Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 5:44:12 μμ
Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 20:04

Πάλιν η πεζοδρόμηση της 21ης Ιουνίου Κιλκίς

Γράφει ο Αναστάσιος Αμανατίδης, Ιατρός, πρώην Δήμαρχος Κιλκίς.

Με αφορμή την προαναγγελθείσα πρόσφατη έναρξη του έργου της υπόγειας καλωδίωσης στην 21η Ιουνίου και της ‘σύντομης’ διακοπής των εργασιών της, επαναφέρουμε στην μνήμη δικά μας σχετικά με το ανωτέρω έργο δημοσιεύματα.

 

Αναφερόμαστε στην ‘βίαιη’ διακοπή της υπόγειας καλωδίωσης της 21ης Ιουνίου, ενταγμένης στο εν εξελίξει ευρισκόμενο έργο της πεζοδρόμησης αυτής από τους ‘παραληρούντες’ διαδόχους μας στην δημοτική αρχή το 1999, (ελέω ‘αμαρτωλού’ Καποδίστρια)! Που, από πάνω, επιβραβεύθηκαν για τρείς τετραετίες, προφανώς γιατί επαγγέλθηκαν αντί της πεζοδρόμησης της 21ης Ιουνίου, την ανάπλαση Κήπου-Πάρκου και της κεντρικής οδού Βενιζέλου.
Γράφαμε τότε…
…Η τελευταία ομαδική ‘αλληλέγγυα τιμωρία’* των καφετεριών και των νεανικών μπαρ, στην 25η Μαρτίου, ανέδειξε το μείζον πρόβλημα της ψυχαγωγίας της νεολαίας, για την οποίαν έπρεπε να ενδιαφερθούν κάποιοι από καιρό, πριν από εμάς. Τότε που κατέθεταν προς έγκριση τον ισχύοντα σχεδιασμό για τις λειτουργίες της πόλης. Αλλά και μετά από εμάς, τότε που διέκοψαν βίαια εγκατεστημένη εργολαβία με τους δικούς μας εν εξελίξει προοδευτικούς σχεδιασμούς, που αφορούσαν την λειτουργία του κέντρου της πόλης.
Γιατί εμείς πραγματικά ενδιαφερθήκαμε. Δρομολογήσαμε την πεζοδρόμηση της 21ης Ιουνίου, που θα κάλυπτε και αυτήν την τεράστια κοινωνική ανάγκη, ενώ παράλληλα θα απάλλασσε τους ενοίκους των ύπερθεν διαμερισμάτων των πολυκατοικιών, από τις δυσάρεστες επιπτώσεις της εκνευριστικής και εξουθενωτικής ενίοτε ηχορρύπανσης.
Δικαιολογημένα τα παράπονα, δικαιολογημένη η νεολαία, αδικαιολόγητοι αυτοί που αποφάσιζαν σε κρίσιμα θέματα αυτής της πόλης.
Ή μάλλον αυτοί που καταργούν ή αλλάζουν αποφάσεις άλλων, προηγούμενων ομολόγων τους.
Γιατί εμείς προτάξαμε και σε αυτόν τον τομέα, τις ανάγκες της νεολαίας.
Αφού στη μελέτη του κυκλοφοριακού, που αναθέσαμε σε μελετητές ημέτερους και πανεπιστημιακούς, τις θέσαμε ως βασικό θέμα.
Θα πρέπει να ομολογηθεί ότι παραμελήθηκε η νεολαία από την σημερινή δημοτική αρχή, πολύ περισσότερο, γιατί όταν της δόθηκε η ευκαιρία να δώσει διέξοδο στο καυτό πρόβλημα των καφετεριών κάτω από πολυκατοικίες, ανέτρεψε την δρομολογηθείσα μεταρρύθμιση της δικής μας προηγουμένης, διακόπτοντας βίαια τις εργασίες της εργολαβίας της πεζοδρόμησης της 21ης Ιουνίου, (σημ. που συμπεριλάμβανε και την υπόγεια καλωδίωση) την οποία διακοπή, ο επί ημετέρας διοίκησης αναδειχθείς, με μικρή έκπτωση, ανάδοχος εργολάβος, παραδόξως, χωρίς αντίρρηση, αποδέχτηκε.
Εμείς, όταν προκρίναμε την μία εκ των τριών προτάσεων των μελετητών του κυκλοφοριακού του Κιλκίς, που έβγαζε την 21η Ιουνίου, άνετα, ως πεζόδρομο, ‘αρπάξαμε’ την ευκαιρία να την προορίσουμε, πέραν των συνήθων εμπορικών δραστηριοτήτων, και για οδό αναπεπταμένων καφετεριών, ψυχαγωγίας και ελαφρού περιπάτου. (βόλτα)
Γιατί λάβαμε σοβαρά υπόψη, τις επιβαρύνσεις, που επιφέρουν τα θορυβώδη νεανικά στέκια στους ενοίκους των πολυκατοικιών, που και αυτοί έχουν δικαίωμα στην ησυχία.
Ακόμη και τα ενοίκια αναφέρονταν φθηνότερα από τα ισχύοντα στη σημερινή οδό της 25ης Μαρτίου!
