Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 4:18:24 μμ
Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020 20:43

Δήμαρχος Κιλκίς Δ. Κυριακίδης: Τη συνεργασία με ικανούς και άξιους την επιβάλλει ο νόμος

Συνέντευξη στον Θεοφύλακτο Παγλαρίδη.

Ολοκληρώνουμε τη μαραθώνια συνέντευξη με το Δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη με δυο θέματα τα οποία προκάλεσαν ιδιαίτερη ένταση.

Το οικόπεδο για το δικαστικό μέγαρο και τις ανεξαρτητοποιήσεις συμβούλων της μειοψηφίας.

 

Να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα τώρα το οποίο κατά καιρούς δημιούργησε αρκετές εντάσεις, ένα θέμα που συνήθως έχει μεγάλο αντίκτυπο στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με την ένταση που δημιουργεί ανάμεσα στις παρατάξεις. Μιλώ για τις ανεξαρτητοποιήσεις, ένα εκτεταμένο φαινόμενο που υπήρχε στο Κιλκίς και για το οποίοδιατυπώθηκαν αιχμές, κατηγορίες ότι είναι μια δοσοληψία του Δημάρχου με συγκεκριμένους συμβούλους. Ότι ευνοεί την ανεξαρτητοποίηση δελεάζοντάς τους με αξιώματα... Τι απαντάτε ;

Ο Δήμαρχος λέει αυτό που λέει ο ίδιος ο Νόμος. Ο ‘’Κλεισθένης’’ από την πράξη εφαρμογής του ευνοεί τις συνεργασίες που επιτυγχάνονται στο πλαίσιο της συνεννόησης και πάνω στο πρακτικό πλαίσιο. Μακριά από μένα η συνδιοίκηση, μακριά από μένα η ανταλλαγή.

 

Σας προτάθηκε η συνδιοίκηση...
Έτσι ακριβώς! Αυτά είχαν γίνει προτού αναλάβουμε τη Διοίκηση του Δήμου. Παρόλα αυτά εγώ ήμουν ξεκάθαρος από την πρώτη στιγμή απέναντι στους συνεργάτες μου και στους συνδημότες. Ότι συνδιοίκηση για μένα δεν υφίσταται. Εκλέχθηκα Δήμαρχος κι αυτό πρέπει να το υπηρετήσω πιστά. Άλλωστε και προεκλογικά και μετεκλογικά είχα αναφέρει ότι άξια και ικανά στελέχη υπάρχουν σε όλες τις παρατάξεις. Και μ΄ αυτούς τους άξιους και ικανούς θέλω και πρέπει να πορευθούμε στην Αυτοδιοίκηση για να προσφέρουμε.
Μακριά από μένα τα ανταλλάγματα, μακριά από μένα το δούναι και λαβείν! Ο καθένας κρίνεται. Η ανεξαρτητοποίηση είναι μια πράξη προσωπική του συναδέλφου ο οποίος την πραγματοποιεί, η πράξη αξιοποίησης είναι καθαρά δικαίωμα του Δημάρχου εκτιμώντας τις ικανότητες, τις αρχές, τις αξίες, την πορεία αλλά και το αποτέλεσμα που μπορεί να δώσει ο κάθε σύμβουλος χωριστά. Είναι θέμα της θητείας μας οι ανεξαρτητοποιήσεις γιατί είτε προφανώς όσοι επιλέγουν την ανεξαρτητοποίηση δε βρίσκουν αυτό το οποίο θέλουν στην παράταξή τους είτε γιατί διαπιστώνουν ότι το μοντέλο της Διοίκησης, το πνεύμα που έχουμε περάσει εμείς ως ομάδα και εγώ ως Δήμαρχος, της συνεργασίας και της συνεννόησης είναι πέρα και πάνω από τις παρατάξεις.
Όταν κάποιος θέλει να προσφέρει το πράττει σε όποια παράταξη κι αν ανήκει. Και ο Δήμαρχος έχει υποχρέωση αυτόν τον άξιο και ικανό να τον αξιοποιήσει. Άρα, λοιπόν, οι αξιοποιήσεις που έγιναν, όχι μονάχα στους συμβούλους της δημοτικής μου παράταξης, που είναι λογικό, αλλά και σε συμβούλους οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν, έγιναν πολύ μετά από την ανεξαρτητοποίηση και έγιναν με γνώμονα την ικανότητα, τη γνώση και την αποτελεσματικότητα του αιρετού. Πάνω σ’ αυτό το πνεύμα θα συνεχίσουμε και πιστεύω ότι αυτά τα οποία μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Αν κάποιοι, παρόλα αυτά, θέλουν να μεγεθύνουν τα γεγονότα για λόγους μικροπολιτικής ή προβολής ή κάποιας διαδικασίας φανατισμού και εκδήλωσης φαινομένων ακραίων, εμάς αυτά δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Πιστεύω ότι η προσπάθειά τους γίνεται αντιληπτή από τους λοιπούς συναδέλφους στο Δημοτικό Συμβούλιο, κυρίως όμως γίνεται αντιληπτή από τον κόσμο ο οποίος διαπιστώνω ότι θέλει να υπάρχει συνεργασία. Γιατί όταν υπάρχει ενότητα και συνεργασία σίγουρα το αποτέλεσμα είναι καλύτερο.

