Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 1:01:27 πμ
Σάββατο, 13 Ιουνίου 2009 15:16

Χρήστος Ανδρεανίδης: Aγώνας για το περιβάλλον

Ξεχωριστή και μοναδική η φετινή παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον έξι μήνες πριν από την παγκόσμια διάσκεψη της Κοπεγχάγης και έξι μήνες μετά την διάσκεψη του Πόζναν.
Σημείωνα στο τελευταίων δύο μηνών διάστημα ως τίτλους γεγονότα σχετικά με το περιβάλλον για να τα συμπεριλάβω στο φετινό μου άρθρο για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.
Το ποσοστό αισιόδοξων γεγονότων είναι ελάχιστο σε σχέση με τα τραγικά που συνέβησαν ή ενημερώθηκα ως ευαισθητοποιημένος και προβληματισμένος τα μέγιστα.
Το αιολικό πάρκο Ξηρολίμνης του Νομού Λασιθίου σκέπασε τον ατμοηλεκτρικό σταθμό Αθερινόλλακου στην φρασεολογία του υπουργού ανάπτυξης κατά την διάρκεια των εγκαινίων. Καλή η ενεργειακή θωράκιση της Κρήτης μας αλλά γιατί αποκρύπτετε τον εγκληματικό για το περιβάλλον λιθάνθρακα ως καυσίμου για την παραγωγή του ατμού.  
Προγραμματίστηκε για το τέλος του Απριλίου σύνοδος για το περιβάλλον στην Ουάσιγκτον με 17 ποιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες αλλά δεν έμαθα αν έγινε, αναβλήθηκε ή ματαιώθηκε αφού βιώνουμε φιλτράρισμα των δηλώσεων Ομπάμα σε αντίθεση με τα χαμόγελα, τις φωτογραφίες και τις απόψεις που δήθεν ικανοποιούν όλους.   
Προβληματισμό δημιουργεί στην Ελλάδα η μεγάλη απόκλιση καταγραμμένων με παραγόμενα τοξικά απόβλητα.
Προβληματισμό επίσης δημιουργεί η αποκάλυψη  τοξικών λιμνών βάθους 4 μέτρων μεταξύ Σχηματαρίου και Αυλίδας. Θυμίζει το εγκληματικό θάψιμο υγρών τοξικών αποβλήτων του βορρά στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολη υπό την προστασία της Καμόρα όπως περιγράφει στο βιβλίο του ο Ρομπέρτο Σαββιάνο.  
Με τον Ασωπό το πολύπαθο ποτάμι της Βοιωτίας τι γίνεται υπουργέ Περιβάλλοντος.
Δεν γνωρίζω αν μειώθηκε η παραγωγή χλωρίνης αφού συνεχίζεται η χρήση της ιδιαζόντως εγκληματικής για το περιβάλλον χλωρίνης ή χλωριωμένων απορρυπαντικών για πλύσιμο δαπέδων ή μπαλκονιών μανιωδώς και ημερήσια από μερικές καθαρές νοικοκυρές. Αναγκαία η δρομολόγηση της απαγόρευσης παραγωγής χλωρίνης μπας και σταματήσει η χρήση της.
Δεν γνωρίζω αν ελέγχεται από ελεγκτικές αρχές που καταλήγει ο ηλεκτρολύτης (θειικό οξύ) των συσσωρευτών αυτοκινήτων και αν εφαρμόζονται οι νόμοι για την ουδετεροποίησή του ή επιστροφή του στα εργοστάσια παραγωγής. Η μια φωτογραφία δείχνει πως αφήνονται οι μπαταρίες γεμάτες με υγρά δίπλα στους κάδους ανακυκλώσιμων και  οικιακών απορριμμάτων, στην ρίζα του δένδρου, απέναντι από στάση λεωφορείου μαθητών, κοντά σε συνεργείο αυτοκινήτων και δίπλα σε κοινόχρηστο οικόπεδο εναλλασσόμενα καταπατημένο από προς επισκευή ή απόσυρση αυτοκίνητα.
Η δεύτερη φωτογραφία δείχνει πως ρέει η βενζίνη στο κατηφορικό οδόστρωμα επιπλέοντας στο νερό που χύθηκε για το ξέπλυμά της όταν έσπασε διαφανής μεγάλη πλαστική μπουκάλα νερού όπου ανεύθυνα αποθηκεύτηκε η βενζίνη και τοποθετήθηκε σε αυλή υπό τις καιρικές συνθήκες παρά το ότι είναι σε όλους γνωστό ότι η βενζίνη μόνο μεταφέρεται με ειδικά δοχεία.   
Παρήγορο έως θετικό για το περιβάλλον είθε να είναι το «Σύμφωνο των Δημάρχων» από 350 πόλεις ανά την Ευρώπη που δεσμεύτηκαν να επιτύχουν αποτελέσματα πέραν του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ενεργειακό τομέα για περικοπή των εκπομπών CO2 κατά 20% μέχρι το 2020. Το ερώτημα είναι πως θα το πετύχουν αφού κυβερνήσεις και Ε.Ε. υποκύπτουν στην αδιαφορία των ρυπογόνων βιομηχανιών με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης ως διατάραξης των κερδών τους και αποθράσυνσής των ως προς τα εργασιακά των ανθρώπων θέματα.