Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024, 10:34:24 μμ
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012 22:46

Σωτήρης Τσέτος: Ποιοι και πως μπλόκαραν τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά

fotovoltaika
Μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση κατέθεσε στο διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Κιλκίς, το μέλος του, Σωτήρης Τσέτος, όσον αφορά τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, αποκαλύπτοντας το πως δεν προχωρούν αυτές, ζητώντας από το Επιμελητήριο να παρέμβει για να ξεμπλοκάρουν οι επενδύσεις.
Παρουσιάζουμε την ενδιαφέρουσα εισήγησή του:
Στον Νομό μας τα τελευταία χρόνια ένας από τους ελάχιστους κλάδους που αναπτύσσεται είναι αυτός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αρκετές εταιρείες «παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» που ιδρύθηκαν το 2006 και το 2007 έχουν συνδεθεί σήμερα με το δίκτυο της ΔΕΗ και λειτουργούν κανονικά.
Εδώ, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα γεννήθηκε ένας κλάδος με προσδοκίες προόδου και ανάπτυξης και πολλοί συμπολίτες μας έστρεψαν  τον σχεδιασμό και τις δράσεις τους προς την κατεύθυνση αυτή.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ακόμη περισσότερων εταιρειών με επενδυτικές προτάσεις, οι οποίες αυτή την στιγμή είναι τελματωμένες εν αναμονή διαφόρων αδειοδοτήσεων, εγκρίσεων και στρεβλώσεων που προέκυψαν.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν το  2007, όταν έσπευσαν «επενδυτές» να εξασφαλίσουν «άδεια εξαίρεσης» από την ΡΑΕ, δεσμεύοντας ισχύ στα κατά τόπους δίκτυα, ασχέτως αν πραγματικά σκόπευαν να επενδύσουν ή ευκαιριακά να δημιουργήσουν υπεραξίες.
Ήρθε μετά η απόφαση της Κυβέρνησης, που έδωσε προτεραιότητα στην εξέταση των αιτήσεων των αγροτών και έθεσε σε αναμονή τις αιτήσεις των υπολοίπων επαγγελματιών. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστες επενδύσεις από αγρότες, η ΔΕΗ δίνει συνεχώς παρατάσεις και τα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ δεν μπορούν να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για την τύχη των αιτημάτων τους.
Ο κλάδος της μεταποίησης στο Νομό μας, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι κλάδοι, περνά πρωτοφανή κρίση. Πολλές μεταποιητικές εταιρείες έχουν καταθέσει προτάσεις για τις στέγες των εγκαταστάσεων τους, προκειμένου να βελτιώσουν την σημερινή τους δυσμενή θέση με μια επιπλέον δράση. Οι αιτήσεις αυτές παραμένουν στα συρτάρια «παγωμένες».
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι σήμερα υπάρχει δεσμευμένη ισχύς από «άδειες εξαίρεσης» ή «άδειες παραγωγής» που δεν υλοποιούνται, και όσοι θέλουν πραγματικά να προχωρήσουν σε επένδυση τελούν υπό ομηρία, εξακολουθώντας να δαπανούν χρήματα, προκειμένου να διατηρούν σε ετοιμότητα το επενδυτικό τους πλάνο.
Η αναμονή και η αβεβαιότητα έχει μεγάλο κόστος για όλους, και γι’ αυτούς που θα αδειοδοτηθούν καθυστερημένα και γι’ αυτούς που δεν θα αδειοδοτηθούν τελικά, διότι πιθανότατα δεσμεύουν κεφάλαια, ελπίζοντας στην θετική έκβαση των αιτημάτων τους.
Το τοπίο θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σχετικά με την ισχύ που μπορεί να παράγει ο Νομός με τους δυο Υποσταθμούς που έχει, με το αν θα γίνουν βελτιώσεις από την ΔΕΗ για να δεχθεί μεγαλύτερη ισχύ και τέλος με το χρονικό διάστημα που θα ισχύουν οι παλαιές άδειες εξαίρεσης ή παραγωγής.
Ο Νομός μας χρειάζεται τις επενδύσεις και οι Κιλκισιώτες αγρότες και λοιποί επαγγελματίες προσδοκούν σε ξεκάθαρες λύσεις, που θα τους δώσουν προοπτική.

 

Του Σωτήρη Τσέτου
Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΤΕ
Μέλους Δ.Σ. ΕΒΕ Κιλκίς