Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021, 3:35:59 μμ
etpa
Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2015 21:50

Κέντρο προσφύγων ούτε στο Γαλλικό, ούτε οπουδήποτε στο Δήμο Κιλκίς

Συντάκτης:

Το κλίμα εξαρχής ήταν σχετικά ήρεμο καθώς είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πρόταση της ΜΚΟ για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στα 40 στρέμματα του Γαλλικού κρίθηκε αρνητικά, δηλαδή η περιοχή κρίθηκε ακατάλληλη. Έτσι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς την οποία έσπευσαν να παρακολουθήσουν περί τους 100 πολίτες της ευρύτερης περιοχής Γαλλικού κύλησε ήρεμα καθώς όλοι συμφωνούσαν: Η περιοχή είναι ακατάλληλη.


Ο Δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης έσπευσε, αφού έδωσε ένα χρονικό της υπόθεσης με την επίσκεψη του κλιμακίου της ΜΚΟ την προπερασμένη Παρασκευή και του υπουργού Γ. Μουζάλα την επομένη, να διευρύνει την απόφαση: Δεν συμφωνούμε στην δημιουργία κέντρου διαμονής προσφύγων  όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή του Γαλλικού, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του Δήμου Κιλκίς. Το σκεπτικό είναι γνωστό και αναπτύχθηκε τόσο στη προ εβδομάδας σύσκεψη στο Δημαρχείο, όσο και στη συνάντηση του Δημάρχου με τους επικεφαλής των παρατάξεων, το μεσημέρι της Δευτέρας: Ο ν. Κιλκίς δεν αντέχει δεύτερο κέντρο προσφύγων, αφού στην Ειδομένη λειτουργεί ήδη άτυπα ένα κέντρο και θα δημιουργηθούν μείζονα θέματα τάξης και ασφάλειας αν σε μικρή απόσταση εγκατασταθούν μετανάστες που μοναδική τους επιδίωξη θα έχουν να φύγουν από την χώρα και θα γνωρίζουν ότι σε μικρή απόσταση υπάρχει η δίοδος εξόδου (Ειδομένη).
Οι επικεφαλής των παρατάξεων Παύλος Τονικίδης, Αγγελική Αντωνιάδου (μίλησε εκ μέρους της κ. Ρούσσου που απουσίαζε)  και Γιάννης Φαχουρίδης εμπλούτισαν το σκεπτικό με επιμέρους απόψεις και στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους βουλευτές Θ. Παραστατίδη και Γ. Γεωργαντά. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι από επαφές και συνεργασίες του με θεσμικά όργανα του κόμματος και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής  προέκυψε ότι ανεστάλη κάθε σχέδιο επί της πρότασης της  πρόταση της ΜΚΟ για κέντρο προσφύγων στο Γαλλικό, καθώς η έκταση κρίθηκε ακατάλληλη.
Ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς και ως νομικός διευκρίνισε πολλά σημεία της επίμαχης πρότασης. Κατ’ αρχήν είπε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης δεν αναφέρονται σε δημιουργία Hot Spots (έλεγχος και ταυτοποίηση εισερχομένων παράνομα στην χώρα) αφού ο έλεγχος γίνεται στα νησιά. Ουσιαστικά πρόκειται για κέντρα διαμονής μεταναστών κι όχι προσφύγων αφού οι πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές γίνονται δεκτοί από την Ευρώπη και αποκλείονται μόνο οι οικονομικοί μετανάστες.
Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ομιλητές  (Φαχουρίδης, Βεργίδης, Σισμανίδης) ζήτησαν επιτακτικά από την κυβέρνηση να εκπονήσει ένα σχέδιο για αντιμετώπιση του υπαρκτού ενδεχομένου να κλείσουν τα σύνορα και για τους πρόσφυγες.
Μίλησαν πολλοί αναπτύσσοντας περίπου τα ίδιο σκεπτικό: Το Κιλκίς δεν προσφέρεται για δημιουργία δεύτερου κέντρου μεταναστών. Ο κ. Παύλος Θωμαίδης περιφερειακός σύμβουλος με την μακρά επιχειρησιακή εμπειρία παρουσίασε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια μαζική και ανεξέλεγκτη παρουσία προσφύγων – μεταναστών στο νομό.
Μίλησαν οι κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Άννα Δημάκη, Δημήτρης Κυριακίδης, Νίκος Ταχτσίδης, Γιώργος Μπαλάσκας, Γιώργος Καρυπίδης, Νίκος Ιντζέλης, Άκης Πιπερίδης, Μάκης Πεντζερετζής, Θόδωρος Βαφειάδης, Νίκος Στανημερόπουλος, Κώστας Ζώτος, Βασίλης Καραμπίδης, Δημήτρης Δημητρίου, οι πρόεδροι των τριών κοινοτήτων: Κώστας Αϊβαλιώτης Γαλλικού, Γιάννης Παπαντόπουλος Καμπάνη και Χρυσόπετρας Γιάννης Ναζλόγλου καθώς επίσης κι ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα που εξέλεξαν πρόσφατα οι κάτοικοι των οικισμών. Σημειώνουμε ότι στο διαρρεύσαν διάστημα από την πρώτη επίσκεψη των μελών της ΜΚΟ, όταν και κοινοποιήθηκε το ζήτημα, ο Δήμαρχος Δ. Σισμανίδης ζήτησε από τα τοπικά συμβούλια των καποδιστριακών δήμων Γαλλικού και Πικρολίμνης να γνωματεύσουν επί της πρότασής του και όλα ομόφωνα, πλην Πεδινού με πλειοψηφία, τάχθηκαν κατά της δημιουργίας κέντρου διαμονής μεταναστών στα όρια του δήμου.
Κι ενώ η συζήτηση κυλούσε σχετικά ήρεμα και σε κλίμα ομοφωνίας, ένα περιστατικό τάραξε τα νερά και προκάλεσε παρενέργειες. Ο γραμματέας της Ν.Ε. Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Βιδιαδάκης κλήθηκε να ενημερώσει το σώμα δοθέντος ότι προ δυο ημερών είχε εκδοθεί η γνωστή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βιδιαδάκης επανέλαβε ότι ύστερα από επικοινωνία του με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έγινε γνωστό ότι η πρόταση της ΜΚΟ κρίθηκε αρνητικά και δεν υπάρχει θέμα δημιουργίας κέντρου μεταναστών στο Γαλλικό.
Στο σημείο αυτό και σε έντονο ύφος ο η κ. Άννα Δημάκη ρώτησε  αν η δέσμευση αφορά και το σύνολο του νομού και ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος. Ο κ. Βιδιαδάκης απάντησε ότι αναφέρεται μόνο για την περίπτωση του Γαλλικού και δεν μπορεί ο ίδιος να δεσμευτεί για ό,τιδήποτε άλλο.  Στην ένταση που δημιουργήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παύλος Τονικίδης κατήγγειλε τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας και αποχώρησε μαζί με τους συμβούλους του από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Επί της ουσίας της απάντησης Βιδιαδάκη, αντέδρασε και ο βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς που ανέφερε ότι «αύριο κιόλας» θα καταθέσει ερώτηση προς τον κ. Μουζάλα για να πληροφορήσει υπεύθυνα τους πολίτες του νομού.

Πολυμέσα