Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022, 8:27:16 πμ
Κυριακή, 18 Ιουλίου 2021 14:36

Δήμος Κιλκίς: Κόσμος πάει κι έρχεται με την κινητικότητα, αλλά οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο

Δεν αποτελεί είδηση πως είναι υποστελεχωμένος ο Δήμος Κιλκίς. Και μάλιστα υπάρχουν υπηρεσίες κρίσιμες όπου χρειάζεται επιστημονικό προσωπικό, αλλά οι προσλήψεις εγκρίνονται με το …σταγονόμετρο. Κι όταν εγκρίνονται μέχρι να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός περνάνε χρόνια.
Να δώσουμε ένα παράδειγμα: 8 θέσεις ζήτησε για το 2022 ο Δήμος Κιλκίς. Πόσες θα εγκριθούν; Σύμφωνα με το νόμο της …κεκτημένης ταχύτητας ακριβώς δυο. Όσες δηλαδή εγκρίθηκαν το 2020 και το 2021.


Οι οποίες τέσσερις θέσεις ακόμα περιμένουν στη διοίκηση να προκηρυχτούν από την κεντρική κυβέρνηση.
Κι αν αναρωτιέστε προς τι η ενασχόληση με ένα θέμα τακτικώς επαναλαμβανόμενο σε ετήσια βάση, η απάντηση εμπεριέχεται σε μια νέα πρόκληση που αντιμετωπίζει ο δήμος: αυτήν της κινητικότητας.
Τι εστί κινητικότητα; Η δυνατότητα που παρέχεται σε κάθε υπάλληλο να ζητήσει μετακίνησή του σε άλλη υπηρεσία Εν προκειμένω ιδιαίτερα δημοφιλής αποδεικνύεται η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς. Προς την οποία κατευθύνονται οι περισσότεροι από τους αιτούντες να μεταταγούν δημοτικοί υπάλληλοι.
Πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του eidisis.gr,  ο δήμος κατόρθωσε να έχει μια σχετική ισορροπία. Έφυγαν προς τρίτες υπηρεσίες εφτά δημοτικοί υπάλληλοι. ‘Ηρθαν εννέα.
Τώρα να πούμε και το σωστό: Μερικές φορές έχει μεγαλύτερη σημασία ποιος υπάλληλος και από ποια υπηρεσία φεύγει ή ποιος υπάλληλος έρχεται και σε ποια υπηρεσία κι όχι αν έφυγαν πέντε και ήρθαν τέσσερις.
Φέτος το φαινόμενο εντάθηκε τουλάχιστον σε επίπεδο αιτήσεων. Ζήτησαν μετάταξη 15 δημοτικοί υπάλληλοι. Οι περισσότεροι με το βλέμμα προς την Περιφερειακή Ενότητα.
Από αυτούς οι εφτά πληρούν τις προϋποθέσεις και δικαίωμα να αποχωρήσουν (αν το πράξουν τελικά) οι τέσσερις.
Ευτυχώς συνεχίζεται και η αντίστροφη ροή: Αναμένεται να έρθουν -ζήτησαν και έχουν δικαίωμα-πέντε.
Πάλι θετικό το ισοζύγιο.
Αλλά κανείς στη διοίκηση δεν είναι ευτυχισμένος από το μικρό έστω θετικό ισοζύγιο: Όταν φεύγει από μια υποστελεχωμένη υπηρεσία έστω και ένας υπάλληλος αποτελεί πλήγμα.
Διότι το μείζον θέμα είναι η πρόσληψη νέου εξειδικευμένου προσωπικού εκεί που «πονάει» ο δήμος. Και οι προσλήψεις όταν γίνονται περνούν από σταγονόμετρο.