Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021, 3:46:38 μμ
etpa
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015 21:01

Κυβέρνηση σαν Μη Κυβερνητική Οργάνωση «βάζει φωτιά» στο ν. Κιλκίς

Συντάκτης:

Με συμπεριφορά Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης η κυβέρνηση Τσίπρα προσθέτει προβλήματα σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή όπως το ακριτικό Κιλκίς.
Την ώρα που η κατάσταση στα σύνορα (Ειδομένη) τείνει να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς διογκώνεται ο αριθμός των  παγιδευμένων μεταναστών από χώρες εκτός Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν και καθημερινά κατακλύζεται από χιλιάδες πρόσφυγες, η κυβέρνηση εν κρυπτώ και χωρίς στοιχειώδη ενημέρωση των πολιτών του Κιλκίς ή έστω των αυτοδιοικητικών του φορέων προχωρεί σε κινήσεις  που τουλάχιστον προδίδουν αμηχανία, έλλειψη συντονισμού και προσπάθεια εξαπάτησης ή εκφοβισμού των πολιτών. Όπως προέκυψε το Σαββατοκύριακο με τα «μυστήρια» του Γαλλικού.


Κι αυτά ενώ ο μεν Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης προειδοποιεί πλέον επισήμως από του βήματος του Δημοτικού Συμβουλίου και καλεί τους πολίτες σε επαγρύπνηση ενόψει κινητοποιήσεων που όλα δείχνουν πως δεν θα αργήσουν, ο δε Δήμαρχος Κιλκίς σε υψηλούς τόνους διακηρύσσει ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να στηθεί «κέντρο προσωρινής διαμονής προσφύγων» στα όρια του Δήμου Κιλκίς.
Ας πάρουμε όμως χρονολογικά όσα εξοργιστικά διαδραματίστηκαν στο νομό το τελευταίο τριήμερο.

 

Εκδιώχθηκαν …τεχνικοί από το Γαλλικό
Την Παρασκευή σε αγροτική περιοχή του Γαλλικού, δίπλα στην εθνική οδό και σε ένα χωράφι 40 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ενός δικηγόρου που δεν είναι γνωστός στην περιοχή, εμφανίστηκαν εκπρόσωποι   μιας από τις περιβόητες  εθελοντικές οργανώσεις για να καταμετρήσουν το αγροτεμάχιο. Έγιναν αντιληπτοί από κατοίκους, στον τόπο κατέφθασαν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κώστας  Αϊβαλιώτης, η δημ. σύμβουλος Άννα Δημάκη, ο Κώστας Γιαννόπουλος  και σε ερωτήσεις τους για το σκοπό της επίσκεψής τους εμφανίστηκαν εριστικοί. Τα πνεύματα «άναψαν» σε  λίγα λεπτά οι εν λόγω παράξενοι επισκέπτες εκδιώχτηκαν κακήν κακώς από τους εξαγριωμένους κατοίκους που πληροφορήθηκαν ότι στο εν λόγω χωράφι σκοπεύει η κυβέρνηση ερήμην της τοπικής κοινωνίας  να εγκαταστήσει κέντρο προσωρινής διαμονής μερικών χιλιάδων προσφύγων.

 

