Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021, 11:33:19 πμ
etpa
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 20:19

Μηνύματα Δημάρχου Παιονίας Χρ. Γκουντενούδη για 25η Μαρτίου και ρατσισμό

Συντάκτης:

Η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821και του εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου βρίσκουν την Ελλάδα να δίνει δύο σύγχρονες μάχες. Η πρώτη αφορά στη διατήρηση της εθνικής ομοψυχίας και της κοινωνικής συνοχής και η δεύτερη στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.


Το μήνυμα της Ελευθερίας παραμένει πάντα επίκαιρο. Μόνο που τη σύγχρονη εποχή η απελευθέρωση δεν έχει να κάνει με την απόταξη του ζυγού της άλωσης της Πατρίδας μας από εχθρική χώρα. Αλλά προσδιορίζει μια άλλη πάλη. Αυτήν της αντιμετώπισης της δραματικής οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας, την οποία πρέπει όλοι μαζί να αντιπαλέψουμε και η οποία μας αναγκάζει να θυσιάζουμε εργασιακά και κοινωνικά κεκτημένα, κοινωνικές παροχές αλλά και δικαιώματα.
Για να τα καταφέρουμε, πρέπει όλοι να αφήσουμε πίσω τον κακό μας εαυτό και ο ένας δίπλα στον άλλο να αγωνιστούμε όχι μόνο για να επιβιώσουμε αλλά για να ανατάξουμε τη Χώρα και να την φθάσουμε εκεί που της πρέπει στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο στερέωμα.
Ας παραδειγματιστούμε και ας διδαχθούμε από το Έπος της Ελληνικής Επανάστασης του ’21, τους πρωτεργάτες και τους αγωνιστές, που απέδειξαν ότι ο αγώνας και η ισχυρή θέληση ενός λαού και ενός Έθνους ενωμένου μπορούν να αλλάξουν αυτό που κάποιοι άλλοι επιδιώκουν να ορίσουν ως μοίρα του.
Σας προσκαλούμε όλους να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.
 Χρόνια Πολλά και θερμές ευχές για ένα καλύτερο μέλλον για το Έθνος μας.
Ο Δήμαρχος Παιονίας
Χρήστος Π. Γκουντενούδης

 

Κατά του ρατσισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου καθώς καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος που έλαβε χώρα στη Νότιο Αφρική από το καθεστώς του απαρτχάιντ και συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Το σημερινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού δεν έχει απλώς επετειακό χαρακτήρα. Είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ μέσα στην κορύφωση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που νομοτελειακά γεννάει φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού.
Ο ελληνικός λαός της Μακεδονίας και ειδικά του Δήμου μας, της Παιονίας, μπολιασμένος ιστορικά με το προσφυγικό παρελθόν του, δίνει καθημερινό αγώνα να διευκολύνει και να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο, ανθρώπους διαφορετικής θρησκείας, αξιών και νοοτροπίας. Αποδεικνύει καθημερινά ο Έλληνας την ψυχική του ανωτερότητα, τη φιλοξενία και φιλευσπλαχνία του.
Η ανθρωπιστική αυτή κρίση, όμως, αποτελεί ζήτημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο και θα πρέπει οι Διεθνείς Οργανισμοί και οι Μεγάλες Δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την επίλυσή του.
Το μήνυμα λοιπόν της σημερινής ημέρας δεν μπορεί παρά να είναι κατά του ρατσισμού και υπέρ του ανθρωπισμού με συμπαράσταση και συνεργασία πέρα από χρώματα και θρησκείες

Χρήστος Π. Γκουντενούδης
Δήμαρχος Παιονίας