Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024, 1:46:10 μμ
Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023 09:38

Μια άποψη για την Οικονομία

Γράφει ο Ονούφριος Τσαβδαρίδης, πολιτικός μηχανικός

Λένε, ότι οι ονειροπόλοι είναι οι ευεργέτες της προόδου.

Λένε, επίσης ότι το πιο ελεύθερο πράγμα στην ζωή ενός ανθρώπου είναι τα όνειρα, τα οποία δεν φυλακίζονται, δεν περιορίζονται, δεν δεσμεύονται και δεν έχουν τόπο και χρόνο.

 

Γι’ αυτό και εγώ πιστεύω, ότι σιγά- σιγά αλλά σταθερά το κάθε αύριο του Έλληνα πολίτη θα γίνεται καλύτερο, όταν εφαρμόζονται ελπιδοφόρες πολιτικές από οραματιστές πολιτικούς.

Παρόλο λοιπόν που πίστευα, ότι την ευτυχία του ο κάθε άνθρωπος την κερδίζει με την αρετή του, θα ήμουν παράλογος εάν δεν έβλεπα και ένα άλλο σύνολο άλλων εξωγενών παραγόντων, που δυστυχώς επηρεάζουν αρνητικά ή θετικά αυτήν την ευτυχία του ανθρώπου.

Ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ευτυχία του κάθε ατόμου είναι η οικονομία, την οποία προσεγγίζει το κάθε πολιτικό κόμμα διαφορετικά.

Με αυτήν <ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ> θα ασχοληθώ σήμερα προσπαθώντας να την προσεγγίσω καταθέτοντας τις απόψεις μου.

ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Κατά αρχάς να ξεκινήσω από το απλό. Τι σημαίνει η λέξη οικονομία ;

Η λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική «οικονομία» «οἶκος» + «νέμομαι» ), που σημαίνει διαχείριση της οικίας, δηλαδή του νοικοκυριού, μπορεί να οριστεί επίσημα και γενικά ως το σύνολο των συνειδητών και συστηματικών ενεργειών των ανθρώπων, που διαβιούν σε κοινωνία, και περιλαμβάνει την παραγωγή, διανομή, ανταλλαγή και την κατανάλωση περιορισμένων σε ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών, από διαφορετικούς παράγοντες σε μια δεδομένη γεωγραφική τοποθεσία. Οι οικονομικοί παράγοντες μπορεί να είναι ιδιώτες, επιχειρήσεις, οργανισμοί ή κυβερνήσεις. Οι συναλλαγές συμβαίνουν όταν δυο παράγοντες συμφωνούν σε μια αξία ή τιμή ενός (τουλάχιστον) αγαθού ή υπηρεσίας. Η τιμή αυτή συνήθως εκφράζεται σε ένα συγκεκριμένο νόμισμα.

Είναι γνωστό σ΄ όλους, ότι η οικονομία είναι μια ελληνική λέξη που εμφανίζεται σε δύο (2) τουλάχιστον (γνωστές) αναφορές. Η μία είναι του Ξενοφώντα και η άλλη είναι του Αριστοτέλη

Ο Αριστοτέλης συνέδεσε την οικονομία με την πολιτική, ορίζοντας την πολιτική ως ενεργό ενασχόληση του πολίτη με τα κοινά και την οικονομία ως ενεργό ενασχόλησή του με τη διοίκηση οίκου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο καταμερισμός εργασίας και οι αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με το τι και πώς θα παραχθεί, αλλά και με το πού και πώς θα διανεμηθεί το παραγόμενο προϊόν .

Ο πρώτος οικονομολόγος του κόσμου, με την πραγματική έννοια του όρου, ήταν ο Σκοτσέζος Άνταμ Σμιθ (Adam Smith) (1723-1790). Αυτός όρισε τις βάσεις της «εθνικής οικονομίας»: τα προϊόντα προσφέρονται σε μια φυσική τιμή που παράγεται από τον ανταγωνισμό, το συνδυασμό προσφοράς και ζήτησης και τον καταμερισμό της εργασίας. Αυτός υποστήριξε ότι το βασικό κίνητρο για το ελεύθερο εμπόριο είναι το προσωπικό κέρδος. Η αποκαλούμενη «υπόθεση του προσωπικού κέρδους» έγινε μια ανθρωπολογική βάση για την οικονομία.

