Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021, 9:18:37 μμ
etpa
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 14:23

Επιτέλους! Το Πολύκαστρο και οι οικισμοί του θα πίνουν νερό από το Πάικο

Συντάκτης:

Όταν στο Πολύκαστρο -θα ήταν κοινότητα ακόμα- διατύπωσαν την απορία: γιατί να μην πίνουμε κι εμείς νερό υγιεινό και καθαρό από το Πάικο, και αναγκαζόμαστε να πίνουμε νερό από παραποτάμιες του Αξιού γεωτρήσεις, φάνταζε κάπως …ακραία η αξίωση. Είχαν άλλοι, εγγύτεροι στο βουνό σειρά να πιούν. Γουμένισσα, Αξιούπολη, Ευρωπός και χωριά του κάμπου της Παιονίας.

 

Κάποτε ήρθε ο Καποδίστριας και το αίτημα ξαναφούντωσε: Να βρούμε νερό από το Πάικο να πιούμε κι εμείς. Εύλογο φάνηκε το αίτημα, διατυπώθηκε δημόσια, αλλά μαζί ξεκίνησαν και οι υπόγειες εντάσεις. Δεν φτάνει το νερό για εμάς, θα το στερήσετε από άλλους…Ξέρετε τα γνωστά επιχειρήματα που διατυπώνονται περί τη διανομή του νερού. Κι ας είναι γνωστό ότι το νερό αποτελεί εθνικό πλούτο, δημόσιο αγαθό  και δεν είναι ιδιοκτησία του εγγύτερου σε ένα βουνό, σε ένα ποτάμι κ.ο.κ

Τέλος πάντων, ας μην ξύνουμε πληγές: Τα τελευταία 10 χρόνια διαφάνηκε βοηθούντος του Καλλικράτη και πλέον του Κλεισθένη ότι το αίτημα είναι καθολικώς αποδεκτό. Πρώτη και αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει.

Κι όντως προχώρησε. Χρειάστηκε μια βασανιστική διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες, να ωριμάσει το έργο και να εφευρεθεί  ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ επί ΣΥΡΙΖΑ, να μετεξελιχθεί σε «Αντώνης Τρίτσης» επί της παρούσης κυβέρνησης ώστε να βρεθεί και ο χρηματοδότης. Και αύριο στην ΠΡΩΙΝΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ θα διαβάσετε την δημοπράτηση του έργου, «ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΩΝ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ – ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΠΑΪΚΟΥ» με 3.830.645,16 ευρώ! (το θαυμαστικό για την πρόβλεψη και των 16 λεπτών).

Οι προσφορές των εργολάβων θα κατατίθενται μέχρι τις στις 10 το πρωί της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου 2021 και θα αποσφραγιστούν στις 10 το πρωί της Παρασκευής 22  Ιανουαρίου 2021.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι «η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε δεκαοχτώ (18) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Επομένως δεν είναι κάποιο έργο που θα περιμένουμε χρόνια πολλά για να δούμε το νερό. Αρκεί να μην πέσει σε κανέναν εργολάβο σαν - κακή μας ώρα -εκείνους που ανέλαβαν τα μεγάλα οδικά έργα και είδαμε τα χαίρια τους.

Οπως είχε τονίσει πρόσφατα σε συνέντευξή του στο eidisis.gr o Δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης, είναι αισιόδοξος ότι πριν εκπνεύσει η τετραετία του θα έρθει νερό από το Πάικο στις κεντρικές δεξαμενές.

Μέρες που είναι ας συμμεριστούμε όλοι την αισιοδοξία του. Πάντως το σημαντικό είναι πως το έργο πλέον είναι χειροπιαστό. Μπαίνει σε φάση υλοποίησης. Για τα υπόλοιπα έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε.