Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021, 11:47:43 πμ
etpa
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017 21:40

Εξετάζεται η ένταξη και του Κιλκίς σε πιλοτικό πρόγραμμα σύνδεσης με Φυσικό αέριο

Συντάκτης:

Η επιβεβαίωση τού αποκλειστικού μας ρεπορτάζ ότι το Κιλκίς εξαιρέθηκε από το πολιτικό πρόγραμμα σύνδεσης του υιφιστάμενου δικτύου με το φυσικό αέριο είναι η δυσάρεστη πλευρά. Η ευχάριστη είναι ότι, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του news247, εξετάζεται η ένταξη και του Κιλκίς) μαζί και της Δράμας) στο εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα.


Στο ρεεπορτάζ του news247 αναφέρεται επίσης ότι με το πενταετές πρόγρμμα ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου, στο ΚΙλκίς προβλέπεται δίκτυο 37 χιλιομέτρων.
Ιδού τι αναφέρεται:
Με βάση το εγκεκριμένο πενταετές επιχειρηματικό της σχέδιο, η εταιρία προγραμματίζει να αναπτύξει τα δίκτυα διανομής και συνεπώς να δημιουργήσει νέες αγορές αερίου στις εξής πόλεις
Έχοντας εξασφαλίσει ότι οι δαπάνες σύνδεσης καταναλωτών στα ήδη ενεργά δίκτυα που έχει στη δικαιοδοσία της θα καλυφθούν μέσα από τα Περιφερειακά Προγράμματα, η ΔΕΔΑ προχωρά άμεσα  στη σύνδεση όσων καταναλωτών το ζητήσουν και βρίσκονται επί των δικτύων στις πόλεις Σέρρες και Χαλκίδα και σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης του κοινού, στις πόλεις Λαμία, Θήβα και  Κατερίνη, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση ένταξης στα πιλοτικά προγράμματα των πόλεων Κιλκίς και Δράμας.
Πρόκειται για πιλοτικό project που θα ξεκινήσει από τις Σέρρες τον Οκτώβριο. Είναι καθοριστικό το γεγονός ότι οι Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών Στερεάς  Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά από αίτημα της ΔΕΔΑ, θεώρησαν ως  επιλέξιμες τις  δαπάνες  για τη σύνδεση καταναλωτών επί των ήδη ενεργών δικτύων, καθώς με τον τρόπο αυτό διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να «κρατιούνται» σε χαμηλά επίπεδα τα τιμολόγια χρέωσης των τελών δικτύου.
Η φιλοσοφία αυτή, να πραγματοποιούνται δηλαδή οι επενδύσεις με σημαντική συμμετοχή των κονδυλίων που έχουν στη διάθεσή τους οι Περιφέρειες από το ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται η επιβάρυνση των καταναλωτών και να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας, είναι μια φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζει συνολικά την υπόθεση της ανάπτυξης των δικτύων η διοίκηση της ΔΕΔΑ.
Με βάση το εγκεκριμένο πενταετές επιχειρηματικό της σχέδιο, η εταιρία προγραμματίζει να αναπτύξει τα δίκτυα διανομής και συνεπώς να δημιουργήσει νέες αγορές  αερίου στις εξής πόλεις:
 Στις πόλεις Ορεστιάδα, Βέροια, Γιαννιτσά, Άμφισσα και Καρπενήσι  η πρόσβαση στο αέριο θα γίνεται με μεταφορά συμπιεσμένου αερίου CNG.
Στις παραπάνω περιοχές η ΔΕΔΑ θα επενδύσει κατά την ίδια χρονική περίοδο  142 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι «κλειδωμένα» και προέρχονται από τα Περιφερειακά  ΕΣΠΑ (74,4 εκατ. ευρώ), από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (48 εκατ. ευρώ) και από ίδια κεφάλαια της εταιρείας (19,6 εκατ. ευρώ).
Η υλοποίηση του 5ετούς αναπτυξιακού προγράμματος της ΔΕΔΑ αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.
Υπενθυμίζεται ότι η Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος, με τον διακριτικό τίτλο ΔΕΔΑ ΑΕ, αποτελεί την 100% θυγατρική εταιρία της ΔΕΠΑ ΑΕ, που  ιδρύθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2017 και λειτουργεί ως ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου σε όλη την Ελλάδα, εκτός των Περιφερειών Αττικής, Θεσσαλίας και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκη.

Πηγή: news247