Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021, 5:50:21 μμ
etpa
Παρασκευή, 16 Μαϊος 2008 10:22

Χρήστος Ανδρεανίδης : Προστάτες των λαών

Συντάκτης:
Για το φετινό μνημόσυνο της γενοκτονίας των ποντίων έψαχνα αφορμή να παρεκκλίνω από τις συνηθισμένες αναφορές και την βρήκα με την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στο νέο κρατίδιο βόρεια της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας. Κατάπινα τις προκλητικές επισκέψεις τούρκων ηγετών στους ομόθρησκούς τους Έλληνες της Θράκης. Με ενόχλησε η αμεσότητα της Τουρκίας να πουλήσει προστασία στα Σκόπια λες και δεν γνώριζα τι ρόλο παίζουν στα πλαίσια της σταθερής υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής τους από την χώρα μας.

Δεν ξέρω πως προ διετίας μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η υπερδύναμη θα τολμούσε την δημιουργία του Κουρδιστάν ως κράτους που επιθυμούν είκοσι εκατομμύρια κούρδοι της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράκ και της Περσίας στα πλαίσια της προστασίας των λαών που αντίθετα με τις στρατοκρατικές και ιμπεριαλιστικές της ενέργειές της στα λόγια διακηρύσσει.
Πρόσφατα πάλι στα λόγια αρνιόταν αλλά στην πράξη επέτρεψε τον βομβαρδισμό κουρδικών περιοχών εκτός των συνόρων της Τουρκίας.
Δεν ξέρω αν μου δημιουργήθηκε αχτίδα ονείρου ή πλάνης για την ίδρυση και ανεξάρτητου από την Τουρκία Πόντου που θα είχε σύνορα μεγάλου μήκους με το Κουρδιστάν.
Ένα από τα νοτιότερα χωριά του Πόντου στον Νομού Αργυρούπολης κοντά σε αυτά τα σύνορα της πλάνης και βορείως του Ερζιγκιέν (Αρσύγης) βρίσκεται το Τσιαμούρ όπου γεννήθηκε ο πατέρας μου.
Πήγα πριν δύο χρόνια και δεν είδα την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που λειτουργούσε ο προπάππος μου Μυρωνίδης Λάζαρος αλλά πέτρες της που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή βρύσης και ευτυχώς σχολείου.
Δεν είδα τον τάφο του προπάππου μου και των άλλων προγόνων μου γιατί ξηλώθηκαν.
Δεν είδα βέβαια τάφο του παππού μου Θεόδωρου Παπαδόπουλου που δεν γύρισε ούτε εκεί από τα τάγματα εργασίας γιατί τον σκότωσαν.
Τάφος των θυμάτων της γενοκτονίας, των αμελέ ταμπουρού, των ομαδικών περιπλανήσεων στην ενδοχώρα είναι όλος ο Πόντος.
Αιωνία η μνήμη τους.   
Οι μεγάλες δυνάμεις εκείνης της εποχής πούλησαν στους Έλληνες μεγάλη προστασία να ελαφρύνουν τον αέρα των θυμάτων που δεν σκεπάστηκαν με χώμα.
Η προστασία των λαών στα λόγια των τότε μεγάλων δυνάμεων έχει τα ίδια χαρακτηριστικά σήμερα με την υπερατλαντική λογική του παραλόγου να υποκύπτει στις θρασύτητες της υποπροστάτιδας ορισμένων λαών Τουρκίας.
Γενοκτονία αυτοχθόνων ερυθρόδερμων ινδιάνων έκαναν στις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα ονόμασαν τα στρατιωτικά ελικόπτερα Απάτσι και τα τζιπ Τσερόκι.
Γενοκτονία αυτοχθόνων Ποντίων και Αρμενίων έκαναν οι Τούρκοι που ευτυχώς δεν παρήγαγαν ελικόπτερα.
Ομοιοενεργούντες οι προστάτες των λαών.