Σύσκεψη στο Δημαρχείο το Σάββατο
Το μεσημέρι του Σαββάτου κι ενώ τα νέα διαδόθηκαν αστραπιαία σε όλο το νομό, ο Δήμαρχος Κιλκίς συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Δημαρχείο προσκαλώντας τους κατοίκους και τους φορείς του Γαλλικου και της ευρύτερης περιοχής καθώς και τους βουλευτές και τον αντιπεριφερειάρχη.
Στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο βουλευτής Γ. Γεωργαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, ο αντιδήμαρχος Ακης Πιπερίδης, η δημ. σύμβουλος Άννα Δημάκη, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας  Κώστας Κώστας Αϊβαλιώτης, ο Κώστας Γιαννόπουλος, πολίτες του Γαλλικού, ενώ απουσίασαν οι άλλοι δυο βουλευτές του νομού.
Κι εκεί αποκαλύφθηκε ότι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση από τον Σεπτέμβριο ακόμα – το σχετικό έγγραφο αίτημα της προς την  κυβέρνηση (Υφ. Μακεδονίας – Θράκης)  και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας  κοινοποιήθηκε στην Π.Ε. Κιλκίς στις 20 Σεπτεμβρίου 2015 χωρίς να δοθεί από τότε στη δημοσιότητα!- παραχωρεί δωρεάν (σ.σ.!) ένα χωράφι8 40 στρεμμάτων στην αγροτική περιοχή του Γαλλικού για να το αξιοποιήσει η κυβέρνηση δημιουργώντας εκεί κέντρο προσωρινής διαμονής προσφύγων.
Οι «φιλάνθρωποι»  αυτοί μη κυβερνητικοί εκθείαζαν τα πλεονεκτήματα της περιοχής για ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, και καλούσαν την κυβέρνηση να απαντήσει μέχρι 20 Οκτωβρίου αν δέχεται την προσφορά τους. Πρόκειται για το χωράφι που επισκέφθηκαν την προηγούμενη ημέρα οι εκπρόσωποι των «φιλάνθρωπων»
Ο κ. Ανδρέας Βεργίδης βρέθηκε σε δύσκολη θέση να εξηγήσει  στους κατοίκους του Γαλλικού γιατί ποτέ δεν ενημέρωσε για την εν λόγω «προσφορά» περιοριζόμενος στη διευκρίνιση ότι αποτελούσε απλή κοινοποίηση χωρίς υποχρέωση απάντηση εκ μέρους της Π.Ε. Κιλκίς. Ο αντιδήμαρχος Άκης Πιπερίδης εξήγησε ότι μόνο κατάλληλη δεν είναι η περιοχή για παρόμοιο κέντρο αφού το δίκτυο υδροδότησης δεν καλύπτει επαρκώς ούτε τις ανάγκες των κατοίκων.
Οι  κ. Αϊβαλιώτης και Γιαννόπουλος καθώς και πολίτες του Γαλλικού σε υψηλούς τόνους ενημέρωσαν για όσα προηγήθηκαν στο Γαλλικό την Παρασκευή και εξέφρασαν την κατηγορηματική άρνηση της περιοχής να δεχθεί εγκατάσταση κέντρου διαμονής προσφύγων, επικαλούμενοι, πέραν των άλλων, και όσα δεινά θα προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή από τη διαμονή χιλιάδων ανθρώπων κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ο βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς προσέφερε στο διάλογο και τα επιχειρήματα που οφείλει η Αντιπεριφέρεια, έστω και καθυστερημένα να επικαλεστεί  σε απάντησή της στην «προσφορά» των «φιλάνθρωπων δωρητών».  Κι αυτά είναι αφενός η αδυναμία των δικτύων (ύδρευσης ) να εξυπηρετήσουν ένα τόσο μεγάλο όγκο προσφύγων αλλά και κυρίως η κατηγορηματική άρνηση του νομού να δεχθεί και δεύτερο κέντρο διαμονής προσφύγων, αφού ήδη στην Ειδομένη λειτουργεί άτυπα μεν αλλά ενδεικτικά των προβλημάτων που δημιουργούνται μόνιμο κέντρο μεταναστών όπου καθημερινά διαμένουν και διακινούνται χιλιάδες πρόσφυγες. «Ποιος θα διασφαλίσει τη στεγανότητα μεταξύ των δυο κέντρων, όταν όσοι θα διαμένουν στο Γαλλικό θα έχουν ως σκοπό ζωής να προσεγγίσουν την Ειδομένη για να διαφύγουν προς την ΠΓΔΜ;» αναρωτήθηκε.
Όλα αυτά μαζί διανθισμένα με την καταδίκη της περιφρονητικής προς την τοπική κοινωνία πολιτικής της κυβέρνησης που εν κρυπτώ επιχειρεί να δημιουργήσει κέντρο μεταναστών.
Ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης τόσο με την έναρξη της συζήτησης, αλλά και συγκεφαλαιώνοντας μετά την ολοκλήρωσή της καταδίκασε τη συμπεριφορά τόσο της «φιλάνθρωπης» Μ.Κ.Ο. όσο και της κυβέρνησης που λειτουργεί ερήμην των θεσμικών φορέων του τόπου , διακήρυξε ότι «να το πάρουν απόφαση. Κέντρο διαμονής προσφύγων δεν πρόκειται να λειτουργήσει στα όρια του δήμου Κιλκίς. Έχουμε ένα στην Ειδομένη, ας αναζητήσουν άλλους νομούς. Η  κ.Κόλλια ως υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης μπορεί να βρει χώρους και στις Σέρρες» σχολίασε δηκτικά και η σύσκεψη έληξε με την  προσδοκία ότι θα υπάρξει επικοινωνία του ευρισκόμενου στην Ειδομένη από το πρωί της ίδιας ημέρας αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα με τους θεσμικούς φορείς του τόπου.

 

Καλύτερα να μην ερχόταν….
Τελικά αργά το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Μουζάλας εδέησε να έρθει για να επιθεωρήσει, όπως είπε, την περιοχή όπου υπάρχει – τι έκπληξη!- η δωρεά της «φιλάνθρωπης»  ΜΚΟ. Μόνο που αντί να εξηγήσει και να πείσει τους δύσπιστους πλέον πολίτες του Γαλλικού που τον περίμεναν στο διαβόητο χωράφι  για τα σχέδια της κυβέρνησης, επέλεξε την αυταρχική συμπεριφορά της εξουσίας απέναντι σε υπήκοους. Κάπως σαν τους Μη Κυβερνητικούς που την προηγούμενη ημέρα στις ερωτήσεις των Γαλλικιωτών «ποιοι είστε τι θέλετε;» απάντησαν με σκαιότητα «και εσείς ποιοι είστε; Φύγετε,  δεν έχετε δουλειά εδώ!»
Αν μάλιστα δεν βρισκόταν στον χώρο ο  Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης που έσπευσε να τον υποδεχθεί, ίσως ο κ. Μουζάλας να είχε χειρότερη τύχη από τους Μη Κυβερνητικούς που απλώς εκδιώχθηκαν. Η αδυναμία ή και η άρνησή του να απαντήσει στα ερωτήματα των κατοίκων προκάλεσε ένταση και τελικά αποχώρησε αποδοκιμαζόμενος. Μάλιστα απείλησε πως την άλλη φορά θα έρθει με τα ΜΑΤ!