Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024, 7:40:43 μμ
Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2017 10:22

Λάζαρος Παζαρτζικλής : Να ακούσουμε ως δήμος Κιλκίς την κραυγή αγωνίας των αγροτών μας

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς την περασμένη Τετάρτη 28 Ιουνίου είχα ετοιμάσει για να υποβάλλω δυο ερωτήσεις προς τη διοίκηση του δήμου.


Η πρώτη αφορούσε το ΤΕΙ και το 2ο ΕΠΑΛ. Σε λιγότερο από δυο λεπτά την διατύπωσα και ετοιμαζόμουν να θέσω το τεράστιο ζήτμα της οικονομικής καταστροφής που υπέστησαν οι αγρότες δημότες μας λόγω της καταστροφικής παραγωγής των σιτηρών.
Δυστυχώς ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, επικαλούμενος το δίλεπτο, δεν μου επέτρεψε να συνεχίσω. Θέτω υπόψιν των αναγνωστών σας το περιεχόμενο της ερώτησης που δεν μου επιτράπηκε να διατυπώσω και αφήνω σε αυτούς να κρίνουν αν σε μια συνεδρίαση που διάρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες αποτελούσε πολυτέλεια χρόνου η ανάπτυξή της και η σχετική απάντηση της διοίκησης επί ενός τόσο καίριου κατά την εκτίμησή μου προβλήματος.  
 
Η ερώτηση
"Κύριε Δήμαρχε, κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Οι αγρότες δημότες μας, μετά τους κτηνοτρόφους, βιώνουν φέτος μια από τις χειρότερες χρονιές στην παραγωγή τους. Η απόδοση των σιτηρών στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό  των εκτάσεων είναι χαμηλή, κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 100 κιλά το στρέμμα και πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής.
Αν συνυπολογίσουμε και τα υψηλά βάρη της φορολογίας και της ασφάλισης, οι προσεχείς μήνες προβλέπονται μετά βεβαιότητας εφιαλτικοί για μεγάλη μερίδα των δημοτών μας και οι συνέπειες θα επηρεάσουν δυσμενώς και την αγορά του Κιλκίς.
Όταν αγρότες και κτηνοτρόφοι πάσχουν, πάσχει όλο το Κιλκίς.
Ενόψει των ανωτέρω, ρωτώ τη διοίκηση του δήμου:
- Προτίθεται έστω και τώρα να συγκαλέσει δια της αρμόδιας επιτροπής σύσκεψη όλων των σχετιζόμενων παραγωγικών φορέων (αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων) ώστε να έχει μια άμεση ενημέρωση για τα πιεστικά προβλήματα των δημοτών μας και να διερευνήσει μαζί τους τις μικρές έστω δυνατότητες ενίσχυσής τους όπου και όπως μπορεί;
Λυπάμαι που θα το πω, αλλά την  ίδια πρόταση έχω καταθέσει τουλάχιστον δυο φορές στο συμβούλιο αλλά ο κ. Δήμαρχος την αγνόησε.  
- Έχει τη βούληση η διοίκηση και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου να εκδώσει ένα ψήφισμα όπου θα ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο από την Κυβέρνηση την ενίσχυση των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων μας;
Τουλάχιστον ας δείξουμε ότι καταλαβαίνουμε το πρόβλημα επιβίωσης των δημοτών μας και τασσόμαστε στο πλευρό τους στα όποια αιτήματα διατυπώνουν.
Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε γι' αυτούς"

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιτλος: Ο δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Παζαρτζικλής ενημερώνει για την ερώτηση που έγινε διότι “πέρασε το δίλεπτο”