Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 9:48:23 μμ
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2010 15:28

Νίκος Σιάνας : Οι Έλληνες της Αυστραλίας

sianasΟι μεταναστευτικοί περιορισμοί στις ΗΠΑ, το 1923, και η Μικρασιατική Καταστροφή αύξησαν την εισροή των μεταναστών προς την Αυστραλία. Το 1924 έφτασαν 2.000 Έλληνες, μαζί και ο πρώτος Έλληνας Μητροπολίτης Αυστραλίας Χριστόφορος Κνίτης, και το  1926 ο πρώτος έμμισθος Έλληνας Πρόξενος. Οι χρονιές 1928-1929 ήταν από τις χειρότερες για τους Έλληνες στην Αυστραλία, η μεγάλη και απρόσμενη οικονομική κρίση που κράτησε μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οδήγησε πολλούς στην εξαθλίωση. Αναγκάστηκαν να ζουν ομαδικά μέσα σε παλιόσπιτα, σε παράγκες που έφτιαχναν οι ίδιοι, και σε καφενεία, όπου πολλοί το έριξαν στον τζόγο.
Όσοι έβρισκαν δουλειές στα αγροκτήματα δούλευαν για ένα κομμάτι ψωμί, ή για τα ναύλα της επιστροφής.
Πολλοί ντρεπόνταν να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα, οι δε Μικρασιάτες δεν είχαν καν πατρίδα για επιστροφή. Σύμφωνα με απογραφή του 1933 το 33% των Ελλήνων ήταν τελείως άνεργοι.
Μετά το Β’ Παγκ. Πόλεμο και την καθιέρωση ειδικής μεταναστευτικής πολιτικής (1947), Έλληνες από την Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Ρουμανία εγκαταστάθηκαν μόνιμα την Αυστραλία. Έτσι οι Έλληνες ήταν πλέον η δεύτερη ισχυρή εθνοτική ομάδα μετά την Ιταλική. Μέχρι το 1974 ο αριθμός των Ελλήνων έφθασε τις 270.000. Το 1975 η Μελβούρνη ήταν η περισσότερο συμπαγής ελληνόφωνη εστία του ελληνισμού της διασποράς. Οι μετανάστες αρχικά εποίκισαν τα εσωτερικά προάστια των μεγάλων αστικών κέντρων της Αυστραλίας, για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στις βιομηχανίες. Από το 1974 και μετά άρχισε η έξοδος προς τα εξωτερικά προάστια, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες κατοικίας και ποιότητας ζωής. Τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των Ελλήνων μεταναστών απορρόφησαν οι Πολιτείες Βικτώρια με πρωτεύουσαν τη Μελβούρνη, η Νέα Νότια Ουαλία με πρωτεύουσα το Σίδνεϋ, η Νότια Αυστραλία με πρωτεύουσα την Αδελαϊδα. Για τον ακριβή αριθμό των Ελλήνων σήμερα στην Αυστραλία δεν μπορεί να είναι κανείς απόλυτος, εκτιμάται περίπου στις 700.000, 4,3% του συνολικού πληθυσμού. Το Χριστιανικό κοινωνικό και πνευματικό έργο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ασκούν οι 125 Ναοί οι 6 Μονές αλλά και πολλοί άλλοι θεσμοί και φορείς.
Πρώτα-πρώτα η Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου στο Σύδνεϋ, ισότιμη με τις θεολογικές σχολές της Ελλάδας, τα Ελληνορθόδοξα δίγλωσα Κολέγια, αλλά και τα 220 απογευματινά σχολεία ελληνικής γλώσσας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες, η αφοσίωση των Ελλήνων στην Ελληνική γλώσσα παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, η χρήση της παρέμεινε ακμαιότατη, όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και στις κοινωνικές και ψυχαγωγικές συνάξεις τους, καθώς και σε χώρους όπως η δημόσια συγκοινωνία,     τα δημόσια ιδρύματα, οι τράπεζες και τα γραφεία.
Στα παραπάνω να προσθέσουμε την ετήσια θεολογική επιθεώρηση "PHRNEMA" την επιστημονική σειρά "GREEK ORTHODOX YOYT IN DIALOGUE". Σπουδαίος επίσης ο κοινωνικός και πνευματικός ρόλος της εφημερίδας "Φωνή της Ορθοδοξίας".
Αν στα παραπάνω, προσθέσουμε και τους εξωεκκλησιαστικούς φορείς παραγωγής μηνυμάτων Ελληνικού πολιτισμού, στην ευρύτερη κοινωνία της Αυσταλίας 123 κοινότητες, 710 οργανώσεις, 100 Μέσα Επικοινωνίας 27 Πανεπιστημιακά Τμήματα Ελληνικών Σπουδών, πάμπολλα ελληνικά σχολεία, ποικίλες εθνικές, κοινωνικές,, πολιτιστικές δραστηριότητες – θα βρεθούμε μπροστά στο πανόραμα ενός "θαυμαστού καινούργιου κόσμου" στους αντίποδες του Νότου.
Πολλά έχει να σημειώσει κανείς παό το τεράστιο πνευματικό και κοινωνικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας, αλλά και το φιλανθρωπικό έργο της είναι ισάξιο. Πάνω από 30 φιλανθρωπικά ιδρύματα (Γηροκομεία, Νοσοκομεία, Κέντρα Ηλικιωμένων), όμως και η παιδεία, από το προσχολικό μέχρι το Πανεπιστημιακό στάδιο, αποτελεί κορυφαία μέριμνα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής με δική της ευθύνη λειτουργούν πάνω από 200 ελληνικά σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια.
Και μόνο σ’ αυτά να περιοριστούμε, έχουμε μπροστά μας την εικόνα του πολυδύναμου και κοινωνικού της έργου. Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα.

Συνεχίζεται