Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023, 3:02:17 πμ
Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2009 10:35

Θανάσης Αλατζόγλου : Η υποκρισία περίσσεψε

Ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και όλη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί ένα λαό να ξεκληρίζεται. Αναλώνονται σε λόγια ευχές και ευσεβείς πόθους δίνοντας την δυνατότητα στο Ισραήλ να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα. Η αβελτηρία και η δυστοκία τους, αν δεν είναι μεθοδευμένη, δίνει τον απαραίτητο χρόνο στον θύτη να εξοντώσει με καλυτέρους όρους το θύμα. Παρόλα αυτά για την απενεχοποίησή τους συνεχίζουν,  αν δεν κρατούν τις ίσες αποστάσεις, να εξισώσουν τον θύτη με το θύμα και στην σκληρότερή τους κριτική να ομιλούν μόνο για υπερβολική αντίδραση του  Ισραήλ , λες και το μόνο λάθους των Ισραηλιτών  είναι πως σαν λαός δεν είναι τόσο ευαίσθητος όσο θα έπρεπε.

Αποκορύφωμα της υποκρισίας της διεθνούς κοινότητας που προκάλεσε έντονη απογοήτευση σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, είναι η αδυναμία του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ολοκληρώσει  τη συνεδρίασή του με  συμφωνία για την έκδοση ανακοίνωσης που θα καταδίκαζε την κλιμάκωση της βίας. Η ενέργεια αυτή αποτέλεσε ένα ακόμη πλήγμα στο διεθνές δίκαιο, που τόσο εύκολα επικαλούνται οι ηγέτες των «πολιτισμένων» χωρών  και ενίσχυσε παράλληλα την άποψη πως το δίκαιο είναι ένα. Του ισχυρού, αφού μόνο αυτό μπορεί να επιβληθεί. Το ανθρώπινο γένος, μετά από πολλούς πολέμους, κατανόησε την αναγκαιότητα διεθνούς δικαίου με κανόνες ισονομίας. Αποδέχθηκε πως ο πολιτισμός του στηρίζεται στις πανανθρώπινες αξίες, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας. Τα σημερινά γεγονότα που συμβαίνουν στην ταλαιπωρημένη γη της Μέσης Ανατολής και ο τρόπος που μεταχειρίζεται  την κρίση η διεθνής κοινότητα, απέναντι σε έναν λαό που το μόνο του λάθος είναι η θέλησή του για πατρίδα, αποτελούν οπισθοχώρηση του ανθρώπινου πολιτισμού. Η αποδοχή της επιβολής του νόμου του ισχυρού δεν τιμά κανέναν άνθρωπο πολύ δε περισσότερο τους ηγέτες, τους ταγούς των λαών  που σε περιόδους κρίσεων, εμπνέουν με την στάση τους και δεν κρύβονται πίσω από μισόλογα. Το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα  που ενισχύει τον πολιτισμό μας και δόθηκε από απλούς ανθρώπους, αποτελούν οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, με προεξέχουσα την αντιπολεμική διαδήλωση χιλιάδων Ισραηλιτών  στο Τελ Αβίβ καταδικάζοντας και αυτοί τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας
Το δίκαιο όμως που επιβάλλεται δια της ισχύος, παραγνωρίζοντας διεθνείς κανόνες δικαίου, έχει μικρή αποτελεσματικότητα αφού αντικειμενικά δημιουργεί νικητές και νικημένους και τροφοδοτεί  έναν φαύλο κύκλο τυφλής βίας και αίματος. Η κυβέρνηση του Ισραήλ - και δυστυχώς όχι μόνο αυτή - για μια ακόμη φορά εμφανίζεται να μην αντιλαμβάνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζεται και κλιμακώνει τη βία, ιδίως εναντίον των αμάχων, ως μόνη συνέπεια θα έχει το περισσότερο αίμα και την ατέρμονα κληροδότηση του μίσους Πρυτανεύοντας, δυστυχώς, στην πλευρά του Ισραήλ οι χειρότερες απόψεις περί δήθεν εξάλειψης του προβλήματος με όρους πολέμου και θανάτου, μεταφέρει τη βία και στις επόμενες γενιές Το μόνο που θα αποφέρει αυτή η ολέθρια πρακτική είναι η κλιμάκωση της βίας σε όλο τον πλανήτη.