Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021, 1:29:01 μμ
etpa
Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 20:34

Η απουσία του Βασίλη από τους διακριθέντες

Συντάκτης:

«Ακρίτας όντας έλαμνεν  ση μάκρο χωραφέαν, επέγνεν κι έρτουν κι έλαμνεν τη μερα πέντε αυλάκια επήεν κι έρθεν κι έσπειρεν εννέα κότα(ε) σπόρον…»
Στον παραπάνω δημώδη ακριτικό στίχο του Πόντου ο Διγενής Ακρίτας παρουσιάζεται να οργώνει και να σπέρνει.
Κάτι ανάλογο σαν άλλος Ακρίτας κάνει εδώ και σαράντα χρόνια, ένας συμπολίτης μας. Όχι, αυτός δεν είναι γεωργός, αυτός οργώνει το χωράφι της ζωής και για σπόρο έχει την προσφορά και τον εθελοντισμό.


 Και τι δεν παρήγαγε όλα αυτά τα χρόνια το δικό του το «χωράφι».  Από πού να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει;  Πολλά να λέω κι επορώ και λιγά κι κανείνταν, λέει ένας άλλος στίχος της Ποντιακής Μούσας, γι’αυτό θα αποφύγω κάθε αναφορά στην πολύπλευρη προσφορά αυτού του «Ακρίτα». Θα αναφερθώ μόνο στο αξιοζήλευτο και μοναδικό του έργο που λέγεται ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ.
 Ήταν το 1990 που ως πρόεδρος τότε του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και περιχώρων «ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ», πρότεινε τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος. Έκτοτε πέρασαν 28 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, πραγματοποιήθηκαν 88 αιμοδοσίες, τα δε μέλη της έφτασαν τον εντυπωσιακό αριθμό 1110 και προσφέρθηκαν 7.000 φιάλες αίμα για έκτακτες και προγραμματισμένες ανάγκες συμπολιτών μας.
 Όμως αυτός ο αφιλότιμος «Ακρίτας» δεν αρκέστηκε μόνο στην Τράπεζα Αίματος των «ΑΚΡΙΤΩΝ», εδώ και 10 χρόνια είναι επικεφαλής της Τράπεζας Αίματος του Άσπρου και του Αξιοχωριού.  
Ναι, σωστά μαντέψατε πρόκειται για τον Βασίλη Αθανασιάδη.
Στο ερώτημά σας όμως γιατί απουσιάζει ο Βασίλης από τις λίστες των διακριθέντων, δεν μπορώ να απαντήσω. Ποιος ξέρει ίσως έχει βάλει ο αθεόφοβος πολύ ψηλά τον πήχη της προσφοράς και του εθελοντισμού.
Νίκος Σιάνας