Ο Τόμας Ρόμπερτ Μάθιους (Thomas Robert Malthus) (1766-1834) μετέφερε την ιδέα της προσφοράς και ζήτησης στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Οι ΗΠΑ έγιναν ένα μέρος που εκατομμύρια ομογενείς από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες έψαχναν ελεύθερη οικονομική εξέλιξη.

Η «Βιομηχανική Επανάσταση» ήταν μια (χρονική) περίοδος από το 18ο αιώνα εως το αιώνα μας , με μεγάλες αλλαγές στη γεωργία, στη μεταποίηση, στην εξόρυξη και τις μεταφορές. Αυτό το σύνολο των αλλαγών είχε πρωτοφανούς μεγέθους επιπτώσεις στις κοινωνικοοικονομικές και πολιτιστικές συνθήκες (αρχικά) στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνεπώς μετά επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τελικά (πρακτικά) σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η μετάβαση στη Βιομηχανική Επανάσταση σηματοδότησε ένα μεγάλο σημείο καμπής στην ανθρώπινη ιστορία. Σχεδόν κάθε τομέας της καθημερινής ζωής τελικά επηρεάστηκαν με κάποιον τρόπο. Στην Ευρώπη άρχισε να επεκτείνεται ο καπιταλισμός, αντικαθιστώντας (παλαιότερο) καθεστώς της εμποροκρατίας (που σήμερα ονομάζεται προστατευτισμός) και οδήγησε σε οικονομική ανάπτυξη. Η περίοδος ονομάστηκε (μεταγενέστερα) «Βιομηχανική Επανάσταση», γιατί το σύστημα παραγωγής και του καταμερισμού της εργασίας επέτρεψε τη μαζική παραγωγή των αγαθών (και πολλών υπηρεσιών).

Θεωρώ όμως σωστότερο, να αναφέρω και λίγα λόγια για τι είναι οικονομία του κράτους , τι είναι διεθνής οικονομία, ποια είναι η σχέση οικονομίας και περιβάλλοντος.

 

Οικονομία του κράτους

Ασχολούνται όλοι με αυτό το θέμα γιατί πολύ απλά όλοι συνεισφέρουν στην οικονομία του κράτους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό καθιστά όλους τους ανθρώπους μέρος του οικονομικού συστήματος που λειτουργεί και με έναν κυκλικό και επαναλαμβανόμενο τρόπο. Τα αγαθά μετατρέπονται σε χρήματα και με τα χρήματα αγοράζουμε αγαθά. Το ίδιο και με την παροχή υπηρεσιών. Το οικονομικό σύστημα ωστόσο περιλαμβάνει πλήθος περίπλοκων μηχανισμών όσον αφορά την λειτουργία του που το καθιστά πολύ ευαίσθητο στην οποιαδήποτε μεταβολή.

 

Διεθνής οικονομία

Από την στιγμή που υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των κρατών, ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών ισχύει και η έννοια της διεθνούς οικονομίας. Οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς των ελεύθερα διακινούμενων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι εξαγωγικές σχέσεις που επικρατούν ανά την υφήλιο καθιστούν την οικονομία διεθνή παράγοντα στις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Επιπλέον η άμεση επίδραση στις οικονομίες των κρατών επέρχεται από το γεγονός της ύπαρξης των διαφόρων νομισμάτων των χωρών ανά τον κόσμο. Το γεγονός και μόνο ότι εμπορεύονται νομίσματα και επηρεάζονται οι αξίες των εξαγόμενων αγαθών επιδρά άμεσα στις οικονομίες των κρατών. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα στην κατανόηση αυτού του μηχανισμού μπορούμε να συγκρίνουμε την εξαγωγική ικανότητα των Η.Π.Α. όταν το δολάριο είναι ασθενές έναντι του Ευρώ και όταν είναι ισχυρό. Ένα ασθενές δολάριο κάνει τα εξαγόμενα προϊόντα περισσότερο ελκυστικά ενώ ένα ισχυρό δολάριο αποθαρρύνει τις εξαγωγές και συνεπώς αυξάνει τις εισαγωγές.

