγούδια, έτσι θα ξεκινά και θα κυλά η μέρα ευχάριστα.
  • εάν ακολουθούμε συγκεκριμένη διατροφή, για λόγους υγείας ή για να προσέξουμε την εμφάνισή μας, μπορούμε να προσθέσουμε μία ή δύο φορές την εβδομάδα κάτι επιτρεπτό στο διαιτολόγιό μας που θα δώσει αίσθηση γευστικής πανδαισίας στον ουρανίσκο.

Η κάθε είδους αλλαγή μικρή η μεγάλη προσαρμοσμένη στα θέλω την προσωπικότητα, τις αναζητήσεις και τον τρόπο ζωής μας είναι επιταγή πλέον. Είναι το ρεύμα και η τροφός στις μπαταρίες ενέργειας σωματικής και ψυχικής  μας που αδειάζουν καθημερινά και θα δώσουν νέα ώθηση για νέες δραστηριότητες και μια μελλοντική προοπτική.

Στο χέρι μας λοιπόν  η κάθε είδους αλλαγή!