Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, 7:18:28 μμ
Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023 19:17

Λαϊκή Συσπείρωση Παιονίας: Το συλλαλητήριο στην ΠΑΘΕ εξυπηρετεί κράτος και επιχειρηματίες

«Συλλαλητήριο 1 Οκτώβρη στην ΠΑΘΕ:  Όταν τα κόμματα του κεφαλαίου και οι τοπικές διοικήσεις μετατρέπονται σε υπηρέτες των επιχειρηματικών συμφερόντων και εχθροί του λαού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Παιονίας:

 

«Tο συλλαλητήριο της 1 Οκτώβρη κατάφερε τελικά, όπως αναμενόταν, να ενώσει όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, τους εκπροσώπους τους στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση για άλλη μια φορά ενάντια στο λαό. Ήταν όλοι τους εκεί για να δώσουν τα διαπιστευτήρια στα αφεντικά τους. Κράτος, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι μπορούν να πανηγυρίζουν μιας και ο στόχος τους επετεύχθη.

Για να δούμε τι κέρδισαν κράτος και επιχειρηματίες:

Νομιμοποίησαν στη συνείδηση του κόσμου το έγκλημα ξεπουλήματος της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων της, μιας ακίνητης περιουσίας του δημοσίου αξίας 7 δις, έναντι του ευτελούς τιμήματος του 1,5 δισ. Στα 35 χρόνια εκμετάλλευσης των υποδομών τα κόστη συντήρησης και λειτουργίας αλλά και των νέων έργων που προβλέπονται, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. και οι λοιπές υποχρεώσεις προς το δημόσιο δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 0,85 δισ. Ξοδεύοντας συνολικά 5,85 δις € η εταιρεία προσδοκά τζίρο 11,35 δισ. Δηλαδή κέρδη ύψους 5,5 δισ.! Σχεδόν 100 % κέρδος. Δίκαια για το λαό πράγματα!

Για να δούμε τι έχασε ο λαός:

Νομιμοποίησαν στη συνείδηση του κόσμου όσα προβλέπει η σύμβαση όπως:

- Την κατάργηση των όποιων απαλλαγών και εκπτώσεων προβλέπονταν για τοπικούς χρήστες, ανέργους, σύμφωνα με το ΦΕΚ. 2018/τ.Β'/25-5-2020.

- Την κατακόρυφη αύξηση ύψους 120% των διοδίων τα οποία εκτοξεύονται από τα  0,03 €/χλμ. σε 0,065 €/χλμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το σημερινό καθεστώς των 0,03 € το κράτος θα εισέπραττε σε βάθος 35ετίας 3 δις όταν με την παρούσα σύμβαση θα εισπράξει μόλις 2,35 δισ.

- Την αναβάθμιση του άξονα “Χαλάστρα-Εύζωνοι” και ΟΧΙ την κατασκευή σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου. Μιλάμε δηλαδή για ημίμετρα.

Άξιοι!!! Δεν μας ξενίζει η στάση τους. Είναι τμήμα αυτού του αντιλαϊκού κράτους που όλες τις ανάγκες μας τις έχει μετατρέψει σε εμπορεύματα, ακόμη και την οδική μας ασφάλεια, που βάζει στο ζύγι κόστους-οφέλους ακόμη και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως αποδείχτηκε άλλωστε με δραματικό τρόπο τόσο στις πρόσφατες πυρκαγιές, όσο στις πρόσφατες πλημμύρες.

Δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα όλοι αυτοί που ανέχτηκαν την καθυστέρηση ενός έργου που διαθέτει έτοιμες μελέτες και απαλλοτριώσεις για πάνω από 53 χρόνια και δεν εκτελείται γιατί το κράτος ιεραρχεί με κριτήριο τα συμφέροντα των λίγων.  Ας φέρουμε στο μυαλό μας πόσο καθυστέρησε ο άλλος δρόμος καρμανιόλα της ΠΑΘΕ, ο Μαλιακός. Από τα τελευταία τμήματα της ΠΑΘΕ που παραδόθηκαν. Τόσο λοιπόν νοιάζονται...

Συμπέρασμα:

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε για να ανεβάσει τη διαπραγματευτική της ικανότητα, έναντι του κράτους, η εταιρεία που θα αναλάβει την εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου και να υπογραφεί η σύμβαση με το μέγιστο κέρδος για την ίδια. Παράλληλα, θα αποτελέσει άλλοθι για την κυβέρνηση να αποτελειώσει το έγκλημα του ξεπουλήματος και αυτής της κρατικής περιουσίας μια ώρα αρχύτερα με το ελάχιστο πολιτικό κόστος για την ίδια.

Με άλλα λόγια. “Πάμε και όπου βγει”!

Τέτοιες διοικήσεις θέλουμε; Που όχι μόνο δεν ενημερώνουν το λαό αλλά τον χρησιμοποιούν για να προωθούνται τα κυβερνητικά και επιχειρηματικά συμφέροντα;

Δεν θα το επιτρέψουμε! Θα τους ξεσκεπάζουμε παντού!

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Παιονίας, καλούμε το λαό της περιοχής να απαιτήσει από το κράτος:

- Να μην παραδοθεί και η Εγνατία Οδός στους επιχειρηματικούς ομίλους.

- Να καταργηθούν όλα τα διόδια.

- Να κατασκευαστεί εδώ και τώρα σύγχρονος και ασφαλής αυτοκινητόδρομος, ο οποίος θα λειτουργεί και θα συντηρείται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με παράλληλη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.

Αυτό τον αγώνα έχουμε ανάγκη. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Οι ζωές μας δεν μπορούν να λογίζονται ως κόστος.

Στο δίλημμα που θέτει διαρκώς το κράτος ” Ή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ή οι ζωές μας” επιλέγουμε τις ζωές μας.

Στις 08 Οκτωβρίου τους γυρίζουμε την πλάτη.

“ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ” και “ΟΛΟΙ ΜΑΣ”, ενάντια στα κόμματα του κεφαλαίου και τους συμμάχους τους, για να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες».