Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020, 6:50:22 πμ
Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 22:59

Κυριακίδης: Παραλάβαμε σημαντικό έργο και θα το επαυξήσουμε. Προτάσεις δεκάδων εκατομμυρίων προς υλοποίηση

Συντάκτης:

Συνέντευξη του δημάρχου Κιλκίς, Δημήτρη Κυριακίδη, στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ και στον Θεοφύλακτο Παγλαρίδη.
Είστε δεκατρείς μήνες στο δημαρχιακό θώκο. Αν και παλαιότερα διατελέσταε δημ. σύμβουλος σίγουρα υπάρχει διαφορά. Τα περιμένατε καλύτερα λοιπόν τα πράγματα; Χειρότερα; Μέσα σας λέτε ‘’Ωχ που έμπλεξα! Ποια είναι η πρώτη απολογοστική εντύπωση που έχετε;


Πράγματι υπάρχει μεγάλη διαφορά σε κάποιον ο οποίος είναι ένας απλός δημοτικός σύμβουλος, σε κάποιον που ήταν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου από τη θέση του Δημάρχου. Είναι τεράστια η απόκλιση, πολλές οι ιδιαιτερότητες και πολύ μεγαλύτερες οι ευθύνες. Αυτό το οποίο ξεκινήσαμε μια ομάδα συνεργατών είμαστε αποφασισμένοι να το φέρουμε εις πέρας και αυτό κάνουμε ένα χρόνο τώρα. Με πολλή δουλειά, με πολλή όρεξη, με συνεννόηση και συνεργασία. Η αλήθεια είναι ότι τα τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα βλέπουμε όλοι. Οι συνδημότες μας απέξω έχουν άλλη εικόνα για τους αυτοδιοικητικούς. Οι αυτοδιοικητικοί όμως μέρα – νύχτα γνωρίζουν το αντικείμενο, βλέπουν τα προβλήματα, τις ιδιαιτερότητες που έχει ο κάθε Δήμος, δέχονται πάρα πολλή πίεση. Άλλωστε δεν είναι άγνωστο το κλισέ ‘’Για όλα φταίει ο Δήμαρχος’’. Αυτό όμως μας δίνει και κάποιες ευθύνες παραπάνω. Δόξα τω Θεώ, μετά από ένα χρόνο σκληρής δουλειάς σε συνεννόηση και συνεργασία φυσικά με τους συνεργάτες αυτοδιοικητικούς, με τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, κυρίως όμως με τους δημοτικούς υπαλλήλους πιστεύω ότι πήγαμε ένα βήμα μπροστά το Κιλκίς. Και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ στα λόγια, αποτυπώνεται και στις πράξεις, αποτυπώνεται και στο έργο, στη σκέψη και στα λόγια του κάθε συνδημότη.

 

Η εικόνα που λέγαμε; Αυτό που παραλάβατε ήταν σε τέτοιο βαθμό επαρκές ώστε να κάνετε τα επόμενα βήματα, να προχωρήσετε ή είχατε πολύ σημαντικά προβλήματα να αντιμετωπίσετε;
Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι ρόδινα στην Αυτοδιοίκηση. Η υποστελέχωση του ανθρώπινου δυναμικού, η αναντιστοιχία αρμοδιοτήτων – πόρων, η υστέρηση κονδυλίων σε σημαντικό βαθμό, το ότι τα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι περιορισμένα και μάλιστα χρειάζεται μελέτη πριν κάνεις οποιοδήποτε έργο. Όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα στη διαχείριση των αυτοδιοικητικών πραγμάτων. Παρόλα αυτά η θέση μας είναι ότι έχουμε παραλάβει ένα σημαντικό έργο. Οφείλουμε αυτό το έργο να το διατηρήσουμε και να το επαυξήσουμε και οτιδήποτε στρεβλό αντιμετωπίσαμε – γιατί πάντα υπάρχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, πάντα υπάρχει αδυναμία διοικητική – οφείλουμε να το ξεπεράσουμε. Και όπως σας είπα και πριν αυτά ξεπερνιούνται με θέληση, με οργάνωση και με πολλή δουλειά. Είμαι πραγματικά περήφανος για όλους τους συνεργάτες αλλά και για τους υπαλλήλους γιατί ανεβάσαμε ταχύτητα. Δουλεύουμε όλοι καθημερινά, ερχόμαστε το πρωί και φεύγουμε τελευταίοι από το Δήμο, γιατί θέλουμε πραγματικά την εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο λαός του Κιλκίς να την τιμήσουμε και να τον προδώσουμε.

