Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2024, 11:04:15 πμ
Σάββατο, 09 Ιουλίου 2022 18:49

Παύλος Κουτσοβίτης: Πως να λες ΟΧΙ. 5 TIPS

Του Παύλου Κουτσοβίτη, ψυχίατρου.
Σίγουρα έχεις βρεθεί στην άβολη θέση να θέλεις να αρνηθείς και να πεις όχι σε κάτι που σου έχουν ζητήσει συνάδελφοι, φίλοι ή άτομα της οικογένειάς σου, όμως τελικά να υποκύπτεις λέγοντας ναι.

 

Φοβάσαι μη σε «αντιπαθήσουν» ή σε αποκαλέσουν «κακό άνθρωπο» και δημιουργηθεί «αρνητική εντύπωση» εις βάρος σου. Νιώθεις ότι αν πεις όχι, ο άλλος θα παρεξηγηθεί μαζί σου. Αισθάνεσαι ότι «απορρίπτεις» τον άλλο χωρίς να τον «εξυπηρετήσεις», έχοντας ενοχές και τύψεις.
Αν νιώθεις ότι η διάθεσή σου για προσφορά και βοήθεια γίνεται έρμαιο εκμετάλλευσης και ότι τελικά πιέζεσαι από το φίλο που ζητάει φιλοξενία στο εξοχικό σου για διακοπές, τη συνάδελφο που θέλει να πάρει άδεια τις ίδιες μέρες που θέλεις και εσύ ή σου ζητάει να επωμιστείς ένα project της, το γείτονα που επανειλημμένα θέλει να του δανείσεις χρήματα και την ξαδέρφη που συνεχώς σε παρακαλεί να κάνεις babysitting, τότε ήρθε η στιγμή να μάθεις να λες «όχι» με αυτοπεποίθηση, χωρίς ενοχές.
1) Βάλε όρια. Σκέψου αρχικά τον τρόπο που θέλεις να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου, αναλογίσου ποιες είναι οι αρμοδιότητές σου στον εργασιακό τομέα, θέσε συγκεκριμένους στόχους και μην αφήνεις άλλους να παρεμβαίνουν και να ξεπερνούν τα όριά σου.
2) Κέρδισε χρόνο. Μην απαντάς κατευθείαν. Καθυστέρησε, λέγοντας «πρέπει να το συζητήσω με το σύζυγο/τη σύζυγο, το φίλο/τη φίλη μήπως έχουμε ήδη κανονίσει κάτι», «πρέπει να δω την ατζέντα μου, αν έχω ελεύθερο χρόνο», «τώρα έχω μια δουλειά, θα σε πάρω τηλέφωνο αργότερα». Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεις την πίεση να απαντήσεις αμέσως.
3) Κάνε μια αντιπρόταση σε αυτό που σου ζητάνε. Η εναλλακτική που θα προτείνεις ίσως δε βολεύει τον απέναντι, με αποτέλεσμα να απορρίψει την πρότασή σου βγάζοντάς σε από τη δύσκολη θέση να κάνεις κάτι που δε θέλεις ή τελικά θα κάνεις την εξυπηρέτηση, αλλά με τους δικούς σου όρους.
4) Δώσε μια απλή απάντηση. Μη μακρηγορείς λέγοντας πολλά. Χρησιμοποίησε απλές φράσεις με ευγένεια αλλά πυγμή, «λυπάμαι, αλλά δε θα μπορέσω να σε εξυπηρετήσω». Να έχεις στο μυαλό σου ότι δεν απορρίπτεις τον άνθρωπο που σου ζητάει κάτι, αλλά λες όχι σε κάτι συγκεκριμένο που νιώθεις ότι σε πιέζει και σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα.
5) Μην απολογείσαι. Έχεις το δικαίωμα να πεις όχι. Ο απέναντι πρέπει να σε σέβεται, να δέχεται την απάντησή σου και να μη σε θεωρεί δεδομένο/η. Το να πιέζεσαι και να νιώθεις πάντα «θύμα» μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ψυχική σου υγεία.
Σταμάτα να λες «ναι» στους άλλους και «όχι» στον εαυτό σου. Μην αφήνεις τους άλλους να σε χειραγωγούν και δώσε προτεραιότητα στον εαυτό σου. Ανάκτησε την αυτοπεποίθηση και τον έλεγχο της ζωής σου.