Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 7:10:31 μμ
Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023 17:41

"Λιθοβολούν τη ΔΕΥΑ Κιλκίς επειδή δεν αντέχουν τις επιτυχίες της"

"Λιθοβολούν τη ΔΕΥΑ Κιλκίς επειδή δεν αντέχουν τις επιτυχίες της – Δεν θα επιβαρυνθούν οι δημότες από την οφειλή της Επιχείρησης στη ΔΕΗ".

Διευκρινιστική απάντηση-ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Κιλκίς του δημάρχου Δημήτρη Κυριακίδη σε δημοσιεύματα:

"Με αφορμή αιχμηρές κριτικές που στοχοποιούν την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Κιλκίς, αποδίδοντας στη Διοίκησή της την κατηγορία περί κακοδιοίκησης εξαιτίας της οφειλής της ΔΕΥΑΚ στη ΔΕΗ Α.Ε., θεωρούμε υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε την Επιχείρηση από τις συκοφαντίες, από το άδικο κατηγορητήριο και τη λυσσαλέα απόπειρα απαξίωσής της και να καταθέσουμε στην κοινή γνώμη τεκμήρια και όχι συνειρμούς, αποδεικτικά στοιχεία και όχι προσωπικούς όσο και παρακινδυνευμένους ισχυρισμούς, που μεθοδευμένα και με τον αποσπασματικό τρόπο με τον οποίο παρατίθενται, οδηγούν στο οικείο για τους τιμητές των πάντων πεδίο της δημαγωγίας και της άκρατης ψευδολογίας.   

 

Προς αποκατάσταση της αλήθειας:

- Η οφειλή της ΔΕΥΑΚ προς τη ΔΕΗ ανέρχεται στο ποσό των 6.319.411,50ευρώ και αναφορές για ρυθμισμένη οφειλή 700.000 ευρώ σε παρελθόντα χρόνο με πλήρη μάλιστα έλεγχο δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Χρησιμοποιείται ή καλύτερα απομονώνεται ένας οικονομικός δείκτης για να φανεί ότι έχουν εκτροχιαστεί οι οικονομικές υποχρεώσεις της Επιχείρησης, ώστε να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις στους πολίτες και να θεμελιωθεί η μομφή ότι η Διοίκηση είτε δεν παρακολούθησε, είτε απώλεσε τον έλεγχο της κατάστασης.

- Η Επιχείρηση ανέστειλε τις πληρωμές των λογαριασμών της στη ΔΕΗ Α.Ε. από τον Οκτώβριο του 2021, οπότε και ενέσκηψαν οι πρώτες ανατιμήσεις στην ενέργεια, όχι γιατί είναι κακοπληρώτρια αλλά επειδή το κόστος ήταν δυσβάστακτο και ως προτεραιότητες ιεραρχήθηκαν η κάλυψη της μισθοδοσίας και των πάγιων εξόδων της και η αποπληρωμή των προμηθευτών και των συνεργαζόμενων με την Επιχείρηση τεχνικών συνεργείων. Η Επιχείρηση, για όσους καμώνονται τους έκπληκτους, είναι η πλέον ενεργοβόρα του Δήμου Κιλκίς και τούτο σημαίνει υψηλή απαίτηση ενέργειας για τη λειτουργία των υδρευτικών δεξαμενών, των αντλιοστασίων, των γεωτρήσεων και των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού.

Οι συνάδελφες ΔΕΥΑ όλης της χώρας, μηδεμίας εξαιρουμένης, έχουν πληγεί τα τελευταία δυόμισυ χρόνια από την ιλιγγιώδη κούρσα των ενεργειακών ανατιμήσεων που αποτυπώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Το θεσμικό όργανό της η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΕΔΕΥΑ), από τον Νοέμβριο του 2021 έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας στις 122 ΔΕΥΑ, απότοκης των υπέρογκων ανατιμήσεων του ρεύματος, ζητώντας από την Πολιτεία να απαλλαγούν οι ΔΕΥΑ από τη ρήτρα αναπροσαρμογής που επιβαρύνει το ενεργειακό τους κόστος, να θεωρηθούν οι ΔΕΥΑ και θεσμικά ως μεγάλοι καταναλωτές της ΔΕΗ ώστε να τύχουν θετικών ρυθμίσεων και να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους μειωμένου ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Στην συγκληθείσα δε 31η Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ , τον Δεκέμβριο του 2022, η πρότασή της για τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους ενισχύθηκε με αιτήματα για επαρκή οικονομική υποστήριξη, για την καθιέρωση ειδικού τιμολογίου ενέργειας για τις Δ.Ε.Υ.Α., για τη δημιουργία "χώρου" στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και  τη χρηματοδότηση των ενεργειακών δράσεων των Δ.Ε.Υ.Α., ώστε να αποκτήσουν ενεργειακή αυτάρκεια.

-Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΔΕΥΑΚ με χρόνο αναφοράς τον μήνα Οκτώβριο, το κόστος της κιλοβατώρας το 2019 ήταν 0,14 ευρώ και αντιστοιχούσε σε κόστος ενέργειας το μήνα στο ποσό των 144.488,88 ευρώ, το 2021 με ενεργειακή κρίση το κόστος της κιλοβατώρας αυξήθηκε στο 0,18 ευρώ  με αντίστοιχη αύξηση το μήνα στο κόστος ενέργειας το ποσό των 207.515,97ευρώ, ενώ το 2022, στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, η τιμή της κιλοβατώρας διπλασιάστηκε στο 0,35ευρώ  αυξάνοντας το ενεργειακό κόστος για τη ΔΕΥΑΚ στο ποσό των 373.183,25 ευρώ για κάθε μήνα.

Η εκτίναξη της τιμής της κιλοβατώρας έφερε στη ΔΕΥΑ, όπως και σε όλες τις Επιχειρήσεις, σε όλα τα νοικοκυριά του τόπου μας ένα μεγάλο οικονομικό βάρος, δύσκολα διαχειρίσιμο.

-Η οφειλή της ΔΕΥΑΚ στη ΔΕΗ ισούται με 11.033.853,52 κιλοβατώρες, τιμή μειωμένη κατά 2.344.794,43  κιλοβατώρες (13.378.657,95 το 2019) εξαιτίας των οργανωμένων στοχεύσεων της ΔΕΥΑΚ για την εξοικονόμηση ενέργειας τα τελευταία τρία χρόνια. Μειώθηκε δηλ. σε ποσοστό 18% η ενέργεια της κατανάλωσης χάρη στην προνοητικότητα που επέδειξε η Διοίκηση της Επιχείρησης αλλά δεν υπήρξε ανάλογη αντιστοιχία στην τιμή του ρεύματος, που επιβαρύνθηκε από  τη ρήτρα αναπροσαρμογής και το αυξημένο κόστος στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.   

Οι επενδύσεις της Επιχείρησης στην ενέργεια απέδωσαν, όπως προαναφέρθηκε μείωση κατά 18% στην αναλωθείσα ισχύ των κιλοβατώρων. Πολιτικές  ενεργειακής απεξάρτησης είναι, επίσης, τα έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης του Κιλκίς, το υδραυλικό έργο των Μουριών από το οποίο εξοικονομούνται 70.000 ευρώ κάθε χρόνο σε κατανάλωση ρεύματος γεώτρησης, η ιδιοπαραγωγή ενέργειας στην εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού που θα ελαφρύνει ετησίως το ενεργειακό  φορτίο της ΔΕΥΑΚ κατά 768.000 κιλοβατώρες, η εγκατάσταση μικροδικτύων στα αντλιοστάσια Ξηρόβρυσης, Σεβαστού, Σταυροχωρίου και στον βιολογικό καθαρισμό της Νέας Σάντας, τα εμβληματικά έργα της ΔΕΥΑΚ, με την κατασκευή των οποίων θα απαλειφθούν κόστη από διαρροές, θραύσεις αγωγών και άλλες βλάβες. Με αυτόν τον πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό η Επιχείρηση θα επιτύχει τη βασική της στόχευση που είναι η περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας.    

- Η ΔΕΥΑΚ, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου αποφάσισε να ρυθμίσει την οφειλή της στη ΔΕΗ Α.Ε, με τριτεγγυητή τον Δήμο Κιλκίς προχωρώντας σε διακανονισμό της οφειλής αυτής σε 48 δόσεις, σε εφαρμογή του άρθρου 14 του

Ν. 4643/2019, σύμφωνα με την οποία οι Δήμοι ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον για οποιαδήποτε οφειλή δημιουργηθεί από λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου οποιασδήποτε επιχείρησης ΟΤΑ έχουν συστήσει και να προσχωρήσουν ως εγγυητές στη σχετική σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.  Η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΚ αξιοποιούν την προσφάτως ψηφισθείσα τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών (Ν. 5027/2023, άρθρο 49) με την οποία δίδεται η δυνατότητα της επιχορήγησης Δήμων και ΔΕΥΑ για την εξόφληση δικαστικών και συναφών υποχρεώσεων από τον Λογαριασμό Οικονομικής Ενίσχυσης ΟΤΑ που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

 Η ρύθμιση αφορά το σύνολο των ΔΕΥΑ της χώρας μετά από κοινό αίτημα του συνδικαλιστικού τους φορέα προς το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, υποστηρίζει εμπράκτως το αίτημά τους.