 

Αν σας ρωτούσα κ. Δήμαρχε σ’ αυτόν τον ένα χρόνο να μου ορίσετε τα δύο – τρία βασικά σημεία του αποτυπώματος που άφησε η τωρινή Διοίκηση στο Δήμο Κιλκίς, τι το σημαντικότερο δηλ. επιδιώξατε και πετύχατε στο Δήμο Κιλκίς, τι θα μου λέγατε;
Καταρχήν στο διοικητικό τομέα πετύχαμε το ψηφιακό οργανόγραμμα το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα στην επόμενη ‘’Κινητικότητα’’ ο Δήμος Κιλκίς να μπορεί να δεχθεί δημοτικούς υπαλλήλους από άλλους Δήμους και από δημόσιες υπηρεσίες, κάτι το οποίο είχε να γίνει δέκα χρόνια και στερείτο ο Δήμος έμψυχου δυναμικού. Γι’ αυτό και όλοι μπορούσαν να φύγουν από το Δήμο και κανείς να μην έρχεται! Επομένως, με τη δημιουργία του ψηφιακού οργανογράμματος και των περιγραμμάτων θέσης από τον περασμένο Φεβρουάριο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να δεχθούμε κόσμο με την ‘’Κινητικότητα’’ η οποία ‘’ανοίγει’’ νομίζω τον επόμενο μήνα. Επειδή υπάρχουν πολλές κενές θέσεις πιστεύω ότι μ’ αυτή τη διαδικασία θα μπορέσει ο Δήμος Κιλκίς να στελεχωθεί όσο δυνατόν καλύτερα. Ένα δεύτερο σημείο, για το οποίο αισθάνομαι περήφανος είναι ότι διαχειριστήκαμε σε ένα πολύ καλό βαθμό τα αδέσποτα. Η εικόνα που υπάρχει σήμερα δεν έχει σχέση με την εικόνα του προηγούμενου χρόνου. Βελτιώθηκε η κατάσταση με πάρα πολλή σκληρή δουλειά, με μελέτη, με την υλοποίηση του προγράμματος για τα αδέσποτα, με στειρώσεις,με εμβόλια σε συνεργασία με το Φιλοζωϊκό Σύλλογο και κυρίως με τους υπαλλήλους και με τους εξωτερικούς συνεργάτες καταφέραμε να περιορίσουμε το πρόβλημα. Δεν λέω ότι το εξαφανίσαμε, το περιορίσαμε. Στόχος μας είναι να μην υπάρχουν αδέσποτα, με την έννοια ότι αυτά τα ζωντανά να έχουν ιδιοκτήτη, να υιοθετηθούν και δίνουμε κίνητρα για την υιοθεσία.
Ένας ακόμη στόχος επετεύχθη στην αγροτική οδοποιία και την πρόσβαση στις κτηνοτροφικές μονάδες. Με την τοποθέτηση ειδικού συντρίμματος και αδρανούς υλικού, όλοι πλέον έχουν πρόσβαση στις περιουσίες τους και στις κτηνοτροφικές μονάδες. Άλλη διαφορά που φάνηκε ήταν με το ‘’Πολιτιστικό Καλοκαίρι’’. Μετά από αρκετά χρόνια ο Δήμος Κιλκίς απέδειξε ότι και εν μέσω πανδημίας, με όλες αυτές τις υγειονομικές διατάξεις και τους περιορισμούς, μπορεί και έδωσε στον κόσμο τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθεί, να απολαύσει πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, όχι μονάχα στην πόλη του Κιλκίς αλλά και στα χωριά μας. Για πρώτη φορά λειτούργησε ο Περιφερειακός Θερινός Κινηματογράφος χωρίς να δαπανήσει ο δημότης ούτε ένα ευρώ! Όλες οι περιφερειακές εκδηλώσεις στις τοπικές κοινότητες ήταν δωρεάν. Το 70% των δρωμένων στο ‘’Πολιτιστικό Καλοκαίρι’’ ήταν δωρεάν γιατί ο Δήμος έχει πιστεύω υποχρέωση να παρέχει πολιτιστικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους συνδημότες του.

