Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 2:54:57 μμ
Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2012 22:02

Χρήστος Ανδρεανίδη: Σούμπαταν και Χαλίφογλου

soumpatan
Ανατολικά από το Καρς σε απόσταση 24 χιλιομέτρων  βρίσκεται το Σούμπαταν χωριό καταγωγής των χωριανών μας με επώνυμα Καλτσίδης και Καρακίδης.
Αναφέρεται στα Ελληνικά χωριά του Καρς με 850 κατοίκους στο βιβλίο  ‘Ανατολικός Πόντος’ του Σάββα Καλεντερίδη.
Προηγούμενο χωριό των κατοίκων του Σούμπαταν δεν έμαθα από την περιοχή Νικόπολης κατά την εκδοχή του  Καλεντερίδη. Έμαθα ότι υπάρχει κρήνη στην Αργυρούπολη με την επιγραφή ‘Καλτσίδης’ αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί εκδοχή καταγωγής.
Πιθανολογώ ότι πήγαν στο Σούμπαταν στο τέλος της δεκαετίας του 1880, όπως πολλοί από τα μέρη της Αργυρούπολης, της Τραπεζούντας και όλου του Πόντου προς τις τσαρικές ρώσικες επαρχίες Καρς, Αρταχάν και όλου του Καυκάσου.
Πριν φθάσουμε στο Σούμπαταν στο 17ο χιλιόμετρο στρίβουμε αριστερά για να φθάσουμε σε 4 χιλιόμετρα στο Χαλίφογλου. Είχε 900 Έλληνες κατοίκους όπως αναφέρει ο Καλεντερίδης.
­ Πριν από το Χαλίφογλου πιθανά να μη υπήρχε άλλη προέλευση των κατοίκων του. Λέγονται ‘Αρμένιοι’ λόγω γειτνίασης με Αρμένικα χωριά και την Αρμενία ή παρουσίας Αρμένιων στο Χαλίφογλου.
Από το Χαλίφογλου κατάγονται οι χωριανοί μας με επώνυμα Αβραμίδης, Αλεξιάδης, Αναστασιάδης, Ασλιχανίδης, Παπαδόπουλος, Ιγνατιάδης και πιθανά Ζηρίδης. Τα δύο πρώτα μάλιστα ήταν κοινά με το Ασλιχανίδης.
Οι έχοντες το επώνυμο Ιωαννίδης έμαθα ότι ήλθαν από την Τιφλίδα. Δεν γνωρίζουν προηγούμενη καταγωγή και πιθανολογώ να κατάγονται από ένα εκ των 22 Ελληνικών χωριών της Τσάλκας.
Άντλησα από το Google Earth χάρτη για το Χαλίφογλου και φωτογραφία του Σούμπαταν ανηρτημένη από τον Νίκο Αφεντουλίδη.
Ελπίζω να πραγματοποιήσω το όνειρο να περιέλθω όλα τα χωριά καταγωγής των χωριανών μου για την δημιουργία φωτογραφικών άλμπουμ πέραν αυτής της γενεαλογικής καταγραφής.