Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021, 3:28:24 μμ
etpa
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 21:05

Δωρεάν για 50 χρόνια στο Δήμο Κιλκίς η παλιά Νομαρχία

Συντάκτης:

Για χρόνια φιλοξενούσε τις υπηρεσίες της Νομαρχίας. Είναι το εμβληματικότερο κτήριο του Κιλκίς και τα τελευταία πολλά χρόνια ρημάζει από την εγκατάλειψη. Χιλιοειπωμένα ή μάλλον χιλιογραμμένα τα πάθη του κτηρίου από την αδυναμία αξιοποίησής του παρότι σχέδια και προγράμματα δεν έλειψαν.


Μέχρι που το πολύπαθο κτήριο πέρασε στα χέρια των ..δανειστών. Του Υπερταμείου ή επί το ελληνικότερον του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο πέρασε όλη η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου επί σκοπώ αξιοποίησής της και εξόφλησης των δανειστών.
Κάποτε ο Δήμος Κιλκίς έκανε την αποκοτιά -παρότι οι εγχώριοι αδαείς τον επαίνεσαν- να ζητήσει το κτήριο κατά κυριότητα.
Μέλι στο ψωμί του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή, Ευχαρίστως να σας το παραχωρήσουμε, ήρθε η απάντηση. Θα σας κοστίσει 1.100.000 ευρώ!
Κόντεψαν να πνιγούν στον Δήμο Κιλκίς, και επί θητείας Δ. Σισμανίδη, αλλά τουλάχιστον πήραν το μάθημά τους.
Η νέα δημοτική αρχή του Δ. Κυριακίδη ζήτησε το κτήριο κατά χρήση. Όπερ και εγένετο.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών και κατ’ ουσίαν με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου από τις 13 Απριλίου 2021 το εμβληματικό κτήριο παραχωρείται κατά χρήση στο Δήμο Κιλκίς για 50 χρόνια και εντελώς δωρεάν.
Τι παραχωρείται;
Οικόπεδο έκτασης 2.576,59 τ.μ. και διόροφο κτίσμα με ημιυπόγειο με εμβαδόν ορόφου 435 τ.μ. και εμβαδόν δομημένης επιφάνειας 1.305 τ.μ.
Η παραχώρηση γίνεται «προκειμένου να αξιοποιηθεί από το Δήμο Κιλκίς ως χώρος ανάδειξης και προβολής της ιστορίας της πόλης, καλύπτοντας παράλληλα πολιτιστικές λειτουργίες του.
Η παραχώρηση γίνεται με τον όρο να πραγματοποιηθεί ο παραπάνω σκοπός εντός δεκαετίας και φυσικά μακριά από κάθε ιδιωτικο-οικονομική εκμετάλλευση ή αλλαγή χρήσης του κτηρίου.

 

Τώρα τα δύσκολα
Για να γίνει η δωρεάν παραχώρηση χρειάστηκε να επανέλθει ο Δήμος Κιλκίς με μια προσγειωμένη πρόταση και να εξαντλήσει την πειθώ του στους συναδέλφους υπουργούς και υφυπουργούς ο συνήθης ύποπτος Γιώργος Γεωργαντάς, αλλά τώρα θα απαιτηθούν πολλά περισσότερα για να αξιοποιηθεί το κτήριο.
Αν δεν κάνουμε λάθος υπάρχει ήδη μελέτη αξιοποίησης του κτηρίου. Ενός κτηρίου ευαίσθητου ή μάλλον ευάλωτου σε βαριές χρήσεις, οπότε θα χρειαστεί ιδιαίτερη μέριμνα.
Το σημαντικότερο όμως είναι άλλο: Η προίκα έχει φαγωθεί από τη ΔΕΥΑ με την έγκριση και ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του θηριώδους έργου των 22 εκατ. ευρώ επί ημερών Θεοδωρικάκου.
Με το Κιλκίς να αποσπά τη μερίδα του λέοντος ή μάλλον το μεγαλύτερο αναλογικά με τον πληθυσμό του έργο σε δήμο της χώρας. Ανώτατο πλαφόν έθεσε τα 15 εκατ. ευρώ ο νέος υπουργός Στ. Πέτσας. Κι άντε να ζητήσει τώρα ο δήμος Κιλκίς πρόσθετα έργα.
Η προίκα φαγώθηκε και θα χρειαστεί να ζητήσουμε πανωπροίκια. Πάλι στον ...Σαρακατσάνο θα πέσει η αρμοδιότης.