Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 8:17:30 μμ
Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2016 20:32

“Είναι σύνθετο το πρόβλημα της οικογένειας”

Από τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” λάβαμε και ευχαρίστως καταχωρίζουμε την ακόλουθη απάντηση στο ρεπορτάζ μας για την οικογένεια που ζει μέσα στα σκουπίδια στην Αντιγόνεια:

Στο ρεπορτάζ σας καταγράφετε την ιστορία μιας οικογένειας σε ορεινό οικισμό της Δημοτικής Ενότητας Κρουσσών και καταθέτετε πολύ ανθρώπινα την προσωπική σας ανησυχία για το παρόν και με το μέλλον της. Φωτίζοντας όμως τις δυσάρεστες πράγματι πτυχές ενός ανθρώπινου δράματος ρίχνετε στην πυρά, άθελά σας και παρά την καλή σας προαίρεση, τους κόπους και τις συστηματικές προσπάθειες που έχουν καταβάλλει  οι εργαζόμενοι του Προγράμματος ''Βοήθεια στο Σπίτι'' Μονάδα  Ευκαρπίας για να θεραπεύσουν μια δύσκολη κοινωνική πληγή. Με πολύπλοκους όσο και λεπτούς χειρισμούς, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει η συγκεκριμένη περίπτωση, που προφανώς δε γνωρίζετε.
Διαβάζοντας το δημοσίευμά σας, ο κάθε ευαισθητοποιημένος αναγνώστης νιώθει μια βαθιά συμπόνοια για τη μητέρα και το γιο που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και καταλαμβάνεται από ασυγκράτητη οργή για την απάθεια της τοπικής κοινωνίας και την έλλειψη κάθε ενδιαφέροντος για την τύχη αυτής της οικογένειας.
Δε θα μιλήσουμε εξ ονόματος της κοινωνίας, γιατί δεν έχουμε καμία νομιμοποίηση γι' αυτό, θεωρήσαμε όμως σκόπιμο για την αποκατάσταση της αλήθειας, ως επιστήμονες, εργαζόμενοι και ως απλοί πολίτες να εκθέσουμε την άλλη όψη, την αθέατη και εν πολλοίς αδικημένη, που προκύπτει από την καθημερινή εμπειρία και εργασία μας στη διαχείριση αυτής της κατάστασης.
Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη οικογένεια τέθηκε υπό τη φροντίδα του προγράμματος ''Βοήθεια στο Σπίτι'' τον Απρίλιο 2015 μετά από αίτημα φίλου της οικογενείας. Η ανταπόκριση και κινητοποίηση όλων των εργαζομένων ήταν άμεση για την εξυπηρέτηση των ωφελουμένων. Παρέλκει κάθε αναφορά για τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης εντός του χώρου όπου στεγάζεται η οικογένεια και ωχριά βάσει της δικής σας περιγραφής. Ακριβώς επειδή η κατάσταση ήταν μη αντιμετωπίσιμη και παρέκκλινε από τις συμβατικές μας αρμοδιότητες στη διαχείρισή της, ήρθαμε σε επαφή  με το Δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη,  την Πρόεδρο της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κιλκίς  (ΚΔΕΚ) Χρυσή Σοφού οι οποίοι προς τιμήν τους προχώρησαν άμεσα στις απολύτως απαραίτητες ενέργειες. Δέουσες εννοούμε την καθαριότητα και την απολύμανση της οικίας μέσω ιδιωτικού συνεργείου καθαρισμού και απολύμανσης, με δαπάνη της ΚΔΕΚ, τον ελαιοχρωματισμό των δωματίων της οικίας, ζητήματα για τα οποία ποτέ δε μερίμνησε κανείς. Ζητήσαμε από την οικογένεια,  να φροντίσει, όσο μπορεί, το σπίτι να είναι καθαρό και αυτονόητα εμείς που την επισκεπτόμαστε τουλάχιστον τέσσερις φορές το μήνα, κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας γι' αυτό. Οφείλουμε να πούμε ότι δεν είναι πάντα εύκολο να πείσουμε την οικογένεια, όπως επίσης και ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα παρέμβασης σε ιδιωτικό χώρο όταν ο ιδιοκτήτης του είναι αρνητικός και δε μας το επιτρέπει,παρά τις επανειλημμένες παραινέσεις μας.
Παρόλα αυτά και επιμείναμε και προσπαθήσαμε να φανούμε χρήσιμοι σε αυτούς τους ανθρώπους και για λόγους αυξημένης κοινωνικής ευθύνης και επειδή πολύ απλά είμαστε άνθρωποι και δεν αντέχουμε όπως και εσείς να μείνουμε αδρανείς σε όλα αυτά που βιώνουμε.       
Φροντίσαμε η οικογένεια να ενταχθεί σε πρόγραμμα συσσιτίου και σε επισιτιστικό πρόγραμμα για να παραλαμβάνει βασικά είδη τροφίμων, την προμηθεύσαμε με είδη ρουχισμού και κλινοσκεπάσματα, με είδη οικιακής χρήσης που απαιτούνται για τη στοιχειώδη καθαριότητα της οικίας. Σταθήκαμε στο πλευρό της οικογένειας αυτής όσο και όπου μπορούσαμε, συνοδεύοντας τη μητέρα που έχει δυσκολία βάδισης στο Νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις, φροντίσαμε για τις κατ' οίκον ιατρικές επισκέψεις ενώ είχαμε πάντοτε επικοινωνία με δύο άτομα του ευρύτερου συγγενικού περιβάλλοντος της οικογενείας, τα οποία έδειξαν και το μοναδικό ενδιαφέρον.
Το πρόγραμμα ''Βοήθεια στο Σπίτι'' παράλληλα με τις επισκέψεις του στην οικογένεια, προχώρησε και εξάντλησε κάθε προσπάθεια για να ενημερώσει και να  ευαισθητοποιήσει άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους φορείς όπως την Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Κιλκίς, το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς,  το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης,  τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κιλκίς, το Φιλανθρωπικό Σύλλογο ''Ανάσα Ευαισθησίας'' Κιλκίς, τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο του οικισμού.  
Το μείζον ζήτημα, όπως το αναδεικνύετε τουλάχιστον, δεν είναι μόνο η καθαριότητα του σπιτιού. Χωρίς να θέλουμε να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες η συγκεκριμένη περίπτωση κρίνεται πολυπροβληματική και χρήζει εξειδικευμένης αντιμετώπισης η οποία δεν εμπίπτει μόνο  στις δικές μας αρμοδιότητες. Όταν η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας σε κοινωνικό, νοσηλευτικό, και οικογενειακό επίπεδο που προσφέρει το πρόγραμμα ''Βοήθεια στο Σπίτι'' όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι σε θέση εξ αντικειμένου να εγγυηθεί  τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης και την προστασία της υγείας των ωφελουμένων, που αδυνατούν για συγκεκριμένους λόγους να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, το επόμενο στάδιο είναι η άσκηση παρέμβασης και η λήψη μέτρων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Ήδη με σχετικές ενέργειες του Δήμου Κιλκίς  η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει επιληφθεί του θέματος.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία
Οι εργαζόμενοι του Προγράμματος
''Βοήθεια στο Σπίτι'' Μονάδα Ευκαρπίας