 

Δεν είχατε αντιδράσεις από το δικό σας συνδυασμό;
Αυτό το οποίο έχω κάνει κύριε Παγλαρίδη είναι να εφαρμόζω και μέσα στο συνδυασμό μου δημοκρατικές διαδικασίες. Δηλ. τα πάντα είναι στο φως, τα πάντα είναι στο τραπέζι. Για οτιδήποτε γίνεται από το Δήμαρχο πρέπει πρώτα να είναι ενημερωμένοι οι συνάδελφοι της παράταξής μου. Επομένως για οποιαδήποτε αξιοποίηση και για οποιαδήποτε επιλογή προσώπου ο συνάδελφος, ο συνεργάτης μου είναι ενημερωμένος και λέει και τη γνώμη του. Και πιστέψτε με, για οποιεσδήποτε αποφάσεις μου, σε όλα, οι συνάδελφοι της παράταξής μου τα γνωρίζουν όλα και για όλα συναποφασίζουμε. Και είμαι πραγματικά στην ευτυχή κατάληξη να σας πω ότι για όλες μου τις αποφάσεις είχα την απόλυτη στήριξη όλων των συνεργατών μου.

Για όλες;
Για όλες!

 

Κύριε Δήμαρχε πέρσι τέτοιο καιρό το κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν το Δικαστικό Μέγαρο. Θα θυμάστε ότι ήταν από τις πρώτες πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Διοίκηση να φέρει σε πέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπήρχε τότε μια βιασύνη. Να προλάβουμε προθεσμίες ‘’να τρέξουμε’’ να μη χάσουμε την ευκαιρία. Ωστόσο έχουν περάσει δεκατρείς μήνες. Έχει ολοκληρωθεί η ιστορία του οικοπέδου για το Δικαστικό Μέγαρο; Για κατασκευή ακόμη δε μιλάμε. Γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος; Ήταν μάλλον εκτός αρχικής πρόβλεψης ότι μέσα σε τρεις – πέντε μήνες θα τελειώσουμε και θα πάει κανονικά και καθαρό το οικόπεδο στο Υπ. Δικαιοσύνης για να ξεκινήσει η κατασκευή.
Αυτό το οποίο έπρεπε να γίνει αρχικά από την πλευρά του Δήμου ήταν να πάρει μια απόφαση προκειμένου το οικόπεδο αυτό, το οποίο ήταν ενιαίο και εξ αδιαιρέτου μαζί με άλλους επτά συνιδιοκτήτες συνδημότες μας να κατατμιστεί. Να διαχωριστεί και να πάρει ο Δήμος το μερίδιό του. Αυτή η διαδικασία της διανομής, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα χρειαζόταν ένα με δύο μήνες. Τον Οκτώβριο (2019) για πρώτη φορά φέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έγινε μια ένσταση και προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση από τέσσερις συναδέλφους. Έγινε δεκτή η προσφυγή αυτή αναφορικά με το ότι ο κανονισμός και το άρθρο το οποίο χρησιμοποιήθηκε και εφαρμόστηκε δεν έπρεπε να εφαρμοστεί γιατί δεν υπάρχει πουθενά. Ήταν κάτι έξω από τον κανονισμό, έξω από το πρότυπο του Υπ. Εσωτερικών. Και για το λόγο αυτό αναγκαστήκαμε και πήραμε εκ νέου απόφαση, τον Δεκέμβριο του 2019. Είχε μεγαλύτερη πλειοψηφία από αυτή που είχαμε αρχικά τον Οκτώβριο.
Επομένως, οι όλες διαδικασίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο και μέχρι σήμερα ο Δήμος, η νομική του υπηρεσία αλλά και οι συνάδελφοι δικηγόροι της άλλης πλευράς, κάναμε ότι ήταν εφικτό πάντα με τη βοήθεια και τη συνεργασία του τοπικού βουλευτή και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γ. Γεωργαντά προκειμένου να ‘’τρέξουμε’’ την υπόθεση και να κάνουμε αυτή την κατάτμιση. Στο διάβα της πορείας αυτής, πέρα από τον κορονοϊό, από το Μάρτιο μέχρι και το Μάιο ουσιαστικά δε λειτουργούσε η Δικαιοσύνη. Δεν λειτουργούσαν οι υπηρεσίες και έπρεπε να αντιμετωπίσουμε διάφορα θέματα τα οποία για πρώτη φορά αντικρίζαμε κατά την πορεία των πραγμάτων.
Εμφανίστηκαν φαινόμενα όπου η αποτύπωση η γεωγραφική ήταν διαφορετική από αυτή που φαινόταν στο Κτηματολόγιο και έπρεπε να γίνουν κάποιες διορθώσεις. Μια διαδικασία για όσους δε γνωρίζουν που απαιτεί τουλάχιστον τέσσερις με πέντε μήνες. Εμείς καταφέραμε και τη φέραμε εις πέρας σε μια εβδομάδα με διορθώσεις στα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ των συνιδιοκτητών, με διορθώσεις των ποσοστών ιδιοκτησίας αφού φαινόταν σε μια έκταση 100% όλοι μαζί οι συνιδιοκτήτες να έχουν 102%. Όλα αυτά καθυστέρησαν τη διαδικασία εν μέσω κορονοϊού. Παρόλα αυτά είμαστε έχοντας πάρει όλες τις φορολογικές ενημερότητες είμαι ακριβώς στο τελευταίο σημείο. Θα πρέπει να το αναφέρουμε κι αυτό. Το οικόπεδο στο οποίο ο Δήμος ήταν συνιδιοκτήτης είχε ‘’βάρος’’, είχε προσημειώσεις σχεδόν σε όλες τις συστημικές Τράπεζες. Ανταποκριθήκαμε και σ’ αυτό. Κάναμε τη μεταφορά, πήραμε την αρχική συναίνεση, είχαμε πάρει την έγγραφη συναίνεση ότι στο συμβόλαιο της διανομής συναινούν οι Τράπεζες με τους νόμιμους εκπροσώπους τους να μεταφέρουν το ‘’βάρος’’ στην πλευρά του τμήματος όπου θα πάρει ο ιδιώτης που έχει τη προσημείωση. Στο τέλος εμφανίστηκε και μια προσημείωση από το ίδιο το ελληνικό δημόσιο!
Τελειώνουμε μ’ αυτό σε λίγες μέρες και θα είμαστε στην ευχερή θέση να υπογράψουμε αυτό το πολυπόθητο συμβόλαιο ώστε να γίνει η κατάτμιση, η διανομή. Από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε στην επόμενη απόφαση πάλι του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου το κυρίαρχο όργανο, πιστεύω, όπως και την προηγούμενη φορά, θα δείξει συνεργασία.
Θα δείξει πραγματικά ότι το Κιλκίς χρειάζεται Δικαστικό Μέγαρο και θα αποφασίσει προκειμένου να δοθεί κατά χρήση για την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου. Το κονδύλι υπάρχει, το έργο έχει ενταχθεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα μαζί με τις επισκευαστικές εργασίες των Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης και την ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων γειτονικών νομών. Θα πρέπει να προλάβουμε τις συγκυρίες, οι οποίες είναι ευτυχείς είναι ευνοϊκές για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο, το οποίο τόσα χρόνια ζητά το Κιλκίς και τόσα χρόνια, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, δεν μπορεί να πετύχει.

