Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 1:05:18 πμ
Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021 18:49

Κατερίνα Ζιούτα: Εμείς ως Δήμος βελτιωνόμαστε. Αγοράζουμε μηχανήματα. Είναι κρίσιμο μέγεθος να αλλάξουν και βλαπτικές συμπεριφορές

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση είχαμε με την Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Κιλκίς κ. Κατερίνα Ζιούτα -Γιαννακούλα στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα eidisis.gr.
Ιδού μια σύνοψη μόνο των σημαντικότερων πτυχών της συνέντευξης καθώς ολόκληρη μπορείτε να την παρακολουθήσετε από το eidisis.gr.

 

 

Ρωτήσαμε την κ. Κατερίνα Ζιούτα -Γαιννακούλα ποιο είναι το ανθρώπινο δυναμικό και ο στόλος μηχανημάτων με τα οποία διεκπεραιώνεται ο το έργο του καθαρισμού της πόλης και των οικισμών του δήμου.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας διαθέτει 11 απορριμματοφόρα, από τα οποία τα 3 αγοράστηκαν τον τελευταίο χρόνο, είναι καινούργια δηλαδή, άλλα τέσσερα επίσης είναι καινούργια καθώς αγοράστηκαν από την περασμένη διοίκηση και τα τέσσερα που απομένουν είναι παλιά. Το ευχάριστο όμως είναι ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε άλλα πέντε απορριμματοφόρα ώστε να έχουμε πλήρως ανανεώσει τον στόλο μας. Και θα έχουμε 16 απορριμματοφόρα.
Το μεγάλο πρόβλημα του δήμου είναι με το προσωπικό. Έχουμε μόνο 25 μόνιμους υπαλλήλους στην Υπηρεσία Καθαριότητας. Από το 2010 δεν έγιναν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τα κενά καλύπτονται με οχτάμηνες και δίμηνες συμβάσεις. Είναι ο βασικός λόγος που δεν μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες όπως και εμείς τις θέλουμε. Εναλλάσσονται συνεχώς, μέχρι να μάθουν φεύγουνε, το οχτάμηνο με το δίμηνο δεν κουμπώνει πάντα. Υπάρχουν περίοδο που λειτουργούμε με κενά.
Επομένως με την προμήθεια των νέων μηχανημάτων οι υπηρεσίες καθαριότητας προς τους πολίτες θα είναι καλύτερες. Μέσα στην πόλη αυξήσαμε τα δρομολόγια, βγάζουμε πλέον και τρίτο. Ευελπιστούμε ότι και στα χωριά θα καταφέρουμε να βγάλουμε και δεύτερο δρομολόγιο εβδομαδιαίως. Αυτός είναι ο στόχος. Στα μεγάλα χωριά είναι απαραίτητο. Έχουμε 112 χωριά, σε όλα, τα μικρά δηλαδή, θα είναι αδύνατο να πάνε δυο φορές , αλλά στα μεγάλα είναι απαραίτητο.

 

Για την εικόνα στο κέντρο της πόλης; Γιατί χωλαίνει;
Το κέντρο καθαρίζεται καθημερινά από τις 6.3ο με απορριμματοφόρα μας και τις 7 με τα πεζοπόρα τμήματα. Χωλαίνει όμως το κέντρο διότι θέλουμε και τη βοήθεια του πολίτη.

 

Ένας δημότης θα μπορούσε να πει πως αυτό που είπατε αποτελεί υπεκφυγή και μετάθεση ευθύνης…
Εμείς ως υπηρεσία αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε ακόμα την υποδομή και τον αριθμό των υπαλλήλων που απαιτούνται για την προσδοκώμενη από όλους καθαριότητα. Αλλά θα ήθελα και ο πολίτης και ο επαγγελματίας να συνεργάζεται καλύτερα …

 

Τότε ποιες είναι οι συμπεριφορές που θεωρείτε βλαπτικές ή που δυσχεραίνουν το έργο της καθαρής πόλης του καθαρού κέντρου.
Είναι απλό. Όταν βγάζει τα σκουοίδια του να τα έχει καλά κλεισμένα και να τα βάζει μέσα στον κάδο. Το πρωί πέρασε το απορριμματοφόρο και καθάρισε την πόλη. Αν έχει λοιπόν απορρίμματα ας τα κρατήσει στο μαγαζί του, μην τα βγάζει έξω και περιμένουν μέχρι το μεσημέρι. Έχει κούτες, μην τις πετά ολόκληρες χωρίς να τις τσαλακώσει. Ενημερώσαμε πολλές φορές πότε περνάνε τα απορριμματοφόρα, τι να κάνουμε με τα σκουπίδια μας… Δεν μπορώ να φανταστώ πως ένας επαγγελματίας μετά από τόση ενημέρωση δεν γνωρίζει πότε περνάει το απορριμματοφόρο, πως να διαχειρίζεται τα σκουπίδια του…

 

