Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021, 11:42:20 μμ
etpa
Τρίτη, 02 Μαϊος 2017 20:45

Η απόλυτη παράνοια με τους συμβασιούχους

Συντάκτης:

Θα παρανομήσουν μη εφαρμόζοντας το νόμο που τους επιβάλλει την παράταση των συμβάσεων, οπότε θα κληθούν να απολογηθούν για παράβαση καθήκοντος ή θα αγνοήσουν την εντολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου που με έγγραφό του ενημέρωσε τους δημάρχους πως ενδεχόμενη παράταση συμβάσεων πέραν του 24μήνου συνιστά παραβίαση του Συντάγματος με ό,τι συνεπάγεται τούτο;
Μοιάζει τρελό, αλλά αυτό είναι το σκηνικό παράνοιας που έχει διαμορφωθεί στην χώρα σχετικά με την απασχόληση συμβασιούχων στους δήμους.


Μετά τους 13 συμβασιούχους που απολύθηκαν ή ακριβέστερα δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους από το Δήμο Κιλκίς, τη σκυτάλη παραλαμβάνει και ο Δήμος Παιονίας με το μέλλον 32 συμβασιούχων, εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας, να φαντάζει δυσοίωνο καθώς σταδιακά και παρότι έχουν σύμβαση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017, θα χάσουν τη δουλειά τους διότι θα συμπληρώνουν 24μηνη εργασία και θα λύεται η σύμβασή τους  από τον Δήμαρχο για να μην παραβιάσει την έγγραφη εντολή του Επιτρόπου  Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Το θέμα συζητήθηκε στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας το βράδυ της Πέμπτης στο Πολύκαστρο, όπου τις θέσεις των εργαζομένων υπερασπίστηκε εκ μέρους του συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ ο κ. Βασιλακάκης, παρουσία μάλιστα αρκετών συμβασιούχων στην αίθουσα.
Το θέμα είναι πασίγνωστο, οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και το αίτημά τους να διασφαλιστεί η εργασία τους υπερασπίστηκαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν (Γιάννης Αλίρης, Γιάννης Αδαμόπουλος κ.α)
Μια μικρή ικανοποίηση για τους συμβασιούχους αποτέλεσε η δέσμευση του Δημάρχου Χρ. Γκουντενούδη ότι θα υπογράψει βεβαίωση για να την χρησιμοποιήσουν όπως εκείνοι επιθυμούν και με την οποία θα αναφέρει ότι οι εν λόγω συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου.
Εξάλλου, λίγη ώρα αργότερα κατά τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων στο 2ο και 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης επιβεβαιώθηκε το αυταπόδεικτο: Χωρίς τους συμβασιούχους δεν μπορεί να λειτουργήσει η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου. Και το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε - εφόσον δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα - την πρόσληψη σταδιακά 32 συμβασιούχων, οχτάμηνης ή αν τούτο δεν είναι δυνατόν, δίμηνης διάρκειας!
Εργαζόμενοι με πενιχρές απολαβές, σε ένα σκληρό τομέα όπως αυτός της καθαριότητας  μεταβλήθηκαν σε θύματα ενός ιδιότυπου μπρα ντε φερ  "Συντάγματος - κυβερνητικού νόμου",  με τους δημάρχους να "παίζουν και αυτοί το κεφάλι τους"  
Στην Χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας έμελλε να το ζήσουμε κι αυτό.