Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023, 8:44:06 πμ
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 20:41

Η κυβέρνηση εμποδίζει το έργο της Τ.Α.

Με ευθεία επίθεση του Δημάρχου Δ. Σισμανίδη κατά της κυβέρνησης ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς το βράδυ της Δευτέρας.
Αφορμή ο νέος νόμος για τις προμήθειες και τα έργα που έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή κάθε δραστηριότητας της Τ.Α. Στο Κιλκίς είχαμε έτοιμες τέσσερις μελέτες εκ των οποίων δυο εγκεκριμένες (κλειστό γυμναστήριο…) και με το νέο νόμο περιμένουμε πότε θα εκδοθεί η εφαρμοστική εγκύκλιος.

Δημιουργούνται προβλήματα γενικότερα καθώς ούτε σε δημοπρατήσεις έργων μπορούμε να προχωρήσουμε, ανέφερε ο κ. Σισμανίδης για να συνεχίσει με την παρ’ ολίγον μονιμοποίηση των οχταμηνιτών . Χωρίς να μας ρωτήσουν έφεραν τροπολογία για παράταση της ισχύος των συμβάσεών τους. Αυτό θα σήμαινε τη συμπλήρωση του χρόνου που προβλέπεται από το νόμο Παυλόπουλου και τη επομένως τη μονιμοποίησή τους. Μια τέτοια ενέργεια είναι αντισυνταγματική και δεν θα την εφαρμόσω. Όχι σε προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Στο Κιλκίς δημιουργείται πρόσθετη δαπάνη ενός εκατομμυρίου. Είναι ανταποδοτική και πρακτικά σημαίνει αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 20-25%. Η κυβέρνηση την απέσυρε μετά την αντίδραση της Τ.Α. αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να την ξαναφέρει, προειδοποίησε ο κ. Σισμανίδης.
Ενδιάμεσα ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε ότι τέθηκε προς διαβούλευση ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση. Ένας νέος Καλλικράτης στα σκαριά, που δεν ασχολείται όμως με την χωροταξική διάρθρωση. Θα μπορούσαμε αν υπάρξει η δυνατότητα να συζητήσουμε τη διάσπαση του δήμου Κιλκίς που με 116 χωριά είναι δυσλειτουργικός. Συζητείται η αλλαγή εκλογής δημάρχων και συμβούλων με το δήμαρχο να εκλέγεται από ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας Παύλος Τονικίδης έθεσε σειρά ζητημάτων στη διαδικασία των ερωτήσεων προς τη διοίκηση. Επισήμανε την αύξηση, ακόμα και με «εισαγωγή» από τις βαλκανικές χώρες, επαιτών που δημιουργούν προβλήματα στην αγορά και την εν γένει κοινωνική ζωή στην πόλη, θέματα βλαβών στα μηχανήματα του δήμου, τις αρδευτικές γεωτρήσεις στο Σ. Μουριών, και τη μη εξόφληση των λογαριασμών ΔΕΗ από τους χρήστες, την άμεση ανάγκη καθαρμού των κάδων απορριμμάτων,  και τέλος, ζήτησε εξηγήσεις για τη λειτουργία της επιτροπής αδελφοποιήσεων του δήμου που παραμένει αδρανής μετά τις τελευταίες παραιτήσεις μελών της και προγενέστερα του προέδρους της Θ. Παυλίδη.
Η κ. Ι. Ρούσου αναφέρθηκε σε πλημμελή διαβούλευση σε θέματα καθημερινότητας όπως η καθαριότητα της πόλης, σε ζητήματα λειτουργίας του πάρκου (καθαριότητα, καταστροφές, φωτισμού) και του πεζόδρομου της 25ης Μαρτίου και επέστησε την προσοχή σε ενδεχόμενη λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από καύση βιομάζας.
Ο κ. Ι. Φαχουρίδης και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης πρόταξε πολιτική κριτική επί της πλαισίου λειτουργίας της. Την χαρακτήρισε ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και με δεδομένη την υποχρηματοδότηση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο της. Ζήτησε την σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για να συζητηθεί όλο το πλαίσιο λειτουργίας της  εμποροπανήγυρης με «νέο περιεχόμενη και νέα πνοή». Επίσης υπογράμμισε ότι παρά τις ανακοινώσεις της διοίκησης, εξακολουθούν τα προβλήματα επάρκειας και ποιότητας νερού σε οικισμούς των Κρουσίων (Αντιγόνεια, Χειμαδιό…) Ζήτησε επίσης διευκρινίσεις για το έργο εγκατάστασης δικτύου οπτικών ινών στην πόλη και την εγκατάσταση δυσλειτουργικού και αντιαισθητικού περιπτέρου (box) της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στην Πλατεία Ειρήνης.

