Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021, 10:07:31 μμ
etpa
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015 22:54

Με “ξένα κόλλυβα” αξίας 507 χιλιάδων «κάνει μνημόσυνο» η κυβέρνηση

Συντάκτης:

Την φιλεργατική της πολιτική επιβεβαίωσε η κυβέρνηση, παρατείνοντας πριν ένα μήνα τις συμβάσεις 28 οχταμηνιτών υπαλλήλων της καθαριότητας – συνολικά 4.000 πανελλαδικά- για ένα ακόμα έτος, αλλά «φόρτωσε» τη σχετική δαπάνη στις πλάτες του δήμου!
«Είναι απαράδεκτο, δεν μπορούν με χρήματα του δήμου να ασκούν κοινωνική πολιτική» κατήγγειλε ο Δήμαρχος Δημ. Σισμανίδης την απόφαση αυτή και ειδικότερα την οικονομική της διάσταση καθώς ο δήμος καλείται να εξοικονομήσει 507.000 ευρώ μέσα στο 2016 για να πληρώνει τους εν λόγω υπαλλήλους, η θητεία των οποίων έληγε, πριν την παράταση, στο τέλος της χρονιάς.


Να σημειωθεί ότι ενόψει της λήξης των συμβάσεων των 28 οχταμηνιτών, η διοίκηση του δήμου προέβη σε πρόσληψη 25 εργατών καθαριότητας και μετά την εξέλιξη αυτή, στον τομέα καθαριότητας θα απασχολούνται πλέον υποχρεωτικά 53 συμβασιούχοι!
Δοθέντος ότι η δαπάνη μισθοδοσίας τους οφείλει να καλύπτεται από το ανταποδοτικό τέλος, η διοίκηση ντου δήμου αντιμετωπίζει πλέον ως μόνη λύση – εφόσον δεν υπάρξει άλλη ρύθμιση- την αύξηση των τελών καθαριότητας για το 2016. Μια πρώτη εκτίμηση μάλιστα του επιπλέον κόστους αναβιβάζει την απαιτούμενη αύξηση στα επίπεδα του 20%!
Το θέμα αυτό συζητήθηκε και καυτηριάστηκε η στάση της κυβέρνησης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, το βράδυ της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου.
Με την έναρξή της το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε παλαιότερες τοποθετήσεις και καταγγελίες συμβούλων της μειοψηφίας για στελέχη του δήμου (παράσταση σε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, χρήση αυτοκινήτου). Η δικηγόρος κ. Δημαρέλου εξήγησε γιατί η κριτική που της ασκήθηκε υπήρξε άδικη και χαρακτήρισε τη συμπεριφορά προς το πρόσωπό της άκομψη και απρεπή. Μάλιστα ο κ. Ζώτος που έφερε το θέμα  σε παλαιότερη συνεδρίαση ζήτησε συγνώμη και το θέμα έληξε.
Η κ. Σοφού εναντίον της οποίας είχαν επίσης διατυπωθεί αιχμές ως προς την χρήση αυτοκινήτου, αρνήθηκε διαρρήδην την κατηγορία, εξήγησε ότι το εν λόγω αυτοκίνητο δεν είναι υπηρεσιακό,  ο δήμος δεν επιβαρύνθηκε ούτε ευρώ και επιφυλάχθηκε για τις περαιτέρω ενέργειές της.

 