 

Οικονομία και περιβάλλον

Η λεγόμενη οικονομία της αειφορίας ή αλλιώς πράσινη οικονομία λαμβάνει υπόψη της το γεγονός ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητο αγαθό. Η χρήση φυσικών πόρων οφείλει να εξισορροπείται και ολόκληρος ο κύκλος ζωής (κατασκευή - χρήση - και τελικά απόρριψη ή ανακύκλωση) των προϊόντων να λαμβάνεται υπόψη. Το φυσικό περιβάλλον δεν μπορεί να είναι αποδέκτης των υπολειμμάτων της παραγωγής αλλά εντάσσεται στον αειφόρο κύκλο της πράσινης οικονομικής δραστηριότητας.

Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε επίσης, ότι η οικονομία κάθε κράτους συνδέεται άμεσα με την παραγωγή . Οι λέξεις οικονομία και παράγωγη είναι αδελφές μεταξύ τους . Όταν η παραγωγή αυξάνεται συνήθως μειώνονται οι εισαγωγές και η οικονομία ενός κράτους πάει καλά.

ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η παραγωγή, ανάλογα με τα στάδια της παραγωγής των αγαθών, διακρίνεται στην πρωτογενή, στην δευτερογενή και στην τριτογενή παραγωγή.

Η πρωτογενής παραγωγή αφορά αγαθά που προέρχονται κατευθείαν από τη φύση (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοπονία, θήρα, μεταλλεία). π.χ. κρέας, ψάρια, κ.λπ.

Η δευτερογενής παραγωγή αφορά αξιοποίηση αγαθών της πρωτογενούς παραγωγής, που χαρακτηρίζονται έτσι ως πρώτες ύλες στη μεταποίηση αυτών σε νέες μορφές αγαθών. Ανάλογα με τα μέσα που χρησιμοποιούνται και τον τρόπο που ακολουθείται για την μεταποίηση των πρώτων υλών, έχουμε τους κλάδους:

  • Χειροτεχνία (παραγωγή με μόνη τη χειρωνακτική εργασία)
  • Βιοτεχνία (παραγωγή με χειρωνακτική εργασία βοηθούμενη από μηχανές) και
  • Βιομηχανία (παραγωγή εξ ολοκλήρου από σύγχρονα μηχανήματα, χαρακτηριζόμενη μαζική παραγωγή, όπου και εφαρμόζονται διαρκώς νέα συστήματα ανάπτυξης.).

Η τριτογενής παραγωγή αναφέρεται σε παρεχόμενες υπηρεσίες - παροχή υπηρεσιών όπως είναι το εμπόριο, η υγεία, η εκπαίδευση, οι μεταφορές, ο τουρισμός, οι τράπεζες, οι επικοινωνίες, οι ασφάλειες, τα ελεύθερα επαγγέλματα κ.λπ., από τις δραστηριότητες των οποίων αυξάνεται η χρησιμότητα των παραγομένων αγαθών της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής.

 

Συντελεστές παραγωγής

Τα μέσα που συντελούν στη παραγωγική διαδικασία, δηλαδή οι παραγωγικοί πόροι, τα ονομάζουμε παραγωγικούς συντελεστές, και είναι οι εξής:

1. Εργασία: Η καταβολή ανθρώπινης προσπάθειας, σωματικής και πνευματικής, για την παραγωγή κάποιου προϊόντος.

2. Έδαφος (ή Γη ή Φύση): Όλα τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των αγαθών, π.χ. μια εδαφική έκταση που καλλιεργείται, ο αέρας που κινεί μια ανεμογεννήτρια, τα ορυκτά.

Εδώ παρατηρούμε, ότι η εργασία είναι από τους βασικότερους συντελεστές της παραγωγής κάποιου προϊόντος. Δηλαδή ο άνθρωπος είναι αυτός που έπαιζε και παίζει τον καθοριστικότερο ρόλο στην παραγωγή ενός προϊόντος, δηλαδή με απλές κουβέντες ο Έλληνας πολίτης ουσιαστικά θα βοηθήσει την ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Άρα θα πρέπει οι κυβερνήσεις να σκεφτούν με ποιο τρόπο θα αποφυλακίσουν και παράλληλα θα βοηθήσουν τον Έλληνα πολίτη, έτσι ώστε κι’ αυτός να αρχίσει να παράγει για την οικογένεια του αλλά και γι' ολόκληρο το κράτος, δηλαδή να γίνει τελικά ένας χρήσιμος πολίτης για την Ελλάδα .

