Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, 7:06:22 μμ
Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 08:46

Δήλωση του υπ. δήμαρχου Κιλκίς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την κατάσταση στα σχολεία του Δήμου

Ο υπ. Δήμαρχος Κιλκίς με την «Λαϊκή Συσπείρωση», Κώστας Τσαουσίδης, προχώρησε σε δήλωση για την κατάσταση στα σχολεία του Δήμου Κιλκίς, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

Καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές και τους γονείς τους!

Στα παιδιά μας αξίζει το καλύτερο. Το μέλλον της νέας γενιάς πρέπει και μπορεί να χτίζεται στον 21ο αιώνα σε σχολικές υποδομές που θα αντανακλούν τις σύγχρονες δυνατότητες.

Σε σχολεία που θα εξασφαλίζουν το απαραίτητο περιβάλλον για ολοκληρωμένη μόρφωση και εκπαίδευση.

Ωστόσο, η καθημερινότητα που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες γονείς και μαθητές στα σχολεία του Δήμου μας με ευθύνη κράτους, κυβερνήσεων και Δημοτικών αρχών εδώ και χρόνια είναι πολύ διαφορετική. Η σημερινή Δημοτική αρχή όχι μόνο δεν έκανε τίποτα στην κατεύθυνση ανατροπής αυτής της κατάστασης, αλλά αντίθετα την χειροτέρεψε. Οι προτεραιότητες της και στην παιδεία είναι η ικανοποίηση των αναγκών των λίγων. Γι αυτό δεν έχουν προτεραιότητα αναγκαία έργα, δεν ολοκληρώνονται έγκαιρα όσα είναι σε εξέλιξη, γονείς και μαθητές ζουν ένα πραγματικό αλαλούμ, διακινδυνεύοντας ακόμα και την ίδια την ασφάλεια των μαθητών.

Η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων δημοτικών αρχών, όπως και των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, αποτυπώνεται στους εξής τέσσερις άξονες:

1. Υποχρηματοδότηση

-- 70% μειώθηκαν οι κρατικές δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα συντήρησης των σχολείων από το 2011.

-- Πάνω από 1 εκ. ευρώ πληρώνουν οι γονείς του Δήμου Κιλκίς από την τσέπη τους για να καλύψουν τα κενά και τις ανεπάρκειες του σχολείου (από χαρτί φωτοτυπικού μέχρι και προτζέκτορες και αναλώσιμα).

-- Πενιχρά είναι τα κονδύλια που δίνονται για τις αναγκαίες επισκευές και συντηρήσεις των Σχολείων. Συχνά οι Σύλλογοι Γονέων ξοδεύουν περισσότερα χρήματα απ’ όσα ο ίδιος ο Δήμος.

2. Υποστελέχωση

--  Εκατοντάδες είναι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία του Δήμου, τόσο στη γενική όσο και στην ειδική αγωγή. Στο Γυμνάσιο Ευκαρπίας η σχολική χρονιά ξεκίνησε με μόλις δύο καθηγητές!!!

-- Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας. Με βάση τις προσλήψεις αντιστοιχεί λιγότερη από 1(!) καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης ανά σχολείο για το Δήμο Κιλκίς.

-- Σε όλο το Δήμο δεν είναι εξασφαλισμένο το προσωπικό συντήρησης.

3. Υποδομές χωρίς συντήρηση

-- Περίπου το 55% των σχολικών κτιρίων του Δήμου Κιλκίς είναι κτισμένα πριν το 1985, δηλαδή με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς.

-- Περίπου το 25% των σχολικών κτιρίων είναι υψηλής προτεραιότητας περαιτέρω ελέγχου, δηλαδή διαθέτουν παρωχημένο σχεδιασμό και στοιχεία που τα καθιστούν ευάλωτα έναντι του σεισμικού φαινομένου.

4. Τεράστιες ελλείψεις στη σχολική στέγη

-- Στο δήμο Κιλκίς υπάρχει η παγκόσμια πρωτοτυπία να έχουμε ορφανό από κτίριο το 10ο δημοτικό σχολείο. Το 14ο Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε ισόγειο πολυκατοικίας. Ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη στο 1ο και στο 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς αγγίζει τα 30 παιδιά. Αίθουσες υπολογιστών και φυσικής σε δημοτικά της πόλης χρησιμοποιούνται ως κανονικές τάξεις. Το στεγαστικό πρόβλημα του 5ου δημοτικού έχει καταντήσει γεφύρι της Άρτας! Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Ως εδώ ! Το ΚΚΕ και οι υποψήφιοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση Κιλκίς μπαίνουμε μπροστά μαζί με τους γονείς και τους μαθητές στον αγώνα για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία...