Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021, 7:36:18 μμ
etpa
Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2008 13:20

Χρήστος Ανδρεανίδης : Νόμιμη Προμήθεια

Συντάκτης:
Πρωτοάκουσα την φράση «νόμιμη προμήθεια» από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα.  Προβληματίστηκα πολύ και δεν μπόρεσα να καταλάβω πως είναι δυνατόν να δίδεται μικρό ποσοστό προμήθειας σε εμπορικές οικονομικές συναλλαγές. Παρέμειναν για χρόνια ανοικτές οι πόρτες των «νόμιμων προμηθειών» και χρόνο με τον χρόνο δινόταν διαφορετική ερμηνεία στον όρο αυτόν και μεγαλύτερες αποδόσεις σε όλες τις πλευρές της δημόσιας ζωής πέραν της χρηματοδότησης πολιτικών και κομμάτων.
Ποιος μπορούσε να φανταστεί την σημερινή εξέλιξη των σκανδάλων που αποκαλύπτονται.
Παλαιότερα παρά την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και τον έλεγχο των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων παρατηρήθηκε ένταση στις χρηματοδοτήσεις με χαρακτηριστικά έντονης διαπλοκής.
Δημιουργήθηκαν μάλιστα όμιλοι εταιριών που οκταποδικά απλώνονταν στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο, στα μεγάλα δημόσια έργα που ήθελαν την εύνοια της δημόσιας διοίκησης, των πολιτικών, των κομμάτων και το λάδωμα ήταν μη αναστρέψιμο.
 Όσο μεγαλύτερη η προσδοκώμενη εύνοια και το οικονομικό όφελος τόσο μεγαλύτερο και το ποσοστό του λαδώματος.
Μηχανή χωρίς λάδι δεν μπορεί να κινηθεί αλλά όσο μεγαλύτερη είναι τόσο μεγαλύτερη ποσότητα λαδιού θέλει.
Ακριβώς έτσι και οι παγκόσμιες επιχειρήσεις για να κερδίσουν εύνοια στα μεγάλα έργα ασφάλειας, ολυμπιακά, στρατιωτικά και άλλα ξεπέρασαν τα όρια και των ελληνικών εγκεφάλων.
Στην Ελλάδα μας εθελοτυφλούσαν οι πάντες των συναρμόδιων εξουσιών και δεν έγινε καμιά σοβαρή προσπάθεια να ξεβρομίσει το τοπίο.
Έτσι φθάσαμε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της διακίνησης ομολόγων υψηλού ρίσκου με κεντρικό κυβερνητικό συντονισμό προς όλα τα υγιή ασφαλιστικά ταμεία με υψηλότατη διπλή απόδοση να τα καταστήσει άρρωστα και να πάνε τα εκατομμύρια ευρώ σε μαύρους δρόμους που δεν έχω αρμοδιότητα να περιγράψω.
 Το έκανε στην έκθεσή του ο αρμόδιος της ανεξάρτητης αρχής εισαγγελέας αλλά σταμάτησαν μπορεί και την ανεξάρτητη αρχή.
Παλαιότερα και εγώ έλεγα ότι η Κόκα Κόλλα ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις η ότι οι αμερικάνοι συμπεριφέρονταν στους ηγέτες με το σλόγκαν «μέχρι πόσα λεφτά είσαι πατριώτης» αλλά δεν φανταζόμουν ότι και η Ευρωπαϊκή Siemens θα συμπεριφερόταν με πανομοιότυπο τρόπο.
Το σκάνδαλο αυτό δεν ήταν τόσο οικονομικά αποδοτικό όπως το παραπάνω των ομολόγων υψηλού ρίσκου παρά τα αστρονομικά ποσά που ακούμε.
Από αυτά που συμβαίνουν συμπεράσματα απελπιστικά μόνον μπορούν να εξαχθούν.
Είναι ανίσχυροι πολιτικοί, κόμματα, κυβερνήσεις και άλλες εξουσίες να αντισταθούν στους μεγιστάνες του πλούτου και υποκύπτουν.
Υπερεξουσία είναι μόνο το χρήμα γιατί πάντα βρίσκει τους κατάλληλους να λαδώνει και να κρατά από κάτω του όλες τις άλλες εξουσίες.
Στην αιώνια διαμάχη υλισμού και πνεύματος πάντα είμαστε ηττημένοι οι δεύτεροι και δεν ξέρω αν μας έχει μείνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της διαπλοκής.
Η διαπλοκή είναι πλέον καθημερινότητα και έχει επεκταθεί και σε απλούστερους των σκανδάλων κοινωνικούς τομείς που δεν βρίσκω σε ποια απελπιστική κατάσταση θα μας οδηγήσει.