Θα μπορούσε ωστόσο κάποιος να μας θυμίσει, ότι ο ιδιωτικό χρέος της χώρας μας φτάνει στο ιλιγγιώδες ποσό των 406 δισ. ευρώ, δηλαδή οι οφειλές που έχουν συνολικά τα ελληνικά νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία κ.λπ. είναι τεράστια, άρα αυτά που πρέπει να γίνουν για τον Έλληνα πολίτη είναι τα ελάχιστα δυνατά.

Προσωπικά διαφωνώ πλήρως με αυτήν την θεωρία και με αυτήν την πολιτική, αλλά είμαι υποχρεωμένος να θέσω προς προβληματισμό όλων τα παρακάτω ερωτήματα για την χώρα μας :

1) Πρέπει να μειωθούν ακόμη περισσότερο όλοι οι φόροι; ΝΑΙ Η ΟΧΙ . Πιστεύω πως ΝΑΙ .

2) Πρέπει να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ; ΝΑΙ Η ΟΧΙ . Πιστεύω πως ΝΑΙ.

3) Πρέπει να καταργηθεί με ένα νόμο και με ένα άρθρο η <προσωπική διαφορά> που επέβαλε στην ελληνική κοινωνία ο Κατρούγκαλος; ΝΑΙ Η ΟΧΙ . Πιστεύω πως ΝΑΙ.

4) Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων ; ΝΑΙ Η ΟΧΙ . Πιστεύω πως ΝΑΙ.

5) Πρέπει να δοθεί το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα σε όλους τους εργαζομένους- συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ; ΝΑΙ Η ΟΧΙ. Πιστεύω πως ΝΑΙ

6) Πρέπει να αναγνωρίζονται οι τριετίες σ’ όλους τους εργαζόμενους ; ΝΑΙ Η ΟΧΙ . Πιστεύω πως ΝΑΙ.

7) Πρέπει να δίνεται αύξηση στον υπάλληλο η εργαζόμενο του δημόσιου η ιδιωτικού φορέα όταν είναι πολύτεκνος; ΝΑΙ Η ΟΧΙ . Πιστεύω πως ΝΑΙ . Δείτε πόσα παίρνει ο πολύτεκνος στην Γερμάνια, Γαλλία κλπ, και θα καταλάβετε γιατί οι κυβερνήσεις τους είναι πατριωτικές .

8)Πρέπει να απεγκλωβιστούν οι πολίτες που χρωστούν στην Εφορία ; ΝΑΙ Η ΟΧΙ . Πιστεύω πως ΝΑΙ . Όλες οι κυβερνήσεις από το 2006 και μετά έως και σήμερα έχουν φυλακισμένο το μεγαλύτερο μέρος των ελλήνων πολιτών. Νομίζουν ότι με τα ημίμετρα των 120 δόσεων θα απεγκλωβίσουν τους έλληνες πολίτες. Αυτό κύριοι είναι ανάσα, δεν είναι αποφυλάκιση , δεν είναι ζωή. Συμφωνώ λοιπόν με την λογική των 120 δόσεων με την προϋπόθεση ότι θα καταργηθούν πρόστιμα , προσαυξήσεις και τόκοι. Συμβουλεύω δε την κάθε κυβέρνηση της χώρας μας, ότι πάνω από 10 χρόνια οφειλές στην εφορία να διαγράφονται , διότι με έναν έμμεσο τρόπο οι πολίτες που έπεσαν σε παράπτωμα τιμωρήθηκαν. Φτάνουν πια τα ημίμετρα, επιτέλους να παρθούν μέτρα για να ζήσουν αλλά και να προσφέρουν οι έλληνες πολίτες.

9) Πρέπει να βοηθήσουμε τους πολίτες για να μην χάσουν την πρώτη κατοικία ΝΑΙ Η ΟΧΙ . Πιστεύω πως ΝΑΙ .