 

Αυτές οι εκδηλώσεις όμως είχαν κόστος. Το κόστος το κάλυψε ο Δήμος....
Φυσικά. Είναι από τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, στο τμήμα του Πολιτισμού με τις διοργανώσεις πολιτιστικού θεάματος και πραγματικά πιστεύω ότι δώσαμε μια τεράστια ευκαιρία στον συνδημότη μας να διασκεδάσει. Κάτι άλλο για το οποίο είμαι περήφανος είναι στο επίπεδο του πρασίνου, με τις αλλαγές στον Κήπο – Πάρκο.

 

Υπάρχουν πάντως παράπονα στον Κήπο ότι θέλει περισσότερη προσοχή εκεί. Είναι θέμα και ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται...
Κάθε παρέμβαση που γίνεται χρειάζεται και τη συντήρησή της, Αυτή τη στιγμή είμαστε στην ευτυχή θέση να πούμε ότι εάν το μόνιμο προσωπικό του Δήμου αριθμεί περί τους 230 υπαλλήλους, με το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα, με τα οκτάμηνα στην καθαριότητα αλλά και με τις συμβάσεις λόγω Covid – 19 έχουμε τέτοιο και τόσο αριθμό υπαλλήλων που μπορούμε πραγματικά να βγούμε έξω, να δράσουμε, να συντηρήσουμε, να επισκευάσουμε, να φτιάξουμε πράγματα, όχι μόνο μέσα στην πόλη, κυρίως στα χωριά και να δώσουμε την πεποίθηση στο συνδημότη μας ότι ο Δήμος είναι δίπλα του, ότι ο Δήμος είναι κοντά του και τον στηρίζει. Αυτοί κυρίως οι υπάλληλοι, οι συμβασιούχοι θα βγουν στα χωριά και σε θέματα καθαριότητας, πρασίνου, εξωραϊσμών, θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου τα χωριά να αισθάνονται ότι είναι κοντά στο κέντρο και ότι οι πολίτες τους δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

 

Δεν είχατε αντιδράσεις από το δικό σας συνδυασμό;
Εφαρμόζω και μέσα στο συνδυασμό μου δημοκρατικές διαδικασίες. Δηλ. τα πάντα είναι στο φως, τα πάντα είναι στο τραπέζι. Για οτιδήποτε γίνεται από το Δήμαρχο πρέπει πρώτα να είναι ενημερωμένοι οι συνάδελφοι της παράταξής μου. Και πιστέψτε με, για οποιεσδήποτε αποφάσεις μου, σε όλα, οι συνάδελφοι της παράταξής μου τα γνωρίζουν όλα και για όλα συναποφασίζουμε. Και είμαι πραγματικά στην ευτυχή κατάληξη να σας πω ότι για όλες μου τις αποφάσεις είχα την απόλυτη στήριξη όλων των συνεργατών μου.

