Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021, 4:28:03 μμ
etpa
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016 20:38

Ενημέρωση Βεργίδη για τον αγωγό TAP

Συντάκτης:

Τον υπεύθυνο Ενημέρωσης Τοπικών Κοινωνιών για τον αγωγό Φυσικού Αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) κ. Απόστολο Λεμονίδη δέχθηκε στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 11 Οκτωβρίου και είχε ως σκοπό την ενημέρωση του κ. Βεργίδη για την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του αγωγού και ιδιαίτερα κατά το τμήμα διέλευσης από τον Νομό Κιλκίς.


Ο TAP διέρχεται από τον νομό σε τμήμα μήκους 7 χλμ. στην περιοχή Θεοδόσια-Ριζανά-Ίσωμα. Όπως ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη ο υπεύθυνος της εταιρείας κατασκευής, όλες οι προαπαιτούμενες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί με την τελική αποζημίωση των ιδιοκτητών από τις ιδιοκτησίες των οποίων θα διέλθει ο αγωγός.
Ο κ. Λεμονίδης ενημέρωσε διεξοδικά τον Αντιπεριφερειάρχη για τα γενικά χαρακτηριστικά του μεγάλου έργου. Το συνολικό του μήκος από τον Έβρο έως την έξοδο από τη Δυτική Μακεδονία είναι 228 χλμ. Το έργο θα συνεχιστεί προς Αλβανία και μέσω Αδριατικής θα καταλήξει στην Ιταλία.
Από το έδαφος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διέρχεται από 13 Δήμους και 53 Τοπικές Κοινότητες. Ήδη υπάρχουν δύο μέτωπα εκσκαφών (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα) και ετοιμάζεται ένα τρίτο στο Στρυμονικό. Παράλληλα, σε περιοχή της Κριθιάς, όμορη με τον Νομό Κιλκίς, θα ιδρυθεί ένα από τα Κέντρα Διαχείρισης-Διακίνησης του συνολικού έργου.
Το βάθος εκσκαφής είναι στα 2,5 μέτρα και το σύνηθες πλάτος της εκσκαφής είναι 8 μέτρα.
Κατά μήκος του αγωγού θα τοποθετηθεί οπτική ίνα για τον μετέπειτα συνεχή και εξειδικευμένο έλεγχο του αγωγού. Τέλος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο αγωγός TAP θα μπορεί να παρέχει φυσικό αέριο από το 2020. Όπερ σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2019.