 

Μια πρόβλεψη, παρόλο που στην παρούσα συγκυρία το να κάνεις προβλέψεις δεν είναι και πολύ σωστό. Από του χρόνου μπορούμε να υπολογίζουμε ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή του; Ή θα έχουμε το σύστημα μελέτη – κατασκευή;
Το θέμα του Δήμου έχει να κάνει με την παραχώρηση και τελειώνει εκεί. Από εκεί και πέρα επειδή όλο αυτό το διάστημα έχω ασχοληθεί και έχω εντρυφήσει και σ’ αυτά, πιστεύω ότι η διαδικασία θα είναι πολύ πιο εύκολη, θα είναι λειτουργική καθότι υπάρχουν από τις ‘’Κτιριακές Υποδομές’’ έτοιμες μελέτες που αποτυπώνονται σε κάθε περιοχή που θέλει να κάνει Δικαστικό Μέγαρο και η διαδικασία είναι πανομοιότυπη. Υπάρχουν δηλ. πρότυπα μελετών που θα έρθουν και θα αποτυπωθούν και στη συγκεκριμένη περιοχή του Μύλου Σαμαρά προκειμένου να γίνει το Δικαστικό Μέγαρο. Και επίσης να προσθέσω εδώ ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια πέρα από το Δήμο Κιλκίς, τη νομική υπηρεσία, τους συναδέλφους δικηγόρους της άλλης πλευράς, τους συνιδιοκτήτες, τον Υπουργό κ. Γεωργαντά, βοήθησε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς με την παρουσία της Προέδρου του, της κας Αρτόγλου που πολλές φορές ενδιαφέρθηκε για να μας εξυπηρετήσει στα πιστοποιητικά τα οποία πολύ πιο εύκολα μπορεί να πάρει ένας δικηγόρος και μάλιστα ένας δικηγόρος ο οποίος είναι Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου. Έδειξε έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη η Πρόεδρος στο αίτημα κατασκευής Δικαστικού Μεγάρου, το οποίο άλλωστε, εκφράζει και όλο τον δικαστικό κόσμο.

Πολυμέσα