Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021, 5:59:29 πμ
etpa
Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 21:55

Ισλάμ - Τζιχάντ - Ερντογάν

Συντάκτης:

Γράφει η Δέσποινα Ξιφιλίδου, φιλόλογος.

Μονοθεϊστική θρησκεία είναι και το Ισλάμ, με μανιφέστο της το Κοράνι, που δίδαξε ο προφήτης Μωάμεθ αναγνωρίζοντας ως Θεό τον Αλλάχ, ο οποίος και προκαθορίζει τη μοίρα - κισμέτ- του έθνους του.
Κάθε θρησκεία εμπεριέχει τη φιλοσοφία της και τις παραδόσεις της, αφού ασχολείται με εσχατολογικά - υπαρξιακά προβλήματα και τις εκφάνσεις της ζωής…


Το Ισλάμ δανείστηκε πολλά από τις άλλες θρησκείες (Ζωροαστρισμό, Ιουδαϊσμό και Χριστιανισμό) ωστόσο διαφέρει σε πολλά από τις άλλες θρησκείες, οι πιστοί της δίνουν μεγάλη σημασία στο Κοράνι, γιατί πιστεύουν πως έχει το αλάθητο του λόγου του Θεού και γιατί περιλαμβάνει τον «Sharia» ιερό νόμο, που πάνω του βασίζεται η έννοια του Ιερού Πολέμου «το Τζιχάντ» δηλαδή, καθήκον κάθε Ισλαμιστή είναι ο προσηλυτισμός των απίστων για παγκοσμιότητα και θρίαμβο του Ισλάμ. Ο Ιερός αυτός πόλεμος οδήγησε τους μεν Άραβες, δια της Αφρικής ως την Ισπανία, τους δε Οθωμανούς Τούρκους ως τα πρόθυρα της Βιέννης. Ο Νόμος αυτός δείχνει, πως Εκκλησία και Κράτος είναι ένα και το αυτό, σε αντίθεση με τον Χριστιανισμό, όπου «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, τα του Θεού τω Θεώ».
Στο τζιχάντ, λοιπόν, πρέπει να αναζητήσουμε της απαρχές της πολιτικής σκέψης και γλώσσας της θρησκείας του Ισλάμ. Άλλωστε πρώτος αντιπολιτευόμενος της παγανιστικής ολιγαρχίας της Μέκκας (Μητρόπολη του Ισλάμ) υπήρξε ο προφήτης Μωάμεθ, όταν εγκατέλειψε την Μέκκα και επέστρεψε στη γενέτειρα του την Μεδίνα, όπου και συνέχισε να διδάσκει το Κοράνι.
Η ισλαμική θρησκεία είναι ανεικονική, στη θέση των εικόνων έχει πινακίδες με αποφθέγματα από το Κοράνι με καλλιγραφικά γράμματα.
Απ΄ όλες τις μουσουλμανικές φυλές, που ξεκίνησαν από τις άνυδρες έρημες περιοχές της Μογγολίας, της Κεντρικής Ασίας, παίρνοντας το μονοπάτι του Θεού, το δρόμο για τόπους με νερό, μόνο η Τουρκία υπέστη ριζικές μεταρρυθμίσεις στα χρόνια του Κεμάλ Αττατούρκ (1924- 1928) όταν έγινε πρόεδρος Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετέτρεψε την Τουρκία σε κοσμικό κράτος κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, καθιέρωσε το λατινικό αλφάβητο, αφαίρεσε από το Ισλάμ τον τίτλο της επίσημης θρησκείας - η θρησκεία έγινε ιδιωτική υπόθεση,- κατήργησε τα θρησκευτικά Σχολεία, τα τάγματα των Σούφι, Τεκέδες, Ιμάμηδες, προσευχές…
Βέβαια οι κρυφοισλαμιστές έμαθαν να κινούνται υπογείως, κυρίως στο εσωτερικό της Τουρκίας, Καππαδοκία Ικόνιο και ανέπτυξαν δυνατό αίσθημα αλληλεγγύης. Ωστόσο ο Κεμάλ ύψωσε ένα τείχος ισχυρό μεταξύ θρησκείας και κράτους.
Μετά το θάνατο του Κεμάλ μεσολάβησε μια ταραχώδης περίοδος με το ένα κόμμα να διαδέχεται το άλλο, ώσπου ανέβηκε στην εξουσία το κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης του ΑΚΡ με τον Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, γιός του Αχμέτ Ερντρογάν, μετακόμισε με την οικογένεια του στην Κωνσταντινούπολη από το Ρίζε της Ανατολικής Τουρκίας, μετά το 1950. Εγκαταστάθηκαν στη συνοικία της Κασίμπασα μία υποβαθμισμένη συνοικία στον Κεράτιο κόλπο. Η φτώχεια της οικογένειας ανάγκασε τον μικρό Ερντογάν να συμβάλλει στο εισόδημα της οικογένειας πουλώντας στους δρόμους με τη μητέρα του μικρογεύματα. Φοίτησε σε θρησκευτικά Σχολεία εσώκλειστος, επειδή ήταν δωρεάν. Ασχολήθηκε με την πολιτική και το ποδόσφαιρο, τον κέρδισε όμως η πολιτική. Εξελέγη πρώτα Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, μάλιστα επιτυχημένος, γιατί έλυσε πολλά προβλήματα αυτής…ύδρευσης, αποχέτευσης, συγκοινωνίας κ.τ.λ.
Από το 2002 έως το 2007 της πρωθυπουργίας του, συντελέστηκε το οικονομικό θαύμα της Τουρκίας, επειδή ενίσχυσε τις μεσαίες επιχειρήσεις και την εργατική τάξη, επιτρέποντας τη δανειοδότηση από τις τράπεζες. Ενίσχυσε το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και φαρμακευτικής περίθαλψης. Όμως μετά το 2008 ως πρόεδρος αναδείχτηκε σε έναν ισλαμιστή… εθνικιστή… τύραννο… και δικτάτορα…και επικίνδυνο για την Ελλάδα.