Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020, 6:47:56 μμ
Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 20:21

Εννιά χρόνια μοναξιάς εκτροχίασαν το δρόμο

Συντάκτης:

Ένα θαύμα πλέον χρειάζεται για να ολοκληρωθεί εντός του συμβατικού χρόνου- τέλος 2020- το διαβόητο έργο της κατασκευής του δρόμου Νέας Σάντας-κόμβος Ασσήρου, υπολειπόμενου τμήματος της οδικής σύνδεσης Κιλκίς -Θεσσαλονίκη.
Και αναφερόμαστε σε θαύμα καθώς το υπολειπόμενο τμήμα προς κατασκευή αποτελεί το 50% περίπου του συνολικού έργου! Και ό,τι δεν κατασκευάστηκε σε οχτώμισι χρόνια - ο εργολάβος εγκαταστάθηκε τον Μάιο του 2011- πρέπει να κατασκευαστεί σε ένα χρόνο! Λειψό μάλιστα καθώς ο Χειμώνας ενέσκηψε πλέον δριμύς.


Η συνδυαστική δράση ενός εργολάβου που αντιμετωπίζει εμφανή προβλήματα - αλλιώς γιατί να περιμένει ένα χρόνο τώρα μια απόφαση του Σ.τ.Ε. όταν το συνολικό κέρδος που θα έχει, αν εκδοθεί ευνοϊκή γι' αυτόν απόφαση, είναι λιγότερο από μισό εκατομμύριο;- με την ανικανότητα των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας να ελέγξουν και να αντιμετωπίσουν την πολιτική των καθυστερήσεων του εν λόγω εργολάβου έχει οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο και δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ, επέκεινα να ζητήσει η Κομισιόν επιστροφή της κοινοτικής συνεισφοράς και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι κοιμήθηκαν, ως μη όφειλαν, μακαρίως επί εννιά χρόνια!
Οι πάντες συνομολογούν ότι το έργο αυτό μόνο μια μεγάλη εταιρεία μπορεί να το τελειώσει. Αλλά στην Περιφέρεια αναζητούν δρόμους - τώρα αφού κοιμήθηκαν όταν είχαν την χρονική ευχέρεια- συνεννόησης ώστε να μεταβιβαστεί "αναίμακτα" το έργο. Χωρίς δηλαδή δικαστικές εμπλοκές που θα ακυρώσουν κάθε σκέψη ολοκλήρωσής του εντός του συμβατικού χρόνου. Παρέλκει βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι το έργο έπρεπε βάσει της συμβατικής υποχρέωσης κατά τον χρόνο εγκατάστασης του ανάδοχου εργολάβου έπρεπε να αποδοθεί σε χρήση το 2014! Αλλά τότε είχε απλώς ξεκινήσει η ουσιαστική προσπάθεια (Φεβρουάριο 2014) για την έναρξη των απαλλοτριώσεων. Και όπως ήταν ευνόητο το έργο αφού δεν ξεκίνησε επί της ουσίας με τη λήξη του ΕΣΠ (2007-2014) έγινε "γέφυρα" για το επόμενο (και τρέχον ) ΕΣΠΑ. Που κι αυτό τελειώνει και ακόμα βρισκόμαστε στα μισά, όπως προαναφέραμε.
Καθώς ο χρόνος θα πιέζει όλο και περισσότερο, ας καταστήσουμε σαφές ότι αν είχε φωνή ετούτο το έργο θα ...έκραζε κατά σειρά:
Τον Περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα και τις τεχνικές τους υπηρεσίες
Τον πρώην περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη επί ημερών του οποίου δημοπρατήθηκε και εγκαταστάθηκε εργολάβος σε ένα έργο στο οποίο δεν είχαν γίνει οι απαλλοτριώσεις.
Την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης στα όρια της οποίας βρίσκονται τα 2/3 της διαδρομής του έργου και η οποία δεν ασχολήθηκε με την τύχη του θεωρώντας το υπόθεση τρίτων. Συνάμα και το πολιτικό προσωπικό του ν. Θεσσαλονίκης. Είναι αποκαρδιωτική η διαπίστωση ότι σε ένα έργο που καρκινοβατεί επί 10 χρόνια δεν υπήρξε ούτε καν μια απλή ερώτηση βουλευτή του ν. Θεσσαλονίκης. Κρατάμε μια επιφύλαξη μήπως δεν θυμόμαστε κάποια πρωτοβουλία βουλευτή του ΚΚΕ.
Και ερχόμαστε στο ν. Κιλκίς. Αν το έργο απενταχθεί από το ΕΣΠΑ, ακυρωθεί ή καθυστερήσει κι άλλο καθώς θα χρειάζονται εθνικοί πόροι για την ολοκλήρωσή του θα σπεύσει και η κουτσή Μαρία να κατακεραυνώσει την εξέλιξη αυτή να αναζητήσει ενόχους, να ...
Η αλήθεια όμως είναι το έργο αυτό αποτελεί ούτως ειπείν το "ορφανό" του Κιλκίς. Δεν ασχολήθηκαν με την τύχη του:
Ο Δήμος Κιλκίς, δήμαρχοι και σύμπαντα τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων με ελάχιστες λαμπρές εξαιρέσεις- τις μνημονεύσαμε όταν ύψωσαν τις φωνές τους.
Το πολιτικό προσωπικό του ν. Κιλκίς με την εξαίρεση του Γ. Γεωργαντά. Θα ήταν άδικο να μην τον εξαιρέσουμε.
Κόμματα (νομαρχιακές του Κιλκίς) των οποίων την φωνή δεν ακούσαμε κι ούτε άλλος άκουσε.
Το Επιμελητήριο που έλαμψε εννιά χρόνια δια της αφωνίας του.
Τέλος η Αντιπεριφέρεια. Γνωρίζουμε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης ασχολήθηκε με το θέμα, πίεσε, αλλά αποδείχτηκε πως όφειλε να πιέσει, να φωνάξει και εν τέλει να καταγγείλει αποφασιστικότερα όσους κοιμήθηκαν στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.
Εμείς στις εφημερίδες μας έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας ότι στα εννιά αυτά χρόνια ασχοληθήκαμε τουλάχιστον 100 φορές με ισάριθμα ρεπορτάζ και άρθρα. Τουλάχιστον 100.
Και με λύπη διαπιστώνουμε ότι ο βαθύς ύπνος αδιάφορων "πολιτικών" του τόπου μας ταράζεται μόνο όταν το διακύβευμα είναι το προσωπικό τους μικροκομματικό συμφέρον.
Τότε μόνο θεριεύουν...