Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 11:32:14 πμ
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 20:33

Δημοτική Αρχή Κιλκίς: «Καθοδηγούμενη η φυγή της μείζονος αντιπολίτευσης από τον Συμπαραστάτη του Δημότη»

Με αφορμή την επικριτική στάση που επέδειξε η μείζονα μειοψηφία στο θέμα του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης Δήμου Κιλκίς και τις αιτιάσεις της κατά του Δημάρχου Κιλκίς και της συμπολίτευσης στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, η Δημοτική Αρχή παίρνει θέση επί του θέματος και τονίζει τα εξής:  

 

Η μείζονα μειοψηφία του Δήμου Κιλκίς οχυρώνεται πίσω από τους θεσμούς για να κρύψει την απαρέσκειά της στη συνεργασία, κινητήριο δύναμη της Αυτοδιοίκησης, για την προώθηση των συμφερόντων του τόπου και του πολίτη.  

Η στάση της στο θέμα του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης είναι δηλωτική της μικρόψυχης σκέψης και της πολιτικής της λειτουργίας και εξόχως αποκαλυπτική για τη θέση που έχει ο τόπος και ο πολίτης στον αξιακό της κώδικα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε φανερό ότι η αντιπολίτευση δεν ήθελε να συναινέσει στην επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο πρόσωπο του κ. Αδάμ Χριστοδουλίδη, παρά το γεγονός ότι είχε υπερψηφιστεί από τον επικεφαλής της την προηγούμενη φορά, και αποπειράθηκε να χρεώσει την άρνησή της, προσωπικά στον Δήμαρχο, ο οποίος υποστήριξε δημόσια την υποψηφιότητα του κ. Χριστοδουλίδη αναγνωρίζοντας την υποδειγματική άσκηση των καθηκόντων του ως Συμπαραστάτη την περίοδο 2022 – 2023.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας δεν μπόρεσε να απαντήσει πειστικά για το τι  μεσολάβησε και ενώ την προηγούμενη δημοτική περίοδο είχε εκφραστεί διά της ψήφου του θετικά στην υποψηφιότητα του κ. Χριστοδουλίδη, σήμερα δεκαεπτά μήνες μετά αποστασιοποιείται και γαντζώθηκε σε ερμηνείες νοημάτων καθώς το σκοπούμενο δεν ήταν ο υποψήφιος αλλά το πρόσωπο που τον πρότεινε δηλ. ο Δήμαρχος. Η δεύτερη επιδίωξη ήταν η τήρηση σκληρής κατευθυντήριας γραμμής, η οποία εκφράστηκε με την αποχώρηση έντεκα εκ των δώδεκα στελεχών της, σε μια καταφανή προσπάθεια να προβληθεί άγαρμπα, όπως καταδείχθηκε, ένα συγκροτημένο αντιπολιτευτικό τείχος.    

Προσλαμβάνεται, όμως, ως βαθιά ειρωνεία ο αρχηγός ενός δημοτικού συνδυασμού, που εγκαλεί την συμπολίτευση ότι κατευθύνει επιλογές, να μετέρχεται τα ίδια μέσα και να κατευθύνει τα στελέχη του στην αποχώρηση. Μη ενδεδειγμένη, αφού στερεί το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης των δημοτικών συμβούλων στην κάλπη, φοβική, αλλά και πολύ βολική η λύση της αποχώρησης, προκειμένου να αποφευχθούν οι διαρροές. Σε κάθε περίπτωση η φυγή για λόγους αυτοσυντήρησης, δεν απαλλάσσει την αντιπολίτευση από τις ευθύνες της.  

Ο Δήμαρχος Κιλκίς ανέλαβε προσωπικά πρωτοβουλία για την επικράτηση της συναίνεσης, ωστόσο η εμμονική προσκόλληση του ‘’νέου Κιλκίς’’  σε προσχηματικούς  τύπους,

η έλλειψη κάθε διάθεσης για συνεννόηση σε έναν κορυφαίο θεσμό, στέρησαν στο Δήμο και στους πολίτες του τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης καθώς απαιτείται στην ψηφοφορία η πλειοψηφία των 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου, ήτοι 23 σταυροί προτίμησης. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 21 ψήφοι υπέρ του κ. Χριστοδουλίδη ενώ σημειώθηκαν τρία άκυρα ψηφοδέλτια.   

Ο επικεφαλής και η πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων του ‘’νέου Κιλκίς’’ φέρθηκαν ως ριψάσπιδες, αρνούμενοι να διαβουλευθούν στο επίμαχο ζήτημα. Διάλεξαν την αποχή από την ψηφοφορία, δείχνοντας σαφέστατα ότι η επιβίωσή τους ως αντιπολίτευση είναι αυτοσκοπός και λειτουργεί πάνω από τους θεσμούς και την υπεράσπιση των συμφερόντων του πολίτη.

Θα περιμέναμε η δημόσια συζήτηση να επικεντρωθεί στην αξιολόγηση των υποψηφίων για το θεσμό του Συμπαραστάτη αντί να εξελιχθεί  σε ένα ανώριμο γενικό κατηγορώ από την μείζονα αντιπολίτευση. Η ανάληψη της ευθύνης δε συμβιβάζεται με την φυγή.    

Είναι λυπηρό η αντιπολίτευση να μην διακρίνει την ουσία και να αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Κρίμα…»