Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022, 7:20:33 μμ
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2022 20:41

Πέντε Tips για θωράκιση της ψυχικής υγείας το καλοκαίρι

Γράφει ο Παύλος Κουτσοβίτης, ψυχίατρος.

Η πανδημία του κορονοϊού, οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, το άγχος, καθώς και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας, έχουν έντονη επίπτωση στη σωματική μας υγεία και στην ψυχολογία μας.

 

Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη να εκμεταλλευτούμε το καλοκαίρι που έρχεται, ώστε να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας, να χαλαρώσουμε και να θωρακίσουμε την ψυχική μας υγεία.
1) Βγες στον ήλιο. Η έκθεση στον ήλιο (πάντα με μέτρο και χρήση αντηλιακού) συμβάλλει στη σύνθεση της βιταμίνης D, η οποία είναι σημαντική, γιατί μεταξύ των άλλων βοηθάει στην παραγωγή σεροτονίνης και με τον τρόπο αυτό στη βελτίωση της διάθεσής μας.
2) Αθλήσου. Προσπάθησε να εντάξεις την άθληση στην καθημερινότητα σου. Ακόμα και ένα περπάτημα για 20-30 λεπτά μπορεί να σε αναζωογονήσει. Εκμεταλλεύσου τη θάλασσα. Η κολύμβηση στη θάλασσα ψυχαγωγεί, μειώνει τα επίπεδα του στρες, ηρεμεί και χαλαρώνει.
3) Φάε υγιεινά. Μια ισοζυγισμένη μεσογειακή διατροφή ενισχύει την ψυχική μας υγεία. Φρόντισε να εντάξεις ψάρια, φρούτα και λαχανικά εποχής στην καθημερινή σου διατροφή και θα δεις διαφορά και στο σώμα, αλλά και στη διάθεση.
4) Κάνε διακοπές. Άλλαξε, «διέκοψε», το σκηνικό της καθημερινότητάς σου, έστω για λίγες μέρες. Διάβασε ένα βιβλίο, ασχολήσου με ένα χόμπι που ίσως παραμέλησες τον τελευταίο καιρό, περιποιήσου τον εαυτό σου. Αν υπάρχει η δυνατότητα, κάνε μια εκδρομή ή ένα ταξίδι.
5) Δες φίλους. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος να αφήσεις τις ηλεκτρονικές συσκευές (κινητό, tablet) στο πλάι, να γίνεις πιο αυθόρμητη/ος και να δεις φίλους, περνώντας ποιοτικό χρόνο με άτομα που αγαπάς.

#pavlos.koutsovitis #psychiatrist #kilkis #thessaloniki #greece