Σήμερα τα FANS που έχουν το μεγάλο όγκο των κόκκινων δανείων, βγάζουν σε πλειστηριασμό διαμερίσματα με το ποσόν των 10000-20000 Ε. Πιστεύω ότι αυτά τα δάνεια πρέπει το κράτος να τα αγοράσει από τα FANS, επιστρέφοντας στους φτωχούς πολίτες της χώρας μας τα σπίτια τους, δίχως ουδεμία άλλη κουβέντα. Εάν αυτό δεν μπορεί να το πραγματοποιήσει άμεσα η κάθε κυβέρνηση, γι’ όλους τους ενδιαφερόμενους φτωχούς έλληνες πολίτες, θα μπορούσε να βάλει χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης επιστροφής των κατοικιών σε διάστημα 5-10 ετών. Όσον αφορά τα δάνεια στα οποία μπήκαν υποθήκες δεύτερη η τρίτη κατοικία, η κατάστημα, η χωράφια στις τράπεζες, αυτά πρέπει να κουρευτούν σ' ένα ποσοστό, έτσι ώστε να μπορούν οι έλληνες πολίτες να τα εξοφλήσουν. Η ομηρία του Έλληνα πρέπει να τελειώνει, εάν θέλουμε ένα νέο ξεκίνημα για την χώρα μας.

Ναι ίσως υπάρξουν και κάποιες αδικίες, γιατί υπάρχουν έλληνες που εξόφλησαν τα δάνεια τους με πολύ κόπο και μόχθο . Γι αυτούς τους έλληνες μπορεί να δοθούν κάποια ευεργετικά <μπόνους> από τράπεζες , εφορία, η το κράτος.

Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι ελληνική κυβέρνηση βοηθά την ελληνική οικογένεια με όλα αυτά που αναφέρω παραπάνω. Αναρωτιέμαι, τι μπορεί να κάνει μ' αυτά τα επιπλέον χρήματα που θα περισσέψει ο Έλληνας πολίτης; Σκέπτομαι, ότι θα μπορούσε να αγοράσει περισσότερα τρόφιμα, ρουχισμό , υποδήματα, ίσως κάποιοι άλλοι τα βάλουν στην τράπεζα, ίσως κάποιοι άλλοι ν' ανοίξουν ένα κατάστημα, μια βιοτεχνία, η να ασχοληθούν επαγγελματικά με την γεωργία η την κτηνοτροφία, η να πληρώσουν κάποιες οφειλές δανείων κλπ. Τελικά, ότι και κάνουν αυτά τα χρήματα με τον ένα η τον άλλο τρόπο ( φορολογία κλπ) θα ξαναγυρίσουν πάλι στο κράτος.

Γι’ αυτό περιμένω από τους πολιτικούς μας ΦΩΣ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ.

Τους προτρέπω < Να μην αγαπούν αυτό που είναι , αλλά αυτό που μπορούν να γίνουν>.

Φίλοι μου, διάβαζα τις προάλλες ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια 80.000 Ελληνόπουλα, ενώ στην Τουρκία δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια 1.500.000 παιδιά .

Αναρωτιέμαι :

Δεν βλέπουν οι πολιτικοί μας ότι στραγγαλίζοντας οικονομικά την Ελληνική οικογένεια δεν υπάρχει ΑΥΡΙΟ για την χώρα μας;

Δεν βλέπουν ότι οι γεννήσεις έχουν μειωθεί δραματικά; ( επιτέλους που είναι ο πατριωτισμός τους) ;

Δεν βλέπουν την παραβατικότητα των νέων;

Δεν βλέπουν τις γυναικοκτονίες;

Δεν βλέπουν τούς βιασμούς μικρών παιδιών ;

Δεν βλέπουν το κάψιμο της σημαίας μας από ορισμένους οργισμένους νέους ;

Δεν βλέπουν τους φόνους μέρα μεσημέρι από εγκληματικές οργανώσεις .

Δεν βλέπουν τι γίνεται στα Εξάρχεια, στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης από τους <μπαχαλάκιδες> όπως τους ονομάζουν;

Δεν αναρωτούνται, τι χρειάζεται σήμερα η ελληνική κοινωνία ;;

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ <ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ>.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ .

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ .

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΗΛΕΚΡΟΣΟΚ ΚΑΤ΄ΑΡΧΑΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ , Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ , ΚΑΙ Η ΛΑΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ.

Καταθέτοντας την άποψη μου, και επειδή δεν μου αρέσει να χαϊδεύω < αυτιά> θέλω να πω στους έλληνες πολίτες να γνωρίζουν, < Ότι ο λαός δεν είναι άμοιρος των ευθυνών του, είναι συνένοχος στην κατρακύλα της χώρας μας >.