Έτσι με το δεδομένο της μελέτης, ότι η 21η Ιουνίου στα επόμενα 30 χρόνια, ελάχιστα θα χρησιμοποιηθεί ως οδός για κατοικίες, μιας και η έρευνα έδειχνε άλλες δραστηριότητες και εκμεταλλεύσεις, προχωρήσαμε σε μερική τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και μετατρέψαμε την κεντρική οδό σε πεζόδρομο, που ισχύει μέχρι σήμερα.
Είχαμε σκοπό να ενθαρρύνουμε την μεταφορά εκεί των νεανικών κέντρων, γι’ αυτό και προβλέψαμε την απαραίτητη και συνυφασμένη με αυτά και την οικονομία τους, ήπια κυκλοφορία τροχοφόρων στις οδούς Εθνικής Αντίστασης και Πόντου από τη μια και οδό Λέκκα από την άλλη και δημοπρατήσαμε το έργο μαζί με τις παρόδιες πεζοδρομήσεις με τις υπόγειες καλωδιώσεις, ως ενιαίο σύνολο.
Η μακέτα δείχνει εύγλωττα την εικόνα που θα έπαιρνε η πόλη, ενώ παράλληλα, θα απαλλασσόταν οι νοικοκυραίοι και οι οικογένειες τους από τα ενοχλητικά ντεσιμπέλ, για τις επόμενες δεκαετίες.
Το οδόστρωμα, θα έμοιαζε με ένα απέραντο χαλί, οι αντιαισθητικές κολώνες της ΔΕΗ, θα έδιναν την θέση τους στην υπόγεια καλωδίωση, θα έμπαινε παραδοσιακός φωτισμός, ενώ θα υπήρχαν δενδροστοιχίες, νησίδες πρασίνου και πάγκοι ανάπαυσης.
Οι εμπορικές δραστηριότητες των περισσοτέρων θα αύξαναν, ενώ των ολίγων, τουλάχιστον δεν θα βλάπτονταν.
Τα γραφεία, θα λειτουργούσαν σε χώρους με καλύτερους εξωτερικούς παράγοντες, χωρίς την τύρβη των τροχοφόρων.
Όλα αυτά, όχι γιατί τα λέγαμε εμείς, αλλά γιατί ήταν αποτέλεσμα ενδελεχούς και επισταμένης έρευνας, και ακριβοπληρωμένης εργασίας, ανθρώπων με γνώση και προ παντός εμπειρίας από εφαρμογές σε άλλες πόλεις.
Εμείς, απλώς βάλαμε την πολιτική βούληση, η οποία, καθώς φαίνεται, λείπει από τους διαδόχους μας.
Και κάτι ακόμη. Όλοι θα υπάκουαν σε έναν ψηφισμένο και αποδεκτό κανονισμό λειτουργίας πεζοδρόμου, ενώ θα υποχρεώνονταν να πειθαρχήσουν, σε συγκεκριμένη από αρχιτέκτονες και λοιπούς σχετικούς υποδεικνυόμενη εικόνα, σε ότι αφορά τις εξωτερικές υλικές κατασκευές και την αντίστοιχη αισθητική εμφάνιση και εικόνα, σε χρωματισμούς και μέσων προβολής και διαφήμισης.
Αντί όλων αυτών, η διάδοχή μας δημοτική αρχή, προτίμησε να διακόψει στη μέση την εγκατεστημένη εργολαβία της παραπάνω αναμόρφωσης της πόλης, προφανώς για να ικανοποιήσει μερικούς, που για εμάς παρασύρθηκαν σε λάθος υπολογισμούς.
Εμείς δεν αυθαιρετήσαμε! Υπακούσαμε στην έρευνα και στηριχθήκαμε στην μελέτη και νομίζω ότι και την πόλη θα ομορφαίναμε και την ποιότητα ζωής σ’ αυτήν θα αναβαθμίζαμε.
Παράλληλα μεγάλη προσφορά θα αφιερώναμε, όπως οφείλαμε, στην αξιόλογη νεολαία μας, δίνοντας διέξοδο στην απρόσκοπτη ψυχαγωγία και εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου της.
Έτσι δεν θα βρισκόμασταν ως δήμαρχοι στη πολύ δυσάρεστη θέση, να κλείνουμε νεανικά μαγαζιά, με το αιτιολογικό της ηχορρύπανσης και να κινδυνεύουμε να παραπεμφθούμε για παράβαση καθήκοντος από τον εισαγγελέα, όταν παραβλέπαμε αστυνομικές υποδείξεις και καταγγελίες, εξ αιτίας αναπόφευκτων παραβάσεων.
Σημ: Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων τα μπαρ και οι καφετέριες, μετά από τρία ‘γραψίματα’ της αστυνομίας, υποχρεώνουν τον δήμαρχο στο κλείσιμό τους, από δέκα έως εξήντα ημέρες. Η ομαδική αναστολή λειτουργίας τους επί δεκαήμερο, εκτός από το πνεύμα αλληλεγγύης, εκπέμπει και μία κραυγή αγωνίας των πληττομένων, το μήνυμα της οποίας θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη ο δήμαρχος.

Οκτώβριος 2005
Αναστάσιος Αμανατίδης