Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 5:07:58 μμ
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 21:45

Ποιοτικός χρόνος με το παιδί

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος.
Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

Κάθε φορά που περνάω χρόνο με την κόρη μου, είτε παίζουμε, είτε μαγειρεύουμε είτε κάνουμε κατασκευές, καταλήγουμε σε γλυκόλογα και αγκαλιές. Λέξεις όπως “σ΄άγαπώ μαμά, περνάμε τέλεια μαζί” είναι ο τρόπος της να μου δείξει οτι χαίρεται και απολαμβάνει τον ποιοτικό χρόνο που έχουμε μαζί.


Ο ποιοτικός και δημιουργικός χρόνος με τα παιδιά μας είναι απαραίτητος και σημαντικός γιατί αποτελεί παράγοντα που ενισχύει θετικά και ενδυναμώνει τη συναισθηματική σχέση παιδιού - γονιού. Σκοπός του ποιοτικού χρόνου είναι το παιδί να αισθανθεί ξεχωριστό, μοναδικό και οτι αποτελεί προτεραιότητα στη σχέση με το γονιό του. Μπορεί ο χρόνος που ξοδεύετε μαζί να μην ξεπερνά το μισάωρο καθημερινά, παρόλα αυτά, αν γίνετε με το σωστό τρόπο είναι ικανοποιητικός.
Ρωτήστε το, με τι θα ήθελε να παίξετε για να νιώσει οτι του επιτρέπεται να σας βάλει για λίγο στο δικό του φανταστικό κόσμο. Είναι βασική προυπόθεση να κατέβετε στο επίπεδο του παιδιού και να ασχοληθείτε με το παιχνίδι που θέλει, ειδάλλως μπορεί να απογοητευθεί.
Συνάντησα γονείς που ξόδευαν σημαντικό χρόνο με το παιδί τους σε δραστηριότητες που άρεσαν σε αυτούς για να μην πλήττουν. Τους απογοήτευε το γεγονός οτι το παιδί δεν έδειχνε ενθουσιασμό και βαριόταν γρήγορα. Αυτό που προσπάθησα να τους δώσω να καταλάβουν, είναι οτι προτεραιότητα εκείνη τη στιγμή είναι να περάσει καλά το παιδί τους, να νιώσει την αποδοχή τους, και οτι βρίσκεται για λίγο στο επίκεντρο παίζοντας μαζί του, με τον τρόπο που αυτό επιθυμεί.
Εάν δυσκολεύεστε εκείνη την στιγμή, είναι προτιμότερο να είστε ειλικρινείς και να μεταφέρετε το παιχνίδι σας κάποια άλλη ώρα. Τα παιδιά καταλαβαίνουν οτι είμαστε απασχολημένοι με ένα σωρό υποχρεώσεις όλη μέρα και εκτιμούν πραγματικά τη στιγμή που θα αφήσουμε όλα τα άλλα για να γίνουμε και έμεις λίγο παιδιά μαζί τους. Περιγράψτε με ενθουσιασμό αυτό που κάνει ή λέει στο παιχνίδι για να του δείξετε οτι είστε ολοκληρωτικά επικεντρωμένοι στο παιχνίδι σας. Επαινέστε το παιδί σας για την προσπάθεια που κάνει, την υπομονή του, τη συγκέντρωση του και την θετική αλληλεπίδραση μεταξύ σας. Εκφράστε τη χαρά σας, την ικανοποίηση σας καθώς και άλλα θετικά συναισθήματα που νιώθετε την ώρα του παιχνιδιού σας, όπως “μου αρέσει πολύ να παίζω lego μαζί σου ή περνάω πολύ όμορφα κάθε φορά που κάνουμε κατασκεύες μαζί”. Εκτός οτι ενισχύεται η θετική επαφή μαζί σας, νιώθει περήφανο, επαρκή και ικανοποιημένο με τον εαυτό του που κατάφερε να συνεργαστεί τόσο καλά μαζί σας.
Αρχικά διαλέξτε παιχνίδια που ευνοούν την καλή συνεργασία μεταξύ σας και δεν ενισχύουν τον ανταγωνισμό. Καθώς μεγαλώνει θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την αποτυχία και την ήττα. Αποφύγετε την ώρα του παιχνιδιού να συζητάτε για καθήκοντα, να κάνετε κήρυγμα ή να μιλάτε για το σχολείο. Η ώρα του παιχνιδιού είναι ιερή και δεν πρέπει να συγχέεται με άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Άλλωστε έχετε όλη την υπόλοιπη μέρα για να το κάνετε.
Ομοίως, δεν στερείτε τον χρόνο του παιχνιδιού του μαζί σας ως συνέπεια σε μία ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Παρόλο που ο ποιοτικός χρόνος είναι αναγκαίος, χρειάζεται τα παιδιά να μάθουν να παίζουν και μόνα τους εφόσον αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν αναπαραγωγή των καθημερινων τους εμπειριών με τον τρόπο που αυτά θέλουν στο δικό τους ελεύθερο χρόνο.
Επίσης, είναι σημαντικό να αντιληφθούν οτι και οι γονείς έχουν δικές τους υποχρεώσεις, προσωπική ζωή και χρειάζονται χρόνο για τον εαύτο τους.