Απαντήσεις Δημάρχου
Δεν συμμερίστηκε τη διαπίστωση Τονικίδη περί πληθώρας επαιτών ο κ. Σισμανίδης. Απαντώντας σε όσα ερωτήματα έκρινε σκόπιμο (πολλά απαντήθηκαν και από τους αντιδημάρχους)  συμφώνησε με την πρόταση Φαχουρίδη για τη διαβούλευση περί την εμποροπανήγυρη, σχολιάζοντας ωστόσο ότι μια πιθανή επιλογή όπως αυτή του αεροδρομίου κατέστη άνευ αντικειμένου καθώς ο χώρος υπήχθη στις αρμοδιότητες του Υπερταμείου και κατ’ ουσίαν δεν προσφέρεται για χρήση.
Για τις γεωτρήσεις του Σ. Μουριών παρατήρησε ότι έλκουν από την εποχή του Καποδίστρια και απαιτείται αποφασιστικότερη στάση της διοίκησης. Πάντως για το ίδιο θέμα  στο οποίο επανήλθε και ο δημ. σύμβουλος Δ. Δημητρίου απαντήσεις έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Μάκης Πεντζερετζής και Αιμ. Νικολαίδης. Η ουσία είναι ότι οι λογαριασμοί εκδίδονται στο όνομα των ΤΟΕΒ, κάποιοι χρήστες είναι συνεπείς, το αντίστοιχο πρόβλημα στο Δροσάτο – Δοϊράνη επιλύθηκε με τη συνεργασία των αγροτών της περιοχής αυτής και δεν λύνεται για το λεκανοπέδιο επειδή όπως είπε ο κ. Νικολαϊδης δεν υπήρξε ανταπόκριση των εκεί αγροτών σε πρωτοβουλία της διοίκησης. Είναι απλό: Κάθε αγρότης δηλώνει στο δήμο την καλλιέργειά του και βάσει αυτής επιμερίζεται το κόστος. Αλλά οι αγρότες του λεκανοπεδίου δεν προσέρχονται σε συνεννόηση, ανέφερε ο κ. αντιδήμαρχος.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Δημάρχου στα ζητήματα του Πάρκου. Δεν εισήλθε στις επιμέρους αιτιάσεις που πλην της κ. Ρούσου έθεσε και ο δημ. σύμβουλος Λ. Παζαρτζικλής. «Αν κατέβαινα και πάλι για Δήμαρχος στις εξαγγελίες μου θα ήταν να ανοίξω τη Βενιζέλου» Όπερ σημαίνει τη διάσπαση του ενιαίου πάρκου – κήπου με την αποκατάσταση  της κυκλοφορίας της Βενιζέλου και στο τμήμα που κατέχεται πλέον από το ενιαίο πάρκο.

