Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021, 3:34:45 μμ
etpa
Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2015 23:41

Κιλκίς και Στρώμνιτσα - Δύο πόλεις με κοινή κληρονομιά

Συντάκτης:

Του Χρήστου Καναρόπουλου

Μια άκρως ενδιαφέρουσα και πλημμυρισμένη από συναισθήματα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, αφιερωμένη στην Στρώμνιτσα, με την οποία έκλεισε η "αυλαία" των πολιτιστικών εκδηλώσεων εορτασμού των πολιούχων της πόλεως του Κιλκίς, Αγίων Πέντεκαιδεκα Ιερομαρτύρων.


Η Ιερά Μητρόπολις Πολυανής και Κιλκισίου, ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Κιλκίς και ο Δήμος Κιλκίς από κοινού προσκάλεσαν τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Στοβίων και τοποτητηρή Στρωμνίτσης κ. Δαδίβ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αχρίδος να επισκεφθεί το Κιλκίς και να αναπτύξει το ιστορικό και εκκλησιολογικό οδοιπορικό για τη σημερινή Στρώμνιτσα, από την οποία προήλθαν οι πρώτοι κάτοικοι του Κιλκίς ως πρόσφυγες τον Αύγουστο του 1913.
Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρίδης μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, καλοσώρισε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο στην πόλη του Κιλκίς (για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα) και τόνισε τον αγώνα που δίνουν οι Ορθόδοξοι χριστιανοί της κανονικής ορθοδόξου Εκκλησίας σε ένα "εχθρικό" περιβάλλον για αυτήν στα Σκόπια.
Η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς κα. Μαρία Τσοπούλου, η οποία άνοιξε την εκδήλωση, κατέθεσε τις εμπειρίες της Κιλκισιώτικης αποστολής στην Στρώμνιτσα τονίζοντας ότι υπάρχουν πλέον οι βάσεις για συνεργασίες και περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με παρανομαστή την κοινή μας κληρονομιά.
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κιλκίς κ. Δημήτριος Τσαντάκης υπογράμμισε ότι οι Άγιοι προστάτες του Κιλκίς τιμήθηκαν όπως αρμόζει από το Δήμο και τους δημότες και το οδοιπορικό στην Στρώμνιτσα αποτελεί μια σημαντική και πλούσια εμπειρία, αναφέροντας τις διακρατικές διασυνοριακές δράσεις με τον Δήμο Στρωμνίτσης.
Αμέσως ακολούθησε η ομιλία του Θεοφιλεστάτου η οποία εξέπληξε τους κιλκισιώτες, που ασφυκτικά γέμισαν την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κιλκίς.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν παραδοσιακά τραγούδια από την ενοριακή χορωδία του Αγίου Δημητρίου "ο Άγιος Νέστωρ", με χοράρχη τον πρωτοψάλτη του ως άνω Ιερού Ναού  κ. Σάββα Ηλιάδη.
Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κ. Ιωάννης Τσογγίδης και ο πρώην Δήμαρχος Κιλκίς κ. Αναστάσιος Αμανατίδης καθώς και οι εφημερίοι του Ιερού Ναού Πέντεκαιδεκα Ιερομαρτύρων Αρχιμ. Γαβριήλ Τσολάκης και Πρωτ. π. Στέφανος Μουρατίδης.