 

Ποια είναι εκείνα τα έργα που θα λέγατε ότι έχουν σφραγίδα της Διοίκησης Κυριακίδη στο Κιλκίς;
Στη Διοίκηση πέρα από το ψηφιακό οργανόγραμμα θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης και τις ψηφιακές υπηρεσίες, Είμαστε από τους πρώτους Δήμους που προχώρησαν στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό. Ο πολίτης μπορεί να παίρνει ψηφιοποιημένα πιστοποιητικά, ληξιαρχικές πράξεις, να δηλώνει τετραγωνικά, να καταθέτει αιτήσεις για την απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας – φωτισμού, το τελευταίο σε ότι αφορά τους επαγγελματίες. Όπως είπα και πριν ως προς την αγροτική οδοποιία, τα μηχανήματα έργου πήγαν σε όλα τα χωριά και έκαναν πραγματικά έργο και αυτό διαπιστώνεται από τους κατοίκους, από τους κτηνοτρόφους και αγρότες. Δώσαμε διαφορετική ώθηση στην πόλη του Κιλκίς με τα πράσινα σημεία, με περισσότερο πράσινο στο δημόσιο χώρο. Μετά από πολλά χρόνια αλλάξαμε τη χωροθέτηση του Χριστουγεννιάτικου Χωριού και δημιουργήσαμε ένα ευχάριστο περιβάλλον στην περιοχή του Κήπου – Πάρκου δίνοντας μια καινούρια νότα ώστε ο κόσμος πρώτα να το γνωρίσει και μετά να το αγαπήσει. Το περιφερειακό σινεμά, το Πολιτιστικό Καλοκαίρι, οι εκδηλώσεις στον Αθλητισμό, το 1ο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ιππικής Αντοχής, το πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης, οι αγώνες ορεινής ποδηλασίας ήταν μεγάλες διοργανώσεις του Δήμου Κιλκίς. Ψηφίστηκε ο κανονισμός λειτουργίας των λαϊκών αγορών με συγκεκριμένες οριοθετήσεις. Θεωρώ ότι η δουλειά μας απέδωσε καρπούς, το αποτύπωμα υπάρχει.
Γενικότερα στην εξυπηρέτηση του πολίτη προσπαθούμε να γίνεται άμεσα, γρήγορα, αποτελεσματικά. Πετύχαμε την ίδρυση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, του Ενιαίου Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου, του Μουσικού Σχολείου που χρειάζεται όλος ο νομός. Υπογράψαμε τη σύμβαση για το ταρτάν το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο. Τα ασφαλτικά, όπου υπήρχαν μελέτες, υλοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στην πόλη και στα χωριά μας. Όπου να ναι θα ανοίξει νέος βρεφικός σταθμός. Υλοποιήθηκαν έργα συντήρησης – επισκευών στη σχολική στέγη τα οποία θα συνεχιστούν και στην παρούσα περίοδο με τους συμβασιούχους. Δίνουμε βάση αυτή τη στιγμή στην καθαριότητα με τους κάδους απορριμμάτων, έχουμε υπογράψει τη σύμβαση και περιμένουμε την παραλαβή των νέων κάδων Θέλουμε να καλύψουμε τουλάχιστον τα απαραίτητα, όχι μόνο στην πόλη αλλά και στα χωριά. Από το διαγωνισμό που είναι κοντά στα 120.000ευρώ ο Δήμος θα προμηθευτεί 525 κάδους απορριμμάτων....
Ο προγραμματισμός μας, η δουλειά μας είναι να προλάβουμε να καταθέσουμε προτάσεις για τα μεγάλα έργα, πέρα από το πρόγραμμα ‘’Φιλόδημος’’, για να ενταχθούμε στο ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ σε ένα πρόγραμμα με πολλά κονδύλια, ύψους 2,5 δις. Έχει πολλούς άξονες και πολλές προσκλήσεις ενδιαφέροντος.
