Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022, 2:54:30 μμ
Δευτέρα, 02 Μαϊος 2022 18:54

Καλλισθένη Πάκα: Τώρα είναι μια ακόμη ευκαιρία για δεύτερο τμήμα ΑΕΙ στο Κιλκίς

Γράφει η Καλλισθένη Πάκα, Δικηγόρος - Δημοτική Σύμβουλος Κιλκίς.
Ο χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης τροποποιείται για μια ακόμη φορά στην χώρα μας. Τμήματα και σχολές καταργούνται, αναβαθμίζονται, συγχωνεύονται και φαίνεται πως στη γενικότερη κινητικότητα υπάρχει μόνο ένα σημείο ακινησίας: το παρόν και το μέλλον του μοναδικού τμήματος που υπάρχει στο Κιλκίς:

Του τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), του μοναδικού τμήματος με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Πέρασαν 23 χρόνια από την ίδρυση του τότε Τμήματος ΤΕΙ . Ενός μόνο τμήματος, αν και τότε η σχετική αξιολόγηση των φακέλων που υπέβαλε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο Υπουργείο Παιδείας έδωσε υψηλότατο βαθμό και στο επίσης προταθέν ως δεύτερο, τμήμα Μηχανολογίας, ώστε να θεωρείται θέμα χρόνου και μόνον η λειτουργία και δεύτερου τμήματος. Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος για τον οποίο ο σχεδιασμός του κτηρίου του ΤΕΙ προέβλεπε τη στέγαση τουλάχιστον δυο τμημάτων.
Παρήλθε ένα τέταρτο αιώνα και στο Κιλκίς παγιώθηκε το ένα και μοναδικό τμήμα. Με τη στέγασή του στο τεράστιο κτήριο είχε να αντιμετωπίσει το υψηλό λειτουργικό κόστος. Προσθέτοντας και την ελλειμματική στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό, γίνεται φανερό γιατί κάθε φορά που τροποποιείται ο χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο Κιλκίς σημαίνει συναγερμός μήπως και καταργηθεί ή μεταφερθεί το ένα και μοναδικό τμήμα.
Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο να θεωρείται επίτευγμα η διασφάλιση της λειτουργίας του ενός τμήματος, αφού ουδέποτε αναλήφθηκε οργανωμένη και συλλογική προσπάθεια ίδρυσης και δεύτερου.
Όλα αυτά είναι γνωστά στους πολίτες του Κιλκίς. Κι αν επανέρχομαι σήμερα είναι επειδή ίσως η επί θύραις τροποποίηση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προσφέρει μια ευκαιρία διεκδίκησης του δεύτερου τμήματος που θα παγίωνε και διασφάλιζε το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Κιλκίς.
Αφορμή προσφέρει η κατάργηση των μαθημάτων της ειδικότητας του κλωστοϋφαντουργού μηχανικού από το πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Κλωστοϋφαντουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Οφείλουμε ως νομός να στρατευτούμε στη διεκδίκηση του αυτονόητου: Ενός δεύτερου τμήματος συναφούς με το υφιστάμενο. Το Κιλκίς διαθέτει επαρκέστατο κτήριο. Σε κάθε περίπτωση ως προς την επιλογή του αιτούμενου τμήματος μπορούμε να επιστρατεύσουμε και να φωτιστούμε από τους ειδικούς του χώρου , ζητώντας παράλληλα και τη γνώμη των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας.
Δεν δικαιούμαστε να παρακολουθούμε αδρανείς.