Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020, 1:53:40 πμ
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 21:50

Οι επενδύσεις και ο ανθρώπινος παράγοντας

Συντάκτης:

Του Δημήτρη Ιωαννίδη.

 

Τελευταία όλοι μιλούν για επενδύσεις ( Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ) αποσιωπώντας ή κρύβοντας ο καθένας τους, ηθελημένα ή άθελα, τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα. Οι επενδύσεις μόνες τους δεν μπορούν να αλλάξουν την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας.

 

Τελευταία μάλιστα η μεν Κυβέρνηση αγνόησε στην πράξη τελείως τις επενδύσεις- κι αυτό φαίνεται από την κατάθεση του προϋπολογισμού-ενώ η Αντιπολίτευση το ανήγαγε σε μείζον γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να τις επηρεάσει. Αντί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να αναζητήσουν τρόπους προσέλκυσης επενδυτών του εξωτερικού «αυτοί» επιδίδονται σε έναν αγώνα εξόντωσης μέχρις εσχάτων. Η ατάκα του Πρωθυπουργού «ή εμείς ή αυτοί», « ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν» - βουϊζουν ακόμη στα αυτιά των έκπληκτων πολιτών-, είναι μηδενιστική προσέγγιση και όχι ώριμη πολιτική σκέψη. Με τέτοια ανεξέλεγκτη αντιπαράθεση κανένας επενδυτής δεν μπορεί να εμπιστευτεί τα χρήματά του σε μια χώρα όπου οι πολιτικοί είναι «εχθροί» και το πνεύμα συναίνεσης έχει καταντήσει πολιτικό ανέκδοτο για τους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη. Κρίμα που δεν μπορούν να παραδειγματιστούν από τους ευρωπαίους φίλους τους, ιδιαίτερα τους γερμανούς που τα τελευταία χρόνια κυβερνώνται από τα δύο μεγάλα κόμματα σοσιαλδημοκρατικό και χριστιανοδημοκρατικό (SPD-CDU) με πολύ διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές. Μόνο μια συναίνεση ή τουλάχιστον συναινετική προσέγγιση, και ,ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό κλίμα μπορεί να «δελεάσει» τους επενδυτές και να δημιουργηθούν και οι τόσο απαραίτητες για τον ελληνικό λαό, θέσεις εργασίας.
Και, ας έρθουμε στο δεύτερο σκέλος της ανάλυσης που είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Η επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα , μαζί με τις αποτελεί το πρώτο και κύριο μέσο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και κατ επέκταση της χώρας. Η ελληνική πολιτεία και η Κυβέρνηση αντί να επενδύσει σ αυτόν τον σημαντικό παράγοντα εξέλιξης και αξιοποίησης προσόντων εφευρίσκει τίτλους κενούς περιεχομένου, αλλά, βαρύγδουπους για «τα ώτα των αφελών ή αδιάφορων και ανυπεράσπιστων πολιτικά», π.χ. Σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού ( ήμαρτον Κύριε ).
Πιστεύουμε στο ανθρώπινο παράγοντα που αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα των κοινωνιών που επενδύουν σε αυτόν. Το ξεπέρασμα της σημερινής κρίσης προϋποθέτει ανθρώπινο παράγοντα που μπορεί να διαχειριστεί τις καινοτομίες, αλλά, και τις απειλές από μια άναρχη ανάπτυξη για την αντιστροφή του κλίματος ύφεσης και το ξεπέρασμα της κρίσης.
Οι χιλιάδες προσλήψεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα της μεγάλης κρίσης που βιώνει ο ελληνικός λαός, αλλά, το διογκώνει και η ανεξέλεγκτη τακτική των κοινωνικών παροχών εις βάρος των επενδύσεων, όπως φαίνεται από τον κατατεθέντα προϋπολογισμό για το 2019, οδηγεί σε νέα ύφεση «χείρων της πρώτης». ¨Οσο δεν επενδύουμε ως χώρα και ως λαός στον άνθρωπο το brain-drain του δυναμικού της χώρας θα συνεχίζεται και η χώρα θα είναι έρμαιη των δανειστών και θα παλεύει στα αχαρτογράφητα νερά της ύφεσης και της υπανάπτυξης.