Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 12:54:44 πμ
Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 14:13

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, Ανδρέα Βεργίδη για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

«Η Ιστορία αποτελεί πηγή έμπνευσης για το μέλλον. Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από η στιγμή που οι Έλληνες αποφάσισαν να διεκδικήσουν την ελευθερία τους.  Το νόημα του 1821 είναι μία λέξη: Ελευθερία.

Σήμερα, 200 χρόνια από την εθνεγερσία του 1821 η οποία αποτέλεσε την “Ανάσταση” του γένους μας, παρά το πλήγμα της πανδημίας του κορονοϊού, είμαστε περήφανοι που σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά. Παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τις αξίες και τα ιδανικά που καθόρισαν την εθνική μας αναγέννηση.

25η Μαρτίου 1821: Ο λαός μας επέλεξε να ζεύξει την επέτειο της Εθνικής του Παλιγγενεσίας με την εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου  αποτελεί για τον ελληνικό λαό ορόσημο διπλού, θρησκευτικού και εθνικού εορτασμού.  Ο αγώνας των Ελλήνων έγινε, όπως ομολογούσαν οι αγωνιστές του 1821, «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία». Συνεπώς, δεν πρόκειται μόνο περί μιας εθνικής επετείου, αλλά περί κοινής πορείας και αδιατάρακτης ενότητας Ελληνισμού  και Ορθοδοξίας.

Εορτάζουμε, με τον αρμόζοντα σεβασμό και την δέουσα λαμπρότητα, την Εθνεγερσία του 1821.  Σ’ αυτήν συνέβαλε στο μέγιστο βαθμό η Ορθόδοξη Εκκλησία που στάθηκε αληθινή κιβωτός του Έθνους.

Στην ιστορική πορεία του Έθνους μας επιβεβαιώθηκε ότι όσες φορές εμείς, οι Έλληνες, πορευθήκαμε ενωμένοι, μεγαλουργήσαμε, ενώ ο διχασμός μας οδήγησε σε καταστροφές.

Το ολιγάριθμο γένος των Ελλήνων έδειξε το μέγα θαύμα στην ανθρωπότητα.  Σήμερα, 200 χρόνια μετά, σ΄ αυτούς τους νεκρούς εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, συνειδητοποιώντας το ιερό μας χρέος.

Η σημερινή ημέρα, είναι μέρα μνήμης και τιμής και για τον ελληνισμό, όπου γης. Και γι’ αυτό σήμερα τιμούμε τους ηρωικούς αγώνες των προγόνων μας, τα μεγάλα ιδανικά που εκπροσωπεί η χώρα μας στην οικουμένη.

Ας αναφωνήσουμε ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Ελευθερία και ας  υψώσουμε, όλοι,  την γαλανόλευκη σημαία μας ψηλά, ας κυματίσει παντού, παιανίζοντας το μήνυμα του Ευαγγελισμού.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και σε όλες τις Ελληνίδες».