Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 3:15:06 μμ
Κυριακή, 23 Μαϊος 2021 20:39

Μιχαήλ Μαΐλης: Ένας Έλληνας της Διασποράς με εθνική συνείδηση

Γράφει ο Κων/νος Ν. Βαστάκης, Θεολόγος πρώην Λυκειάρχης.

1.Ποιός είναι:
Ο Μιχαήλ Μαϊλης διετέλεσε για 12 έτη πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού Εμπορικού Επιμελητήριου. Είχε σπουδάσει στη Γερμανία και εργάστηκε εν συνεχεία ως μηχανικός σε διάφορα εργοστάσια και μετέπειτα ανέπτυξε στην ίδια χώρα διαρκή επιχειρηματική συνεργασία και δραστηριότητα.

Σε δημοσιεύμά του στην εφημερίδα Καθημερινή την 8η Δεκεμβρίου 2020 εγνωστοποίησε ότι υπέβαλλε την παραίτηση του από τη θέση του προέδρου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για να καταγγείλει με αυτόν τον τρόπο την προκλητική στήριξη της Γερμανίας στην Τουρκία, η οποία απειλεί την εθνική κυριαρχία της χώρας μας.΄

2. Τι έγραψε επ’ αυτού ο Αριστομένης Συγγελάκης.
Ο Αριστομένης Συγκελάκης είναι Συν-γραμματέας (συγγραμματέας) του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα. Μόλις πληροφορήθηκε την παραίτηση του κ. Μιχάλη Μαϊλη και τους λόγους που την προκάλεσαν, πλήρης ενθουσιασμού και εθνικής συγκινήσεως είπε: «Μπράβο του! Υπάρχει και φιλότιμο! Ας τα βλέπουνε αυτά διάφοροι μηδενιστές, υποτελείς και ιδιοτελείς, που θέλουν να μπάσουν τη γερμανική προπαγάνδα στα σχολεία μας! Αυτοί που αντί πινακίου φακής, ανοίγουν την πόρτα στον γερμανικό ιμπεριαλισμό, να εισβάλλει ξανά στη χώρα μας και να πάρει ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε!
Την ιστορία μας! Την υπερηφάνεια μας! Είμαι πολύ αισιόδοξος! Δεν θα τους περάσει! Θα αντισταθούμε σθεναρά σε όσους θέλουν να πλήξουν την εθνική μας κυριαρχία, την ιστορική μας μνήμη και να ναρκοθετήσουν το μέλλον μας!».

3. Το κείμενο του άρθρου του Μιχάλη Μαϊλη:
Το πλήρες κείμενο του άρθρου του κ. Μιχαήλ Μαϊλη στην «Καθημερινή» την 8-12-2020, το οποίο αναφέρεται στην παραίτησή του, είναι το ακόλουθο: «Από 18 χρόνων, γράφει ο κ. Μαϊλης, οι σχέσεις μου με τη Γερμανία υπήρξαν στενές και καθοριστικές. Σπουδές, εργασία ως μηχανικός σε γερμανικά εργοστάσια και αργότερα συνεχής και αδιάκοπη επιχειρηματική συνεργασία. Από την 10ετία του ’80 διετέλεσα Μέλος του Ελληνογερμανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπου τα τελευταία 12 χρόνια ήμουν πρόεδρος. (Να σημειώσω ότι και ο παππούς μου ήταν ιδρυτικό μέλος του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου στο Βερολίνο το 1924).
Ως πρόεδρος, γράφει ο κ. Μαϊλης, αφιέρωσα πραγματικά πολύ χρόνο και προσπάθεια στο να βοήθήσω και να προάγω τις ελληνογερμανικές σχέσεις και πέρα από τις στενές εμπορικές και οικονομικές. Στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, το Επιμελητήριο έδωσε μάχη, όχι μόνο για να βοηθήσει και να διασωθεί η ελληνική οικονομία, αλλά και για να εξομαλυνθεί το κλίμα, που, τόσο στα μέσα ενημέρωσης σε Ελλάδα και Γερμανία, όσο και στην κοινή γνώμη των δύο Χωρών, είχε οξυνθεί σε επικίνδυνο και ακραίο σημείο, θέτοντας σε δοκιμασία την ιστορική τους σχέση.
Όλοι στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο πιστέψαμε βαθιά και πάντα πιστεύουμε στο Ευρωπαϊκό όραμα και στις ευρωπαϊκές αξίες. Σήμερα διακατέχομαι από έντονη απογοήτευση, αλλά και θυμό, και δεν είμαι ο μόνος. Αισθάνομαι προσωπικά προδομένος διαπιστώνοντας με έκπληξη, ότι η φίλη Γερμανία προτάσσει τα στενά οικονομικά και εμπορικά συμφέροντά της πάνω από όλα.
Θεωρώ αδιανόητο στη σημερινή παράφωρη συνεχή παραβίαση που δέχεται η Ελλάδα, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα κυριαρχικά δικαιώματα της από την Τουρκία, η Γερμανία, ηγετική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σφυρίζει αδιάφορα, να μη παίρνει ξεκάθαρη θέση, αλλά ακόμα και να εξοπλίζει τον επιτιθέμενο.
Με μεγάλη μου λύπη και ως συμβολική πράξη, μετά τρεις δεκαετίες, υπέβαλα σήμερα στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο την παραίτησή μου».
Ας σημειωθεί ότι ο κ. Μιχαήλ Μαϊλης είναι επίτιμος πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

