Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, 2:44:01 μμ
etpa
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 20:25

Νύχτα γεμάτη θάματα…

Συντάκτης:

Εν τέλει αποδείχτηκε ότι σε τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς ανεξάρτητα από το βάρος της θεματολογίας – ημερήσιας διάταξης, κανείς δεν μπορεί να πλήξει.


Μια συνεδρίαση που προοιωνιζόταν ήρεμη εξελίχθηκε σε «πηγή» ειδήσεων το βράδυ της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου. Αρχικά αποχώρησε η μείζων μειοψηφία με δήλωση του επικεφαλής της Παύλου Τονικίδη ύστερα από  φραστική εκτροπή του Δημάρχου Δημ. Σισμανίδη. Ενόσω ο κ. Δήμαρχος έδινε εξηγήσεις για το θέμα της απένταξης του έργου της αναβάθμισης της 21ης Ιουνίου από τον Ιούνιο του  2014 κατ’ ουσίαν από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και αργότερα με τυπική απένταξη τον Φεβρουάριο του 2015 επί κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  τον διέκοψε ο δημ. σύμβουλος Κώστας Ζώτος. Ο κ. Σισμανίδης εξερράγη και απευθύνθηκε προς τον κ. Ζώτο με αγοραία έκφραση (γιατί γκαρίζεις εδώ μέσα;) με αποτέλεσμα να αποχωρήσει η παράταξη του κ.  Παύλου Τονικίδη. Νωρίτερα είχε αποχωρήσει ο δημ. σύμβουλος Δημ. Δημητρίου διότι δεν του δόθηκε  ο λόγος από τον πρόεδρο του σώματος Ι. Τσογγίδη. Αποχώρησαν αμέσως από την αίθουσα  οι σύμβουλοι της παράταξης «Κιλκίς: Δήμος ΑΞΙΩΝ» αν και  στην αίθουσα  παρέμεινε για λίγη ώρα ακόμα ο αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Λαζαρος Παζαρτζικλής.
Όλα ξεκίνησαν όταν σε παρατήρηση του δημ. συμβούλου Κ.Ζώτου  πως το έργο της αναβάθμισης της 21ης Ιουνίου είχε δημοπρατηθεί προ διετίας με πιστώσεις εθνικού προγράμματος, όμως απεντάχθηκε και τώρα θα εκτελεστεί με ίδιους πόρους. Η αντιδήμαρχος Λένα Αναστασιάδου εξήγησε ότι επί της απένταξης δεν υπήρξε τότε ευθύνη του δήμου καθώς απεντάχθηκαν συνολικά 217 έργα σε ολόκληρη την χώρα, τα οποία δεν είχαν συμβασιοποιηθεί. Κι ενόσω η συζήτηση με εμπλοκή και του αντιδημάρχου Δημ. Τσαντάκη  αφορούσε τις ημερομηνίες απένταξης έλαβε το λόγο ο κ. Σισμανίδης για να επιρρίψει ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αφού η ουσιαστική απένταξη έγινε το καλοκαίρι του 2014 αλλά και στην μετέπειτα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ καθότι η τυπική απένταξη σφραγίστηκε και τυπικά τον Φεβρουάριο του 2015. Κάπου εκεί διέκοψε τον κ. Δήμαρχο ο κ. Ζώτος και έγινε το …κακό.
Στο δεύτερο θέμα ημερήσιας διάταξης, την γνωμοδότηση επί μελέτης  περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας ΑΛΟΥΜΥΛ για νέα γραμμή παραγωγής που θα εξυπηρετεί κυρίως εξαγωγικές ανάγκες της εταιρείας με δημιουργία 20 θέσεων εργασίας και επένδυση που θα φτάνει μέχρι τα 2 εκατ. Ευρώ επί των υφιστάμενων εγκαταστάσεών της στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου, όπως εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της επιτροπής ποιότητας ζωής του δήμου Δημ. Τσαντάκης, «έσκασε η βόμβα» της παραίτησης του κ. Θεόδωρου Βαφειάδη, για την οποία γράφουμε σε χωριστό ρεπορτάζ.
Σημειώνουμε ότι επί της μελέτης γνωμοδότησαν ομόφωνα οι εναπομείναντες στην αίθουσα δημοτικοί σύμβουλοι με τους κ. Παζαρτζικλή, Βαφειάδη και τον πρόεδρο του σώματος Ι. Τσογγίδη να παρατηρούν ότι οι ίδιοι είναι συνεπείς στη στάση τους υπέρ των επενδύσεων και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο έπραξαν και προ ημερών όταν υπερψήφισαν τη μελέτη της μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στην Τέρπυλλο.
Σημειώνουμε ότι οι επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας  Ι. Ρούσου και Γιάννης Φαχουρίδης  εξηγώντας την θετική τους γνώμη ανέφεραν ότι η εταιρεία έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία λόγω της πολυετούς προσφοράς της στην ανάπτυξη του Κιλκίς και στη ΒΙΠΕ υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί (χωριστός βιολογικός καθαρισμός της εταιρείας , πέραν του βιολογικού της ΒΙΠΕ) που εγγυώνται την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκτός  ημερήσιας διάταξης με φόντο την Τέρπυλλο
Η καλή μέρα (και η νύχτα) από νωρίς φαίνονται. Η συνεδρίαση της Δευτέρας ξεκίνησε ούτως ή άλλως με ένταση  καθώς οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωάννα Ρούσου και Γιάννης Φαχουρίδης ξεκίνησαν με καταγγελία των θέσεων που εξέφρασε με επιστολή του ο πρόεδρος του σώματος Γιάννης Τσογγίδης για το θέμα της επένδυσης στην Τέρπυλλο και της στάσης παρατάξεων και συμβούλων σε εκείνη τη συνεδρίαση.
Και οι δυο κατήγγειλαν τον κ. Τσογγίδη ότι με θέσεις που εξέφρασε προσέβαλε το σώμα και τους συμβούλους που γνωμοδότησαν αρνητικά στη μελέτη. Ειδικότερα η κ. Ρούσου χαρακτήρισε αδιανόητες για πρόεδρο δημοτικού  συμβουλίου τις επιμέρους θέσεις του κ. Τσογγίδη, αναφέροντας σημεία της επιστολής του, ενώ ο κ. Φαχουρίδης συνολικά χαρακτήρισε κατάπτυστη την επιστολή. «Δεν μπορείτε να ρυπαίνετε την αίθουσα. Απύθμενο θράσος… Να κρατάτε το ύψος του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλιώς στο σπίτι σας…» είπε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Τσογγίδης υπεραμύνθηκε των απόψεών του, χαρακτήρισε «Λαϊκό Δικαστήριο» την ομοβροντία των κατ’ αυτού δηλώσεων, απέδωσε σε παρανόηση των απόψεών του (ανάποδα διαβάζετε) όσα κατήγγειλε η κ. Ρούσου και η συζήτηση έληξε.
Νωρίτερα ο κ. Τονικίδης ζήτησε από τη διοίκηση να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου (Βοτανικός Κήπος, Χίλια Δέντρα, Σπήλαιο Κιλκίς) και προς τούτο η παράταξη δύναται να προσφέρει τις απόψεις της αρκεί να της ζητηθεί με σύγκληση σχετικής συνάντησης εκ μέρους της διοίκησης.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημ. Τσαντάκης απαντώντας απαρίθμησε τις ενέργειες του δήμου, με στήριξη και της παράταξης Τονικίδη, για την αξιοποίηση όσων ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (έκδοση τουριστικού οδηγού, μουσεία του δήμου, προβολή  τοπικών προϊόντων, προώθηση επί της ουσίας της αδελφοποίησης με τα Λατσιά (μουσείο Αυξεντίου στον Ακρίτα)  κ.α. χωρίς να αποκλείσει τη σύγκληση συνάντησης με τις παρατάξεις αν απαιτηθεί.

