Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024, 4:56:21 πμ
Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 18:49

Το σπίτι του Εργένη

Του Ευστάθιου Παπαδόπουλου.

Πολιτικού Μηχανικού, M.Sc.

“Διαδικτυακό ψήφισμα κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο Avaaz, με στόχο να συγκεντρωθούν υπογραφές για να σταματήσει το ριάλιτι The Bachelor. “Το The Bachelor είναι μία ελληνική reality τηλεοπτική εκπομπή που ενδυναμώνει την ιδέα του κυρίαρχου αρσενικού”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δημιουργοί του ψηφίσματος, υπογραμμίζοντας πως προσβάλλει κάθε έννοια ισότητας των φύλων.

Μεταξύ άλλων αναφέρει επίσης πως “Η βασική του ιδέα είναι ότι 20 γυναίκες διεκδικούν έναν άντρα. Η εκπομπή αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα, υποβιβάζει την γυναίκα, προωθεί τον ανταγωνισμό και την επιθετικότητα ανάμεσα στις ομόφυλες, ενδυναμώνει την ιδέα του κυρίαρχου αρσενικού, προσβάλλει κάθε έννοια ισότητας των φύλων. Σε μια εποχή που η έμφυλη βία κορυφώνεται, εμείς ζητάμε ισότητα, συμπερίληψη, δημοκρατία”.

Αυτά αναφέρονται σε άρθρο στην ιστοσελίδα του in.gr (https://www.in.gr/2021/09/28/life/perierga/bachelor-diadiktyako-psifisma-gia-na-kopei-rialiti/) για το γνωστό ριαλιτι. Ελπίζω μόνο οι εμπνευστές του ψηφίσματος, να μην εννοούν με το τελευταίο σχόλιό τους πως ζητάνε μια αντίστοιχη εκπομπή με μια γυναίκα να διεκδικεί είκοσι άντρες. Αλλά ειλικρινά, τί καθόμαστε και συζητάμε;

Είχα αναφέρει σε προηγούμενό μου άρθρο, πως όταν μαθαίνεις να ζεις στη λάσπη, κάποια στιγμή αυτή η συνήθεια γίνεται φυσιολογία. Επί εννέα μήνες τώρα, γινόμαστε μάρτυρες του κινήματος metoo το οποίο κι επικροτώ. Εν αντιθέσει, όση ψυχική δυσκολία θέλει για να βγει μια γυναίκα και να καταγγείλει ένα περιστατικό κακοποίησης, με άλλη τόση ευκολία οι καναλάρχες που αναδεικνύουν τις περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών, ανακοινώνουν εκπομπές και προσλήψεις ανθρώπων για να συμμετέχουν στον δημόσιο εξευτελισμό και την απαξίωσή της αξιοπρέπειάς τους.

Θα αναρωτηθεί κανείς για το που βαδίζει αυτή η κατάσταση. Τα τελευταία έξι χρόνια, τέτοιες εκφυλιστικές πρακτικές έχουν υιοθετηθεί κι εδραιωθεί στην ελληνική τηλεοπτική κουλτούρα. Η ανοησία είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των τηλεοπτικών προγραμμάτων το οποίο ουδεμία σχέση έχει με οποιοδήποτε εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό υλικό. Εάν κάποιος θεωρεί πως τα λάχανα και τα μαρούλια δεμένα με μοντέλα, τραγουδιστές, και αστρολογία είναι κάτι ποιοτικό που αναδεικνύει και προάγει τον πολιτισμό μας, τότε έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Ευτυχώς πλατφόρμες όπως το Netflix και το YouTube, έχουν αρχίσει να είναι δημοφιλείς στις νεαρές ηλικιακές ομάδες οι οποίες απομακρύνονται από τα τηλεοπτικά σκουπίδια. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν κοινά τα οποία γίνονται έρμαια στην ανοησία που μας μαστίζει καθημερινώς. Και γι’ αυτό πρέπει να αναρωτηθούμε για την κατάσταση της ελληνικής οικογένειας και για το πόσο ικανή είναι να θωρακίσει και να εκπαιδεύσει τα παιδιά της. Τα παιδιά πλέον τα μεγαλώνουν το Instagram, το Facebook και οι influencers και όχι οι γονείς, η  κλασική παιδεία και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Θεωρώ πως για τους ανθρώπους χαμηλού νοητικού επιπέδου, η βιτρίνα τους είναι πιο σημαντική από την ύπαρξη ποιότητας και κριτικής σκέψης.

Στο μυαλό μου έρχονται οι γονείς αυτών των ανθρώπων που απαρτίζουν τον θίασο τέτοιων εκπομπών και πραγματικά με θλίβει η περηφάνεια η οποία τους πλημμυρίζει βλέποντας τα βλαστάρια τους. Η παρακολούθηση τέτοιων εκπομπών και η ταυτόχρονη υποστήριξη κινημάτων όπως το metoo, ονομάζεται υποκρισία.

Επιπρόσθετα, τόσο αυτοί που συμμετέχουν όσο και αυτοί που παρακολουθούν τέτοιου είδους εκπομπές, αποτελούν μέρος ενός συνεχιζόμενου προβλήματος το οποίο δεν φαίνεται να περιορίζεται σε κανένα βαθμό. Το τραγικό της υπόθεσης είναι το ΕΣΡ. Αυτή η “ανεξάρτητη αρχή” η οποία δεν μπορώ να καταλάβω από τι ανθρώπους αποτελείται, ώστε να επιτρέπει αυτά τα επικίνδυνα φαινόμενα να διαδραματίζονται κάθε χρόνο. Ευτυχώς έκοψε πρόστιμο 100.000 ευρώ στο Bachelor και το κανάλι των δεκάδων εκατομμυρίων πληγώθηκε.

Γιατί η αξιοπρέπεια των γυναικών στο σπίτι του εργένη, τόσο αξίζει γι’ αυτούς. Αλλά τί λέω; Τα 50000 αφορούσαν την ποιότητα της εκπομπής και τα άλλα 50000 τον σεβασμό προς την αξιοπρέπεια των τηλεθεατών! Σε αυτή τη χώρα δυστυχώς, αντί να εκπαιδεύσουμε τους ανόητους, τους κάνουμε εκμεταλλεύσιμους και αναλώσιμους ήρωες επί πληρωμή και παραδείγματα προς μίμηση. Να σημειωθεί πως το εν λόγω ψήφισμα δεν έγινε καν από ελληνική ιστοσελίδα αλλά από αμερικάνικη.