Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021, 2:14:16 πμ
etpa
Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017 20:55

Γουμενισσιώτες, τον Ευρωπό τον ρωτήσατε;

Συντάκτης:

Δημοσιεύτηκε  στον τοπικό τύπο  (ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΠΡΩΙΝΗ) ρεπορτάζ  σχετικά με την πορεία της διεκδίκησης για την Δημιουργία νέου Δήμου Γουμένισσας που θα περιλαμβάνει εκτός από την Δ.Ε.  Γουμένισσας, τον πρώην Δήμο Ευρωπού, την κοινότητα Λιβαδίων και τοπικές κοινότητες του πρώην Δήμου Αξιούπολης που ευρίσκονται στον οδικό άξονα της Γουμένισσας όπως αναγράφεται (δεν κατονομάζονται ποιες, οπότε μπορεί να υποθέσει κανείς ότι   είναι η Γοργόπη και ίσως  τα Ρύζια, το Βαλτοτόπι και το Καμποχώρι).


Όπως προκύπτει από τα αναγραφόμενα η διεκδίκηση είναι σε καλό δρόμο και έπονται εξελίξεις. Το ρεπορτάζ αναφέρει τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής διεκδίκησης και μάλιστα συνοδεύεται από συνέντευξη ενός εξ αυτών.
Το μέλος της επιτροπής χαρακτηρίζει την πρόταση   σαν ρεαλιστικό και αποτελεσματικό σενάριο,  αναφέρει ότι ακούει και εκφράζει την θέληση της τοπικής κοινωνίας και χρησιμοποιεί ένα φιλοσόφημα για τη πορεία της ωρίμανσης των ιδεών. Η τοπική κοινωνία στην οποία όμως αναφέρεται  φυσικά είναι της Γουμένισσας, και το σενάριο και  η ιδέα κυοφορήθηκε εκεί.
Καταλήγει δε σε ένα αυθαίρετο συμπέρασμα για το μελλοντικό καλό της Αξιούπολης και του Πολυκάστρου.  Το χαρακτηρίζω αυθαίρετο διότι δεν προέρχεται από καμία επιστημονική μελέτη, άλλωστε αν το μικρότερο μέγεθος  ενός  ΟΤΑ εγγυόταν από μόνο του και το  καλύτερο μέλλον ή την καλύτερη εξυπηρέτηση του Δημότη, τότε θα πρέπει να επιστρέψουμε στις κοινότητες και όχι σε ένωση δύο και κάτι Καποδιστριακών Δήμων και μας Ιστορικής κοινότητας.
Το να επιθυμούν οι κάτοικοι της Γουμένισσας ένα αυτόνομο Δήμο Γουμένισσας είναι  δημοκρατικό και αναμφισβήτητο δικαίωμα τους.
Το ότι τα μέλη της Συντονιστικής επιτροπής έχουν ευγενείς προθέσεις και αγαπούν  τον τόπο τους, είναι δεδομένο και μακάρι να ευοδωθεί η προσπάθεια τους.
Δημιουργείται όμως εδώ ένα εύλογο ερώτημα.
Αυτή η επιτροπή δικαιούται να οραματίζεται και να σχεδιάζει το μέλλον του πρώην Δήμου Ευρωπού;
Πέραν των κατοίκων της Γουμένισσας, ποιούς εκφράζει και ποιους εκπροσωπεί;
Ποιος εξουσιοδότησε την επιτροπή να διαπραγματεύεται σχέδιο που περιλαμβάνει τον πρώην Δήμο Ευρωπού;
Για τις υπόλοιπες περιοχές δεν θα αναφερθώ, είναι παρόντες Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι και πρώην Δήμαρχος που  αν  θελήσουν θα τοποθετηθούν.
Κύριε Δήμαρχε της Παιονίας.
Προς το παρόν ο Καλλικράτης είναι αυτός που ξέρουμε, οπότε εξακολουθείτε να είσαστε Δήμαρχος όλων μας.
Εσείς συμμερίζεστε την πρόταση της επιτροπής;
Συμφωνείται με τη διαίρεση του Δήμου Παιονίας;
Αν πραγματικά η πρόταση αυτή έχει πιθανότητες να γίνει νόμος με το γεωγραφικό σχεδιασμό που έχει δημοσιευτεί, τότε στα πλαίσια της ισονομίας θα πρέπει να ενημερώσετε τις  άλλες περιοχές  ώστε να συστήσουν αντίστοιχες συντονιστικές επιτροπές   που θα εκφράσουν αυθεντικά τους κατοίκους. Οι κάτοικοι των αναφερόμενων περιοχών έχουν και αυτοί το δικαίωμα να επιλέξουν και να διεκδικήσουν το καλύτερο για τον τόπο τους όπως κάνουν άλλωστε σήμερα και οι αγαπητοί συνδημότες της Γουμένισσας.  
Θα είναι άδικο να βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων διότι σήμερα θεωρούν ότι ο Καλλικράτης έχει ισχύσει οριστικά και αμετάκλητα ως προς τον αριθμό και την έκταση των Δήμων.
Σωτήρης Τσέτος
Κάτοικος Τοπικής Κοινότητας Ευρωπού