Ερωτήσεις συμβούλων
Ο κ. Θ. Ανθρακίδης ρώτησε για το κόστος λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας Χέρσου και για τον χρόνο κατάργησής του δεδομένης της δέσμευσης Μουζάλα ότι η κατάργηση θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Επισήμανε επίσης την ελλιπή σήμανση του οδικού δικτύου στα Κρούσια,
Ο κ. Δ. Δημητρίου αναφέρθηκε ξανά στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος με τις γεωτρήσεις στο λεκανοπέδιο Μουριών όπου σωρεύονται χρεή από ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Ο κ. Ν. Στανημερόπουλος αναφέρθηκε και πάλι στο Πάρκο για φθορές που υφίσταται ενώ ζήτησε διευκρινίσεις για την συμμετοχή εκθετών στην εμποροπανήγυρη (συμμετείχαν εκθέτες που όφειλαν στο δήμο από προγενέστερες συμμετοχές τους;).
Ο κ. Λ. Παζαρτζικλής αναφέρθηκε στην ανάγκη διευθέτησης σημαντικών θεμάτων περί τη λειτουργία του πάρκου που έχουν επιπτώσεις στη γενικότερη κοινωνικοοικονομική ζωή, ζήτησε διευκρινίσεις για τη συνέπεια των εκθετών στην πληρωμή του κόστους ενέργειας και πρότεινε τη δημιουργία μόνιμης εγκατάστασης της ΔΕΗ για τις ανάγκες της εμποροπανήγυρης για να μην υπόκειται σε ετήσια δαπάνη ο δήμος. Η πρότασή του έγινε δεκτή από τη διοίκηση και συνδέθηκε με την ολοκλήρωση της υπογειοποίησης του δικτύου της ΔΕΗ επί της οδού Καπέτα.
Νωρίτερα ο κ. Παζαρτζικλής συνεπικουρούμενος και από τον κ. Θαν. Καριοφύλλη (μέλος της αποστολής του δήμου στα Λατσιά) ζήτησε μετ’ επιτάσεως εξηγήσεις από την κ. Μαρία Μωυσίδου, δημοτική σύμβουλο που σε προγενέστερη συνεδρίαση αναφέρθηκε σε «προσπάθειά της να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα» τα οποία υπονόησε ότι συνέβησαν στην  Κύπρο. Η κ. Μωυσίδου ωστόσο περιορίστηκε να δηλώσει πως «όσα έπρεπε να πω τα είπα εκεί που έπρεπε».  Να σημειωθεί ότι η εν λόγω επιτροπή είναι ακέφαλη μετά την προ μηνών παραίτηση του κ. Θ. Παυλίδη και ουσιαστικά «νεκρή» μετά τις τελευταίες παραιτήσεις τριών ακόμα μελών της και μάλιστα από την πλευρά της πλειοψηφίας.

Απαντήσεις αντιδημάρχων
Ο κ. Μάκης Πεντζερετζής αναφέρθηκε με στοιχεία στην επιτυχία της εμποροπανήγυρης με ρεκόρ εσόδων εκθετών καθόλα ενήμερων ως προς τις υποχρεώσεις τους στο δήμο. Τόνισε την ικανοποίηση όλων των πλευρών.
Ο κ. Δ. Τσαντάκης μίλησε για «απογείωση» της εμποροπανήγυρης για δεύτερη συνεχή χρονιά, αναφέρθηκε στο πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου για το μέλλον της και τόνισε χαρακτηριστικά ότι η όποια γκρίνια συνήθως εκφέρεται από τους απόντες. Ενημέρωσε επίσης για τρέχοντα προγράμματα του δήμου στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής (διανομή φρούτων) ενώ χαρακτήρισε απ[ολύτως επιτυχημένη την πρόσφατη αποστολή στο Δήμο Λύσης (σχετικά συγχαρητήρια ε΄δωσε νωρίτερα και ο κ. Γιάννης φαχουρίδης).
Ο κ. Θ. Βαφειάδης απαντώντας σε σχετικές  νύξεις συμβούλων, απάντησε ότι όντως υφίσταται ακόμα πρόβλημα με την υδροδότηση οικισμών των Κρουσίων, αλλά το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και στο τμήμα που έχει ολοκληρωθεί (περίπου το 60%)  η ποιότητα και ποσότητα του νερού είναι επαρκείς και τούτο θα συμβεί για όλους τους οικισμούς με την ολοκλήρωση του έργου. Θα έχουμε τόσο νερό που θα δώσουμε  και σε άλλα χωριά των Κρουσίων (Δίβουνο, Κοιλάδι κ.α.) δεσμεύτηκε.
Η κ. Λένα Αναστασιάδου έδωσε διευκρινίσεις για την εγκατάσταση της Περιφέρειας στην πλατεία Ειρήνης τονίζοντας ότι η υφιστάμενη μορφή απέχει από τις αρχικές δεσμεύσεις του εργολάβου. Για το δίκτυο οπτικών ινών απάντησε ότι υπήρξε σχετική ενημέρωση και δόθηκε το Ο.Κ. από το δήμο και τέλος, για την εμποροπανήγυρη ανέφερε ότι οι κάτοικοι της πόλης είναι αρνητικοί σε ενδεχόμενη μεταφορά της εκτός του ιστού της πόλης, επικαλούμενη και την αποτυχία που σημείωσε η προ ετών φιλοξενία της στο λόφο του Αγ. Γεωργίου.  Για τα ζητήματα που υπάρχουν στο Πάρκο είχε όμως διαφορετική προσέγγιση επισημαίνοντας τις ευθύνες και των πολιτών και ιδίως νέων παιδιών που συστηματικά το καταστρέφουν.