Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 10:51:32 μμ
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 23:04

Ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Γουμένισσας και ολόκληρου του Δήμου Παιονίας στις 23 Οκτωβρίου 2019

Του Ιωάννη Αλίρη, Δημοτικού Συμβούλου Παιονίας.

Με επίκεντρο την ιστορική έδρα του Δήμου Παιονίας, τη Γουμένισσα, όπως κάθε χρόνο, γιορτάστηκε και φέτος η απελευθέρωση της κωμόπολης και της ευρύτερης περιοχής από την μακραίωνη οθωμανική σκλαβιά.

Η Γουμένισσα επί αιώνες διοικητικό κέντρο της ομώνυμης επαρχίας αλλά και της Παιονίας στα νεότερα, μετά την ηρωική μάχη των Γιαννιτσών τον Οκτώβριο του 1912, συμπεριλήφθηκε στα άμεσα σχέδια του Ελληνικού Στρατού για απελευθέρωσή της, όπως και της τότε ομώνυμης γέφυρας του τρένου επί του Αξιού Γέφυρα.

 

Ήταν ενέργειες που θα διευκόλυναν την πορεία των Ελληνικών Στρατευμάτων προς την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, την Θεσσαλονίκη.
Πέραν τούτου, οι τότε επικεφαλής της κωμόπολης και οι κάτοικοί της πριν υλοποιηθεί το σχέδιο του Στρατού, έσπευσαν και ζήτησαν από την Ηγεσία του, τον Διάδοχο Κωνσταντίνο, την επίσπευση της πορείας των ελληνικών δυνάμεων προς την Γουμένισσα, αφού ελλόχευε ο κίνδυνος να καταληφθεί από τις κατερχόμενες από τον βορρά βουλγαρικές δυνάμεις.
Έτσι η είσοδος του Ελληνικού Στρατού στην κωμόπολη συντελέστηκε στις 22 Οκτωβρίου 1912 και την επομένη, 23 του ίδιου μήνα, έγινε η επίσημη παράδοσή της από τις οθωμανικές αρχές στις Ελληνικές. Η κωμόπολη και η επαρχία της απελευθερώθηκαν, όπως στη συνέχεια και η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, η Θεσσαλονίκη.
Ο φετινός εορτασμός (2019) ήταν λαμπρός με Θεία Λειτουργία και Δοξολογία που τέλεσε ο ποιμενάρχης μας κκ Δημήτριος, με την παρουσία του Υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης Θεοδώρου Καράογλου (παρέστη και στα 100 χρόνια της απελευθέρωσης, το 2012, και πάλι ως Υπουργός), του Δημάρχου Κ. Σιωνίδη, Αντιδημάρχων,του τοπικού Προέδρου Αστερίου Τάτση, Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων, του Διοικητή της 33ης ΜΤ, των Διοικητών του τοπικού Αστυνομικύ Τμήματος και της Πυροσβεστικής, αντιπροσωπιών όλων των Σχολείων του Δήμου με τις Σημαίες τους, των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, αντιπροσωπιών φορεών και οργανισμών και πλήθος κόσμου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Μακεδονομάχων, κατάθεση στεφάνων, μεγαλειώδης παρέλαση από την πλατεία 23ης Οκτωβρίου προς την οδό Ίωνος Δραγούμη, ομιλίες, χορωδία κλπ.
Ο εορτασμός αυτός, αν και τελείται δεκαετίες στη Γουμένισσα, εδώ και δύο χρόνια έχει καθιερωθεί επίσημα από την Ελληνική Πολιτεία για όλον τον Δήμο Παιονίας με επίκεντρο την ιστορική του έδρα, τη Γουμένισσα, με το Προεδρικό Διάταγμα 156/29-12-2017, ΦΕΚ 206, τ.4., το οποίο περιλαμβάνει τα άρθρα:

Άρθρο 1
Καθιερώνουμε την 23η Οκτωβρίου, επέτειο της απελευθέρωσης του Δήμου Παιονίας από τον τουρκικό ζυγό το έτος 1912, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας και ημέρα αργίας για το Δήμο Παιονίας Νομού Κιλκίς.
Άρθρο 2
Οι εκδηλώσεις του εορτασμού, οι οποίες θα γίνονται στο Δήμο Παιονίας Νομού Κιλκίς, περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό σε όλο το Δήμο από την 8η πρωινή
μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής και φωταγώγηση του δημοτικού καταστήματος και των λοιπών δημόσιων κτιρίων, από τη δύση του ηλίου της ημέρας
της εορτής μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης. Οι κεντρικές εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνονται στη Γουμένισσα, ιστορική έδρα του Δήμου Παιονίας Νομού Κιλκίς.
Άρθρο 3
Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων καταρτίζεται με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.
Άρθρο 4
Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στον Υπουργό Εσωτερικών αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2017
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Υπουργοί
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ
Οικονομικών
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ

Εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου μας χειρίστηκα το θέμα της προώθησης της υπογραφής του εν λόγω ΠΔ , θέμα για το οποίο από ετών είχαμε προσπαθήσει. Βρήκαμε την ένθερμη και ουσιαστική συμπαράσταση του τ. Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πουλάκη. Με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που τον διακρίνει, δικαίωσε τις προσδοκίες της κοινωνίας μας και αναγνώρισε το δίκαιο και ιστορικό αίτημά μας. Του οφείλουμε θερμές ευχαριστίες.
Η επισήμανση αυτή είναι αναγκαία, γιατί πολλά ανεύθυνα λέγονται και το δίκαιο πρέπει να αποδίδεται εκεί που ανήκει.

Επίσης πρέπει να επισημανθεί, πως φέτος κάποιοι δεν τήρησαν την εφαρμογή του προαναφερθέντος Προεδρικού Διατάγματος. Εκδηλώσεις μπορεί να γίνονται παντού για τα Ελευθέριά μας. Εντός και εκτός του Δήμου (μνημόσυνα, ομιλίες, παραστάσεις, γιορτές στα Σχολεία κλπ, ενημερώσεις, όπως έγινε με επιτυχία και στο παρελθόν – 2012). Έτσι τιμούμε τους προγόνους μας, την ιστορία μας, γνωρίζουμε τον τόπο μας και το παρελθόν του και με αυτά τα διδάγματα θα ξέρουμε τι πρέπει να πράξουμε στο μέλλον. Έτσι χαιρόμαστε τα δώρα που μας πρόσφεραν. Επίκεντρο των εορτασμών ήταν, είναι και θα είναι και με το γράμμα του Νόμου η ιστορική Γουμένισσα.

Δυστυχώς κάποιοι και φέτος δεν σεβάστηκαν τον Νόμο. Λειτούργησε ακόμη και λαϊκή αγορά εντός των ορίων του Δήμου μας την ημέρα του εορτασμού! Τεράστιο ατόπημα και ασέβεια στη μνήμη εκείνων που θυσιάστηκαν για τη δική μας Ελευθερία και για τη δημιουργία του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Ποιοι είναι εκείνοι που θέτουν με τις αποφάσεις τους τον εαυτό τους πάνω από Νόμους και Αρχές;
Αναμένουμε πάνω στο θέμα αυτό τη θέση του κ. Δημάρχου μας, των υπευθύνων για τα πολιτιστικά του Δήμου και όλων όσων έχουν ευθύνη για τον άψογο και πρέποντα εορτασμό κατ΄ έτος.

Αναμένουμε δημόσιες απαντήσεις και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.

Ιωάννης Αλίρης,
Δημοτικός Σύμβουλος