 

Σχόλιο των εφημερίδων μας:
Μόνο καταγγελτικός δεν ήταν ο σκοπός του ρεπορτάζ και λυπούμαστε αν έτσι αναγνώστηκε. Απόδειξη πως το θέμα αυτό υπό μορφή σχολίου και με ανάλογης αθλιότητας φωτογραφίες καταχωρίστηκε και προ μηνών στις εφημερίδες μας. Αυτό που θελήσαμε να αναδείξουμε είναι πως ενώ υπάρχουν πόροι - η οικογένεια ενισχύεται με 600 ευρώ μηνιαίως- υπηρεσίες και θεσμοί, χρονίζουν  παρόμοια περιστατικά προσβλητικά για τον πολιτισμό μας.
Δεν αμφισβητούμε την ευαισθησία ή την προσφορά κανενός. Καταγράφουμε όσα είδαμε και ισχύουν επί μήνες.
Προαναγγείλαμε επίσης ότι λίαν προσεχώς θα αναδείξουμε και άλλες, ίσως αθλιέστερες, καταστάσεις που βιώνουν πολίτες του Κιλκίς.
Αναγνωρίζουμε ότι όντως πρόκειται για περιστατικά δύσκολα, με ιδιομορφίες, όπου απαιτείται σύνθετη αντιμετώπιση. Αλλά ακριβώς εκεί δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα μιας κρατικής μηχανής. Στα δύσκολα.
Θ.Π.