Στη συνέχεια η κ. Ζιούτα απαντά σε εξειδικευμένα ερωτήματα, όπως:
Τι πρέπει να κάνει ένας πολίτης που έχει μια χαλασμένη καρέκλα και θέλει να την βγάλει από το σπίτι του και να είναι συνάμα σύννομος, να μην δημιουργεί πρόβλημα στην πόλη του;
Επικοινωνεί με την υπηρεσία του δήμου κι εκείνη τον ενημερώνει ημέρα και ώρα που θα κατεβάσει τα ογκώδη

 

Τι γίνεται στα χωριά, κι εκεί τηλεφωνούν στο δήμο; Ή υπάρχουν ειδικοί χώροι, σκάφες όπου εναποθέτουν τα ογκώδη;
Υπάρχουν σκάφες στα περισσότερα χωριά. Εκεί απορρίπτονται.

 

Τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν κάνει στο σπίτι του μια ανακαίνιση. Αναλαμβάνει ο δήμος την αποκομιδή των σκουπιδιών, των ογκωδών; Αν όχι με ποιο τρόπο απορρίπτονται στα σκουπίδια; Τι πρέπει να κάνει και τι να αποφύγει για να είναι σύννομος;
Ο δήμος δεν μπορεί να διαχειριστεί την ανακαίνιση του σπιτιού ενός δημότη. Οφείλει να νοικιάσει μια σκάφη κι εκεί να τα απορρίπτει τα μπάζα του, τα έπιπλα. Ο ιδιώτης τα όποια μπάζα θα τα κατευθύνει στο δικό του αδειοδοτημένο χώρο.

 

Στη συνέχεια η κ. Ζιούτα περιγράφει σημαντικές πλευρές της συμπεριφοράς του πολίτη που οφείλουν να εναρμονιστούν με όσα διαλαμβάνει η κυκλική οικονομία.
Κλαδιά και οικιακά απορρίμματα στα χωριά μπορούν να εναποτίθενται σε μια γωνιά του οικοπέδου και να γίνονται λίπασμα. Κι εμείς σαν δήμος οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να διαχωρίζει τα σκουπίδια του, αλλού τα ογκώδη, αλλού τα ανακυκλώσιμα, αλλού τα αστικά απορρίμματα

Εν τέλει: Στο Κιλκίς θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους κάδους, περισσότερα καλάθια απορριμμάτων… Σιγά σιγά τα αυξάνουμε και θα τα έχουμε κάποια στιγμή… Αλλά και ο πολίτης οφείλει να μην πετάει στο δρόμο σκουπίδια, το άδειο πακέτο του, το άδειο μπουκάλι του και μάλιστα από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Ή να ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου και να πετάει σακούλα με σκουπίδια πάνω στο οδόστρωμα… Έχουμε και τέτοια φαινόμενα.
Επειδή σιχαίνονται να σηκώσουν το καπάκι του κάδου, αφήνουν τη σακούλα στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο. Ή να πετάει τη σακούλα από τον τρίτο ή τον τέταρτο όροφο σημαδεύοντας τον κάδο που είναι κάτω..

 

Ο δήμος επέβαλε για παρόμοιες βλαπτικές συμπεριφορές σε όλα αυτά τα χρόνια έστω ένα πρόστιμο; rωτήσαμε την κ. Ζιούτα.
Δυστυχώς ο δήμος δεν έχει επιβάλλει ακόμα ούτε ένα πρόστιμο. Και λέω δυστυχώς επειδή προσωπικά σαν αντιδήμαρχος πιστεύω πως έπρεπε να επιβάλλουμε. Το επόμενο βήμα μας θα είναι η επιβολή των προστίμων. Προσπαθούμε με την ενημέρωση, προσπαθούμε με την επίπληξη να αλλάξουμε τους δημότες που επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά. Αλλά δυστυχώς δεν γίνεται μόνο με ενημέρωση και επίπληξη. Θα πρέπει ο δήμος να προσχωρήσει στην επιβολή προστίμων μήπως και συνετιστούν όσοι συνεχίζουν να επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά.

 

Στη συνέχεια η κ. Ζιούτα απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών καθαριότητας και στην πορεία του συστήματος εναπόθεσης των απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) την κατασκευή Σταθμού Μεταφορών Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και την τελική διαχείριση των απορριμμάτων από τις Σέρρες, από όπου θα επιστρέφει ένα σαφώς μικρότερος όγκος υπολειμμάτων.
Όλα αυτά και κάμποσα ακόμα ερωτήματα με τις απαντήσεις τους από την Αντιδήμαρχο Κατερίνα Ζιούτα-Γιαννακούλα με το καυτό «χαρτοφυλάκιο» στα χέρια της, αυτό της καθαριότητας , καταγράφονται στη συνέντευξη της στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα eidisis.gr.

Θεοφύλακτος Παγλαρίδης

Πολυμέσα