Ενημέρωση για τις κερκίδες του σταδίου
Το θέμα που αποκαλύψαμε από την περασμένη εβδομάδα αναφορικά με την υπαναχώρηση της Πολιτείας και  την ακύρωση του έργου της βελτίωσης των κερκίδων και της δημιουργίας προπονητηρίου κάτω από αυτές, έφερε στη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Δημ. Σισμανίδης. Ο κ. Δήμαρχος αφού προέβη σε μια ιστορική αναδρομή του έργου και στις επαφές που είχε τους προηγούμενους μήνες με τον Υφυπουργό κ. Κοντονή, ενώ δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από τον Σεπτέμβριο με 300.000 ευρώ από τον υπηρεσιακό Υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, αλλά τα χρήματα αυτά δεν διατέθηκαν για τη συνέχιση των εργασιών.
Ουσιαστικά επιβεβαίωσε όσα αναφέρει στην καταγγελία του και ο βουλευτής Γ. Γεωργαντάς και καταλήγοντας τόνισε πως ο Δήμος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ολοκλήρωση των εργασιών και την απόδοση του έργου στους νέους του Κιλκίς.
Υπενθυμίζουμε ότι στο προσφάτως εγκριθέν τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2016 εγκρίθηκε πίστωση 411.000 ευρώ για το έργο του δημοτικού σταδίου Κιλκίς και μολονότι η υπολειπόμενη δαπάνη, βάσει προϋπολογισμού, ανέρχεται σε 750.000 ευρώ, εκτιμάται πως με την πίστωση των 411 χιλιάδων μέγα τμήμα του έργου, αν όχι το σύνολό του, δύναται να αποπερατωθεί.

 

Λ. Παζαρτζικλής: Να βοηθήσουμε
φοιτητές και οικογένειες
Μια ενδιαφέρουσα πρόταση κατέθεσε στο σώμα ο δημ. σύμβουλος Λάζαρος Παζαρτζικλής, πρόταση που τουλάχιστον αξίζει να εξεταστεί. Στο Κιλκίς υπάρχουν πολλές οικογένειες που λόγω οικονομικής στενότητας δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, είτε στενάζουν να ανταποκριθούν στις δαπάνες διαβίωσής τους σε άλλη πόλη. Στη Θεσσαλονίκη σπουδάζουν εκατοντάδες φοιτητές από το δήμο Κιλκίς και αν είναι ευχερής η αυθημερόν μετάβαση και επιστροφή τους θα γλίτωναν το κόστος της υποχρεωτικής διαμονής τους στη Θεσσαλονίκη. Πρότεινε λοιπόν ο κ. Παζαρτζικλής να αναλάβει ο δήμος πρωτοβουλία για να ερευνήσει πιθανό ενδιαφέρον φοιτητών και οικογενειών καθώς και τη δυνατότητα δρομολόγησης ενός λεωφορείου τις νυχτερινές ώρες ώστε να επιστρέφουν και οι φοιτητές που έχουν απογευματινά μαθήματα και εργαστήρια.
Ο κ. Παζαρτζικλής επίσης πρότεινε τη δημιουργία ενός γιορτινού χώρου στα πρότυπα άλλων πόλεων (Τρίκαλα, Δράμα) με την αξιοποίηση του χώρου του παλιού κλειστού γυμναστηρίου ή και του αεροδρομίου με τη συνδρομή και συνεργασία των επαγγελματιών της πόλης χωρίς μάλιστα οικονομικό κόστος για το δήμο.
Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση ο επικεφαλής της μειοψηφίας Π. Τονικίδης είπε ότι εφεξής θα υποβάλλει γραπτές τις ερωτήσεις του, ρώτησε τον Δήμαρχο για το ενδεχόμενο δημιουργίας Hot Spots στα όρια του δήμου. Πρότεινε να επιμερίζονται στις δημοτικές ενότητες οι συμβασιούχοι και ζήτησε ενημέρωση για το κοινωνικό παντοπωλείο,  το κτηματολόγιο και το περιουσιολόγιο του δήμου.
Ο κ. Σισμανίδης απάντησε ότι ελπίζει να είναι ειλικρινής ο κ. Μουζάλας και  να καταμεριστούν ισομερώς τα Hot Spots σε όλη την χώρα.
Η κ. Ρούσου άσκησε κριτική για την έλλειψη τοπικού σχεδίου απορριμμάτων και στηλίτευσε την αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος με τα αδέσποτα σκυλιά. Πρότεινε επίσης την μετάδοση των συνεδριάσεων Live μέσω του διαδικτύου.