Γνωρίζουν οι δημόσιοι κατήγοροι της ΔΕΥΑΚ ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες από την οφειλή της ΔΕΗ γιατί η πληρωμή θα γίνει μέσω της επιχορήγησης του Υπ. Εσωτερικών παραταύτα αρέσκονται στην κινδυνολογία.   

- Η ρύθμιση της οφειλής της ΔΕΥΑΚ, όπως πολλές φορές διευκρινίστηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο μάλιστα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, την Τρίτη 7 Μαρτίου, δεν μετακυλίεται στον δημότη και  δεν σχετίζεται ουδαμώς με αναπροσαρμογή στην τιμολογιακή πολιτική της Επιχείρησης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπογραμμίστηκε ότι  παρά τις δυσμενείς συνέπειες της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης, η ΔΕΥΑΚ από το 2020 και εντεύθεν έχει πετύχει να βελτιώσει την εισπραξιμότητά της από οφειλές καταναλωτών σε ποσοστό που ξεπερνά και το 100% σε αντίθεση με τα προγενέστερα έτη όπου συσσωρεύθηκαν και γιγαντώθηκαν οι ανείσπρακτες οφειλές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2014 οι ανείσπρακτες οφειλές άγγιζαν τα 3.100.000ευρώ και το 2019 αυξήθηκαν στα 5.224.000ευρώ. Στην ίδια συνεδρίαση περιγράφηκαν παράλληλα και οι ενέργειες της Επιχείρησης για την καλύτερη διαχείριση των υδατικών πόρων και τη μείωση της σπατάλης νερού.   

- Δεν μας φαίνεται πιο καθόλου αξιοπερίεργο το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΚ λιθοβολείται από συγκεκριμένες αντιπολιτευτικές παρατάξεις και μεμονωμένους δημοτικούς συμβούλους γιατί τα κίνητρά τους είναι πλέον ξεκάθαρα. Η ΔΕΥΑΚ είναι μια δυναμική επιχείρηση με ισχυρή τεχνογνωσία και εμπειρία στην διεκδίκηση και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής. Μέσω της ΔΕΥΑΚ ο Δήμος Κιλκίς και οι πολίτες του έχουν κερδίσει τα τελευταία τρία χρόνια έργα συνολικού προϋπολογισμού 55.000.000ευρώ, όπως τα εμβληματικά έργα σε 35 χωριά και στο Κιλκίς, η κατασκευή δύο διυλιστηρίων στο πολεοδομικό συγκρότημα του Κιλκίς και της Πικρολίμνης που προχωρά σε δημοπράτηση, η μονάδα επεξεργασίας λυματολάσπης, οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων και μικροδικτύων σε αντλιοστάσια και βιολογικούς καθαρισμούς.

Είναι φανερό ότι κάποιοι δεν αντέχουν τις επιτυχίες της Επιχείρησης γιατί πιστώνονται στη Δημοτική Διοίκηση και επιχειρούν να φρενάρουν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο τα βήματα προς την πρόοδο, υπονομεύοντας τη συνολική προσπάθεια, με αβάσιμες αιτιάσεις, με αναλήθειες και υπερβολές. Όπως στην τελευταία συνεδρίαση, όπου παρά το γεγονός ότι εξηγήθηκαν με αδιάσειστα στοιχεία οι σοβαρές παράμετροι της ενεργειακής κρίσης στα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ, επέμειναν μονότονα στη δική τους αναπόδεικτη θεωρία της μεταφοράς της οφειλής στους πολίτες ενώ ο παντελώς αστήρικτος ισχυρισμός περί κακοδιοίκησης προκάλεσε τη γενική θυμηδία.

Έχουν όλα τα πειστήρια αλλά εθελοτυφλούν. Θέλουν να πλήξουν το κύρος της ΔΕΥΑΚ  και αποτελούν συνειδητά  τροχοπέδη, αδιαφορώντας παντελώς για τις συνέπειες της άδικης κριτικής τους, για τη ζημία που προκαλούν στην εικόνα της Επιχείρησης.

Είναι έκθετοι, εκτεθειμένοι στα μάτια των πολιτών και τους προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες επειδή δεν μπορούν να χαλιναγωγήσουν τον αρρωστημένο τους εγωισμό.

Κρίμα!"