4. Μερικές παρατηρήσεις:
1) Είναι άξιος θερμών συγχαρητηρίων και πολλών επαίνων ο κ. Μιχ. Μαϊλης, διότι ημπόρεσε να υπερνικήσει μέσα του τον ισχυρό πειρασμό του ατομικού συμφέροντος και εμπνεόμενος από φιλογενή και φιλοπάτρια αισθήματα να υπεραπισθεί, με το δικό του τρόπο, το δίκαιο συμφέρον της πατρίδος του. Με το γενναίο και εθνικά υπερήφανο παράδειγμά του εμαστίγωσε ηθικά τους πάσης φύσεως γρεκύλους, ελεϊνούς συμφεροντολόγους και αρνησιπάτριδες αυτής της χώρας, και εχάρισε υπερηφάνεια στον ταλαιπορημένο ελληνικό λαό, δίνοντάς του χρυσές ελπίδες για το παρόν και για το μέλλον, τον διαβεβαίωσε ότι πάντα θα υπάρχει η μαγιά των σωστών και εθνικά ορθοφρονούντων και ορθοπραττώντων Ελλήνων. Μπορεί να είναι λίγοι απέναντι σε εκείνους με τη χαλαρή ή και ανυπόστατη εθνική συνείδηση, αλλά είναι σαν τη μαγιά, η οποία «όλον το φύραμα ζυμεί» (και σαν το αλάτι που, τόσο λίγο νοστιμίζει όλο το φαγητό). Έπαινος, τιμή και δόξα σ’ όλους εκείνους τους Έλληνες που έχουν υψηλό εθνικό και πατριωτικό φρόνημα σαν τον κ. Μιχαήλ Μαϊλην.

2) Με την ευκαιρία αυτή ας σημειωθούν και τα εξής:
Ο ρόλος των Γερμανών στην εξόντωση των Ελλήνων της Μικράς Αξίας και της Θράκης υπήρξε πολύ σημαντικός.
Τα λεγόμενα τον τελευταίο καιρό, ότι πρόκειται για μια συγκυριακή ευνοϊκή στάση της Γερμανίας προς την Τουρκία και δεν είναι για πάντα, δεν ευσταθούν, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η Γερμανία από τη συγκρότηση του Reich (Ράϊχ), δηλαδή της αυτοκρατορίας που ψηφίσθηκε την 18-1-1871 στην αίθουσα των Κατόπτρων των Βερσαλιών, με το αυτοκράτορα (Kaiser) τον Γουλιέλμο Α’ και πρωθυπουργό τον Οτο Φον Μπίσμαρκ, σχεδόν πάντα ήταν στο πλευρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Τουρκίας έπειτα, μέχρι σήμερα. Ας θυμηθούμε τον διαβόητο γερμανό στρατηγό Liman von Sahders, ο οποίος άλλαξοπίστησε και έγινε μουσουλμάνος. Αυτός υπήρξε ο εμπνευστής και ο διαρκής υποκινητής της εξοντώσεως των ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας και της Θράκης. Οι Τούρκοι τον έκαναν πασά. Οι πύλες της Γερμανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας του Βερολίνου άνοιξαν διάπλατα για τους Τούρκους αξιωματικούς και ο Γερμανός στρατηγός, φον Γκόλτς ανάλαβε να αναδιοργανώσει τον οθωμανικό στρατό. Αυτός έγινε πασάς και διεκήρυττε παθιασμένο ότι θα θάψει την Ελλάδα σε στρατηγικά σημεία στην Θεσσαλία και τη Μακεδονία, εξοπλίζοντας τον τούρκικο στρατό με υπερσύγχρονα όπλα Μάουζερ και τηλεβόλα Κρούπ.

Στο ερώτημα «πως θα ζήσει η Τουρκία;” που έθετε ένας Γερμανός περιηγητής σε βιβλίο του, απαντούσε: «Η Τουρκία θα ζήσει με τη βοήθεια της Γερμανίας». Τον Σεπτέμβριο του 1908 ένας Τούρκος γιατρός στη Σμύρνη είπε στον δημοσιογράφο Μιχαήλ Αργυρόπουλο, ότι όλοι οι Νεότουρκοι απέβλεπαν σε μια πανισλαμική πολιτική και στην αποτίναξη κάθε ξένης επιρροής από το κράτος τους. Αλλά κανείς δεν τον πίστεψε τότε. Με αφορμή το Κρητικό ζήτημα άρχισαν οι διωγμοί των Ελλήνων σε Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη και Σμύρνη με όργανο τον μανιασμένο και αφιονισμένο Τουρκικό όχλο. Ο ρόλος της Γερμανίας στις τουρκικές κτηνωδίες ήταν αχαρακτήριστοι. Με καθοδηγητή τον βαρόνο Μάρσαλ χιλιάδες Γερμανοί μυστικοί πράκτορες όργωναν κυριολεκτικά τη Μικρά Ασία και υποδαύλιζαν επίμονα τους διωγμούς κατά των Ελλήνων. Οι Γερμανοί πράκτορες εξωθούσαν τους Τούρκους να αρπάξουν ή να «αγοράσουν» τα καταστήματα των γκιαούρηδων». Η Γερμανική Τράπεζα Deutscele BanΚ και «γραμμή» τουριστικών πλοίων έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εξόντωση των Ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής.
Προσοχή! Μη ξεγελιόμαστε (ο λύκος κι αν εγέρασε κι άλλαξε το μαλλί του, ούτε τη γνώση άλλαξε, ούτε την κεφαλή του!».