Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021, 6:08:26 μμ
etpa
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 22:36

Αχός βαρύς ακούγεται από τα 45άρια!

Συντάκτης:

Τον Μάρτιο του 2007 και αφού επί έτη πολλά η επιμονή στη μέθοδο των πρόχειρων διαγωνισμών είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και καταγγελιών, ο κ. Γιώργος Συμπιλίδης, επί κεφαλής της μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο με Νομάρχη τον για δεύτερη φορά εκλεγμένο στις εκλογές του 2006 Βαγγέλη Μπαλάσκα, καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Κιλκίς θέτοντας προς διερεύνηση τη νομιμότητα των περιβόητων 45αριών, τη μέθοδο δηλαδή των πρόχειρων διαγωνισμών για την εκτέλεση έργων προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ.


Ήταν το πρώτο βήμα για τη διαλεύκανση μιας πολύκροτης ιστορίας που κυριάρχησε σχεδόν ολόκληρη την περασμένη δεκαετία στη δημόσια ζωή του νομού. Το δεύτερο σημειώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια όταν για εννέα 45άρια (προφανώς εκείνα που υπέδειξαν στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες (Λένα Αναστασιάδου...) ως ύποπτα, επιδόθηκαν κλήσεις σε απολογία στον ανακριτή σε μια πρώτη ομάδα αυτοδιοικητικών και τεχνικών στελεχών της τότε Νομαρχίας.
Παρότι πέρασαν τέσσερα χρόνια δεν έφτασε στο ακροατήριο η υπόθεση με την έκδοση παραπεμπτικών βουλευμάτων από το Συμβούλιο Εφετών. Κι ο λόγος απλός. Τα εννέα 45άρια ήταν πολύ λίγα μπροστά στον συνολικό αριθμό των πρόχειρων διαγωνισμών που έγιναν την περίοδο της Νομαρχίας Μπαλάσκα. Ανασύρθηκαν όλοι οι φάκελοι από το 2003 μέχρι το 2010 και ανέλαβαν την έρευνα επιθεωρητές του ΥΠΕΧΩΔΕ. Έκαναν "φύλλο και φτερό" τους φακέλους, ξεκίνησε η προανάκριση και...

 

Την Παρασκευή το τρίτο

και ηχηρότερο βήμα
Την περασμένη Παρασκευή λοιπόν επιδόθηκαν κλητήρια θεσπίσματα για να απολογηθούν σε 14 άτομα, αυτοδιοικητικά και τεχνικά στελέχη της εποχής Μπαλάσκα μαζί με τον ίδιο τον κ. Μπαλάσκα σε βαρύτατες κατηγορίες για αδικήματα που έχουν εντοπιστεί - στοιχειοθετηθεί από την προανακριτική έρευνα και μέλλει να προσωποποιηθούν οι ευθύνες στη φάση της κύριας ανάκρισης, όπου φυσικά προκύψουν.
Οι κατηγορίες που επικρέμανται είναι βαρύτατες και κακουργηματικού χαρακτήρα καθώς τα ποσά υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ: Απιστία περί την υπηρεσία, από κοινού με τον ν. 1608/1950 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.
Επισημαίνουμε ότι λόγω της πολυετούς προανακριτικής διαδικασίας ήδη έχουν παρέλθει 15 έτη από το 2003, πρώτη χρονιά της έρευνας και η σύνολη προθεσμία παραγραφής είναι τα 20 έτη. Επομένως είναι βάσιμη η εκτίμηση πως η ανακριτική διαδικασία θα επιταχυνθεί.
Με την ολοκλήρωση της κύριας ανάκρισης θα συνέλθει το δικαστικό συμβούλιο Εφετών για να εκδώσει παραπεμπτικό ή αθωωτικό βούλευμα. Εφόσον υπάρξουν παραπεμπτικά βουλεύματα τότε υπάρχει μια ακόμα διαδικασία προσβολής του βουλεύματος, αλλά χρονικά η όποια τελεσίδικη απόφαση για παραπομπή σε δίκη δεν δύναται να καθυστερήσει πέραν των έξι μηνών από το αρχικό βούλευμα Εφετών.
Η ουσία του θέματος: Τι ερευνά η δικαιοσύνη και τι θα αποτελέσει το κύριο αντικείμενο έρευνας στις δίκες που θα ακολουθήσουν;
Τρία πράγματα:
Πρώτον: Η διαδικασία των πρόχειρων διαγωνισμών (τα 45άρια) δικαιολογούνται από τον χαρακτήρα του έργου ή επιλέχθηκαν - εφαρμόστηκαν παρανόμως με κατάτμηση του ίδιου αντικειμένου έργου; Διότι αυτή καθεαυτή η διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού είναι νόμιμη.
Δεύτερον: Αφού επιλέχθηκε ο πρόχειρος διαγωνισμός, διενεργήθηκε νόμιμα; προσκλήθηκαν όλοι οι εργολάβοι να δώσουν προσφορές ή επιλεκτικά προσκλήθηκαν κάποιοι;
Τρίτον: Το έργο για το οποίο δαπανήθηκαν 45.000 ευρώ εκτελέστηκε κι αν όχι τι απέγιναν τα χρήματα;
Αυτά και όσα συναφή προκύψουν διερευνώνται στο κύριο σκέλος της ανάκρισης μαζί φυσικά με την προσωποποίηση της ευθύνης ενός εκάστου εκ των αυτοδιοικητικών και τεχνικών στελεχών της εποχής εκείνης.
Δρόμος υπάρχει ακόμα αλλά τα ξεχασμένα 45άρια ξαναμπαίνουν στη δημόσια ζωή του νομού. Και ήδη όσοι έχουν "έννομο" συμφέρον διοχετεύουν κατά το δοκούν πληροφορίες να πλήξουν έξω και έσω κομματικούς αντιπάλους.
Εδώ θα είμαστε να σας ενημερώνουμε άνευ πάθους.
Εμείς στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ το πάθος το επιδείξαμε όταν διαδραματίζονταν τα γεγονότα που μπαίνουν σε δικαστική διερεύνηση. Καταγγείλαμε πρώτοι τη διαδικασία αυτή των πρόχειρων διαγωνισμών ως κύρια μέθοδο εκτέλεσης έργων. Αν τότε που φωνάζαμε -μόνοι μας από το 2004 και το 2005 και το 2006- μας άκουγαν στη Νομαρχία ή ενεργοποιούνταν η τότε Εισαγγελία, ίσως σήμερα να μην ασχολούνταν κανείς με τα 45άρια. Αλλά δεν μας άκουσαν.