Τεχνικό πρόγραμμα
Το σημαντικότερο θέμα της πρώτης συνεδρίασης, καθώς μετά τη λήξη της ακολούθησε δεύτερη με την έγκριση του προϋπολογισμού του 2017, ήταν η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος. Το θέμα εισηγήθηκε η αντιδήμαρχος Λένα Αναστασιάδου εξηγώντας τις πτυχές  των επιμέρους ενταχθέντων έργων. Ειδικότερα ανέφερε ότι οι πιστώσεις που συνολικά προβλέπονται θα αυξηθούν εντός του 2017 με την ενίσχυσή τους από τις εκπτώσεις των πέντε μεγάλων έργων που ήδη δημοπρατήθηκαν με προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1,8 εκατομ. Ευρ.
Η αναβάθμιση της 21ης Ιουνίου, έργα σε σχολεία του δήμου, έργα οδοποιίας σε όλες τις δημοτικές ενότητες, εξωραϊσμός παιδικών χαρών, άρση της επικινδυνότητας στο οδικό δίκτυο, αναθέσεις μελετών και συνεχιζόμενα έργα περιέχονται στο τεχνικό πρόγραμμα που αναλυτικά δημοσιεύουμε σε άλλες στήλες.
Να σημειωθεί ότι σε παρέμβασή του ο Δήμαρχος Δημ. Σισμανίδης  κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ διότι για πρώτη φορά η διοίκηση του δήμου με κυβερνητική απόφαση (ΚΥΑ) πανελλαδικής ισχύος προφανώς, δεν επιτρέπει τον συνυπολογισμό των παρακρατηθέντων κατά τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος. Κι αυτό είχε ως συνέπεια τη μείωση του προγράμματος κατά 1.080.000 ευρώ.
Ο κ. Σισμανίδης υιοθέτησε την παρατήρηση του κ. Φαχουρίδη ότι πλέον δεν πρόκειται για παρακρατηθέντα αλλά για υπεξαιρεθέντα από την κυβέρνηση κονδύλια σε βάρος την αυτοδιοίκησης . « Μέχρι να λήξει η θητεία μου θα αγωνιστώ για την πόλη, την πρωτεύουσα του δήμου… Δεν τη ρήμαξα εγώ.. Και θα ζητήσω συγνώμη από τις άλλες δημοτικές ενότητες»  είπε χαρακτηριστικά για να εξηγήσει την χρηματοδότηση έργων αναβάθμισης της πόλης (21η Ιουνίου) με ίδιους πόρους.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιτλος: Με παραίτηση του αντιδημάρχου Θ. Βαφειάδη, αποχώρηση της μείζονος μειοψηφίας εξαιτίας έκρηξης του δημάρχου και τον κ. Σισμανίδη να βάλει κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Νέας Δημοκρατίας για αδικοπραξίες των κυβερνήσεών τους σε βάρος το δήμου.