Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 11:37:51 πμ
Τρίτη, 04 Μαϊος 2010 14:41

Νίκος Σιάνας : Οι Έλληνες στις Η.Π.Α.

sianasΟι Έλληνες στις ΗΠΑ δούλεψαν πολύ σκληρά και τις περισσότερες φορές σε δύσκολες συνθήκες, προκειμένου να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον. Έτσι από γενιά σε γενιά οι συνθήκες ζωής για τους Έλληνες μετανάστες καλυτέρεψαν θεαματικά. Αυτό είχε σαν συνέπεια να διακριθούν πολλοί ελληνοαμερικανοί σ’ όλους τους τομείς, και φυσικά και στον χώρο της πολιτικής. Ο Μιχάλης Δουκάκης παιδί πρώτης γενιάς μεταναστών είναι ο ελληνοαμερικανός που πλησίασε όσο κανένας άλλος μη Αγγλοσάξονας το θώκο του προέδρου των ΗΠΑ (Μέχρι την εκλογή του Ομπάμα). Ο Πολ Τσόνκας έφτασε αρκετά κοντά στο χρίσμα, αφού ήταν υποψήφιος το 1992, ο Τζόρτζ Στεφανόπουλος υπήρξε ο πιο κοντινός σύμβουλος του προέδρου Κλίντον στο Λευκό Οίκο, αλλά και ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δίπλα του ως σύμβουλο τον ελληνοαμερικανό Αλέξη Γιαννούλλια.
Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 επηρέασε σημαντικά την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Μια σημαντική συνέπεια των γεγονότων υπήρξε η δημιουργία αυτού που έγινε αργότερα γνωστό ως "ελληνικό λόμπυ". Οι κύριοι εκπρόσωποι του είναι η οργάνωση U.H.E.C. (Ηνωμένο Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο) υπό την ηγεσία αρχικά του Ανδρέα Αθενς, πρόεδρος μετά από χρόνια  του παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, το γνωστό Σ.Α.Ε., οργάνωση η οποία  παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των ελληνικών μειονοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ενεργή επίσης στην πολιτική σκηνή των Η.Π.Α. είναι και η οργάνωση A.H.I.P.A.C. (Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο Επιτροπής Πολιτικής Δράσης). Αξιοσημείωτη είναι ακόμα η ίδρυση του WESTERN POLICY CENTER, μια "δεξαμενή σκέψης" και επικεντρώνεται στην ανάλυση της πολιτικής για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Η μεγαλύτερη όμως, και η πιο γνωστή στην Ελλάδα, οογενειακή οργάνωση είναι η ΑΧΕΠΑ, η οποία ιδρύθηκε το 1922 στην Ατλάντα της Γεωργία, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του ρατσισμού κατά των Ελλήνων από την Κου-Κλουξ-Κλαν.
Από την ίδρυση της, η ΑΧΕΠΑ (Αμερικανό Ελληνική Εκπαίδευση Προοδευτική Εταιρεία) έχει υπάρξει κυρίαρχη ανάμεσα στις ομογενειακές οργανώσεις. Από τη δεκαετία του 1970, η ΑΧΕΠΑ έχει κατευθύνει τις δυνάμεις της στην υποστήριξη φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων και στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας.
Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκης είναι προσφορά αυτής της σπουδαίας οργάνωσης, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια δίνει την εντύπωση πως άρχισε να "γερνάει" ως οργάνωση. Η ελληνοαμερικανική ηγεσία ανέλαβε ενεργούς ρόλους υποστήριξης και στο θέμα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, στις επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και στις αλυτρωτικές διεκδικήσεις της FYROM. Δυστυχώς όμως η συνεργασία μεταξύ του ελληνοαμερικανικού στοιχείου και των κυβερνήσεων στην Ελλάδα δεν ήταν πάντα χωρίς προβλήματα.
Άλλες οργανώσεις που ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1970 ήταν  ο "Κρίκος" ο "’Αξιος" στο Λος Άντζελες, η HANAC (Ελληνοαμερικανική Επιτροπή Δράσης στις Γειτονιές) η οποία κατάφερε να εξελιχθεί σε μια από τις κύριες υπηρεσίες κοινωνικής προσφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Υόρκης. Εκατοντάδες όμως είναι και τα σωματεία λαογραφικού χαρακτήρα, τα οποία διατηρούν και διαδίδουν τον ελληνικό πολιτισμό.
Η επιχειρηματική ικανότητα πολλών Ελλήνων μεταναστών είναι χαρακτηριστικό που καταγράφηκε αδιάλειπτα από όλους τους Αμερικανούς μελετητές των Ελλήνων τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Ο Άγγελος Τσακόπουλος, ο Αλεξ Σπάνος διέπρεψαν ως επιχειρηματίες στην αξιοποίηση γης και στον κατασκευαστικό τομέα. Στο πάνθεο των ελληνοαμερικανών προσωπικοτήτων ξεχωριστή θέση έχει η κορυφαία προσωπικότητα της Ιατρικής Γιώργος Παπανικολάου (1883-1962) γνωστός ανά τον κόσμο από τη μέθοδο PAP TEST (Τεστ Παπανικολάου). Αλλά και στο καλλιτεχνικό χώρο διακρίθηκαν αρκετοί, όπως το Τζον Κασσαβέτης, ο Τέλλης Σαβάλας, η Τζένιφερ Άνιστον, η Μελίνα Κανακαρίδη, η Ολυμπία Δουκάκη, ο Γιάννης Χρυσομάλλης ως μουσικός, του οποίου η μουσική και οι συνθέσεις ακούγονται σ’ ολόκληρη την Αμερική. Από την ομογένια δεν θα μπορούσε να λειψει ο Τύπος, έτσι το 1892, κυκλοφορεί στη Βοστώνη η πρώτη ελληνικη εφημερίδα. Έκοτε πάνω από 100 ελληνικές εφημερίδες έχουν εμφανισθεί στην Αμερικη΄. Δύο όμως καθημερινές εφημερίδες της Ν. Υόρκης, η συντηρητική Ατλαντίδα (1894-1971) και η φιλελεύθερη Εθνικός Κήρυκας (1915 έως σήμερα, κυριάρχησαν στο γίγνεσθαι των εφημερίδων από την ίδρυσή τους.
Στις δύσκολες σημερινές συνθήκες στην Ελλάδα, ίσως η ομογένεια που τόσες φορές βοήθησε την Μητέρα πατρίδα, ίσως ξανασταθεί δίπλα της, με οποιονδήποτε τρόπο.
Σίγουρα είναι οξύμωρο να ζητά η μητέρα βοήθεια από εκείνα τα παιδιά της, τα οποία η ίδια έδιωξε στην ξενιτιά. Μακάρι να μην χρειασθεί να διώξει κι άλλα.

Συνεχίζεται