Πάνω από τον έτσι κι αλλιώς παλιό αγωγό αποχέτευσης της ΔΕΥΑ Κιλκίς πέρασε περίπου έναν χρόνο πριν και ο αγωγός του φυσικού αερίου και το αποτέλεσμα φάνηκε στο… δρόμο. Τα λύματα των οικοδομών της περιοχής αυτής άρχισαν να αναβλύζουν στο δρόμο. Για 4-5 φορές η ΔΕΥΑΚ ξεβούλωσε τον αγωγό, αλλά τον τελευταίο μήνα τα λύματα ξεχείλισαν και λύση δεν εμφανίζεται, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής. Ξεκινούν λίγο πιο κάτω από το ξενοδοχείο Ευριδίκη και καταλήγουν στη σχάρα των ομβρίων υδάτων, στη γωνία Σόλωνος και Δημητράκου, μπροστά σε φαρμακείο.
Είναι γεγονός πως η ΔΕΥΑΚ επιχείρησε να καθαρίσει και πάλι τον αγωγό, μήπως και το πρόβλημα αφορούσε κάποιο βούλωμά του, αλλά από τον αγωγό έβγαιναν λάσπες, σημάδι πως ο αγωγός έχει πλέον καταστραφεί. Αυτό σημαίνει πως η μόνη λύση είναι η αντικατάστασή του.
Κι εκεί αρχίζουν τα δύσκολα για κατοίκους και περιοίκους. Δεν είναι μόνο η δυσοσμία που έχει απλωθεί στην περιοχή από τη συνεχή ροή των βοθρολυμάτων. Κυρίως είναι η απειλή της δημόσιας υγείας. Και αυτό θα έπρεπε να είναι το στοιχείο που όφειλε η ΔΕΥΑΚ να εκτιμήσει και να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στη λύση του προβλήματος. Δεν πρόκειται για μια διαρροή νερού, όπου μια μικρή καθυστέρηση απλά έχει ως αποτέλεσμα την κατασπατάληση νερού. Εδώ μιλάμε για βοθρολύματα που ρέουν στο κέντρο της πόλης.
Το eidisis.gr μίλησε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Βασίλη Καραμπίδη, ο οποίος αποδέχθηκε τη σοβαρότητα του προβλήματος, δηλώνοντας πως θα προχωρήσει άμεσα η αντικατάσταση του αγωγού, αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα «γιατί τόση καθυστέρηση».
Η απάντηση πως «δεν θα είναι εύκολη η αντικατάσταση και κυρίως η σύνδεση των δικτύων των οικοδομών με το νέο αγωγό αποχέτευσης, που θα τοποθετηθεί στο κέντρο του δρόμου, για να αποφύγει τον αγωγό φυσικού αερίου», δεν μπορεί να δικαιολογήσει την τόση καθυστέρηση, όταν έχουμε να κάνουμε με βοθρολύματα.
Η δυσκολία διασύνδεσης του αγωγού με τις οικοδομές την μια πλευρά του δρόμου αφορά την ύπαρξη πλέον του αγωγού φυσικού αερίου που σημαίνει πως οι συνδέσεις των δικτύων αποχέτευσης πρέπει να πάνε κάτω από τον αγωγό του φυσικού αερίου.