Εμείς θα κοιτάξουμε κ. Παγλαρίδη να καταθέσουμε φακέλους για κάθε πρόσκληση. Ήδη η ΔΕΥΑΚ έχει καταθέσει σε δύο άξονες που αφορούν το δίκτυο ύδρευσης και το αποχετευτικό. Αναφορικά με το δίκτυο ύδρευσης, στην τελευταία μου κάθοδο στην Αθήνα, επισκέφθηκα το Υπ. Εσωτερικών όπου εκεί ενημερώθηκα ότι η πρότασή μας ύψους 27 εκατ ευρώ μειωμένη περίπου κατά 2 εκατ βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής από τον κ. Θεοδωρικάκο και αφορά την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από σωλήνες αμιάντου σε 36 κοινότητες. Μιλάμε για το μεγάλη παρέμβαση για την υλοποίηση της οποίας είχε δεσμευθεί ο κ. Υπουργός ως έργου ποιότητας ζωής. Στη χρηματοδότηση περιλαμβάνονται και τα έξυπνα υδρόμετρα και η ενεργειακή αναβάθμιση – εξοικονόμηση μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Επίσης, μια πρόταση που θα υποβληθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και αφορά και πάλι τη ΔΕΥΑΚ αναφέρεται στην αποχέτευση της Δημοτικής Ενότητας Γαλλικού, των κοινοτήτων Καμπάνη, Μανδρών, Γαλλικού και Πεδινού οι οποίες θα ενταχθούν στο βιολογικό καθαρισμό της Νέας Σάντας. Για την ύδρευση της Δημοτικής Ενότητας Πικρολίμνης κατατίθεται πρόταση σχετικά με την κατασκευή αγωγού και την τροφοδοσία της περιοχής με πόσιμο νερό, ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων.
Ως Δήμος Κιλκίς καταθέτουμε πρόταση για τη δημιουργία αθλητικού πυρήνα στην περιοχή του κλειστού γυμναστηρίου σε μία έκταση γύρω στα δέκα στρέμματα. Για τα ‘’Έξυπνα Σημεία’’ έχουμε πρόταση για τη δημιουργία υπόγειων κάδων σε περιοχές της πόλης που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό απορριμμάτων αλλά και σε κοινότητες με ανάλογο πρόβλημα. Θα προχωρήσουμε στην προμήθεια νέων κάδων και θα κοιτάξουμε η σύμβαση να είναι πολυετής ούτως ώστε να μην επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο την ίδια διαδικασία αλλά με μια μελέτη να είμαστε σε θέση να έχουμε κάδους για τα επόμενα τρία χρόνια και μάλιστα με συγκεκριμένο προϋπολογισμό που είναι υψηλός. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την αγορά 25 οχημάτων και μηχανημάτων έργου (απορριμματοφόρα, τρακτέρ, σάρωθρο, επιβατικά αυτοκίνητα, γκρέιτερ, GCB)...

 

Υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα;
Για τα οχήματα υπάρχουν χρήματα και περιμένουμε την έγκριση της διαδικασίας ώστε να γίνει ο διαγωνισμός. Όλα τα υπόλοιπα εξαρτώνται από το Δήμο Κιλκίς και την ετοιμότητά του. Πρέπει να υποβληθεί φάκελος, τεχνικό δελτίο... Μέχρι το τέλος του χρόνου πιστεύω ότι θα υποβάλουμε φάκελο σε όλες τις προσκλήσεις. Πιστεύω ότι αυτές οι προτάσεις θα γίνουν κατά προτεραιότητα δεκτές, ότι θα γίνει δεκτή η αίτηση όποιου είναι έτοιμος χρονικά και μετά ακολουθεί η μελετητική διαδικασία και η δημοπράτηση του έργου. Εκτιμώ δοθέντος του ότι ο ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ είναι ένα μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα με πρόβλεψη άντλησης 1 ακόμη δις εφόσον εξαντληθούν οι πόροι του, είναι ευκαιρία το Κιλκίς να αξιοποιήσει τα κονδύλια του προγράμματος προς όφελος του Δήμου, των υποδομών του και των συνδημοτών μας.

Πολυμέσα